Strona 28 z 118 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1178

Wątek: [jacek_73] do National Geographic i tak mnie nie wezmą

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

"Choć wydaje się, że ten wspaniały wynalazek powstał dopiero w naszych czasach jak zwykle okazuje się, że starożytni byli niezwykle rozwinięci. Niejaki Sergius Orata około 80 roku p.n.e. wynalazł podobno system "podgrzewania" pomieszczeń (łac. hypocaustum). Wykupywał on stare domy i przerabiał je dodając w nich swoje urządzenia tworzące prekursor dzisiejszego C.O. A następnie takie ciepłe domy drogo sprzedawał zbijając majątek.
    Zasada ogrzewania była dość sprytnie zorganizowana. Na podłodze ceglanej ustawiane były cegiełki ok. 10-20 cm średnicy i ok. 80 cm wysokości w niewielkich odstępach od siebie. Dopiero na to kładziono właściwą posadzkę. Z centralnego pieca rozchodziło się gorące powietrze, które następnie podgrzewało cegiełki grzewcze i przez malutkie przerwy dostawało się dalej ogrzewając właściwą posadzkę, a następnie całe pomieszczenia. Dodatkowo by zachować w miarę równomierne rozgrzanie pomieszczenia zakładano jeszcze system rur ceglanych (czyt. cieplnych) w ścianach. "

źródło: Jerzy Łanowski 500 zagadek antycznych
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 29-12-2011 o 15:34
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Ciekawe, czy patent z ogrzewaniem też od Arabów przywieźli?
    Tak.Nawet na Saharze zimą jest poniżej zera.
    Schładzanie domów w upał też.Polecam podróże po Płn. Afryce i Zach.krańcach Europy kolonizowanych przez ludy Afryki.Zachowane dokładnie datowane budowle nie pozwalają na wątpliwości.
    Cóż wg.dzisiejszej wiedzy świeckiej wszyscy co do jednego pochodzimy z Afryki.
    Wg.Biblii Adam z Ewa po wygnaniu żył w okolicach Mekki.Kabba to pierwsza świątynia przez niego wzniesiona.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    O jacek_73. równo ze mną napisał.
    Mam nawet te rury ceramiczne,i toalety na zdjęciach z Efezu,Troi,Stambułu itp.miejsc datowanych bez wątpliwości żadnych.W Malborku można obejrzeć system ogrzewania podłogowego ciepłym powietrzem żywcem z zamków islamu przywieziony i skopiowany wczesniej w twierdzach Krzyżowców z budowli Islamu.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 29-12-2011 o 15:42 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Most to most u mnie wybudowali tunel obok rzeki. Trzy pasy w jedną i trzy pasy w drugą stronę. Z mostem trafili i jest przez rzekę. Tyle, że nad tunelem, z którym nie ma połączenia. Ale to wszystko nic. Jak się zwiedzieli, że mam marne wycieraczki to mi kryją dachem trasę, którą jeżdżę do roboty. Choć z kręgów zbliżonych do budowniczych dowiedziałem się, że kryją dachem aby woda w koleinach nie stała.
    Zapomniałes, że u Ciebie wybudowali również 840 m mostu wzdłuż tej samej rzeki, co tunel.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

OT: Sergiusz - Z tym tunelem to był strzał w dziesiątkę, zyskano masę powierzchni, mamy park, Centrum Nauki Kopernik, ta częśc Powiśla stala się bardzo przyjemnym zakątkiem :-)

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Wiesz ta część Powiśla była bardzo przyjemnym zakątkiem na długo przed wybudowaniem tunelu. I fotograficznie o wiele ciekawsza. Nad samą Wisłą były tory, po których jeździł pociąg i dowoził węgiel do w zasadzie nieistniejącej już dzisiaj elektrowni. W poprzek dwóch pasów Wisłostrady mniej więcej na wysokości ulicy Tamka tory przecinały trasę i przez specjalną bramę pociąg znikał w elektrowni. Na pasie zieleni oddzielającym ulice znajdował się „Szlak orlich gniazd” nazwa brała się od swojsko brzmiących barów „Mewa” Rybitwa” itd. Czynne były tylko w sezonie letnimi spełniały rolę dzisiejszych ogródków piwnych. Co z tego, że coś tam wybudowali jak nie do końca? Jak zawsze zapomnieli o parkingu i autobusy oraz samochody parkują na okolicznych uliczkach. Obok jest BUW oraz Wydział Lingwistyki Stosowanej oraz rzut beretem do samego Uniwersytetu Warszawskiego. Powiśle zaczęło stawać się takim miasteczkiem studenckim. I nagle ni go przypiął ni go wypiął wpasowali jakieś centrum nauki z drewnianymi klockami.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Jak oftop to oftop

[363] zamiast burzy
    Jestę fotografę

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Dobra, wystarczy tego wylegiwania się na plaży

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    ..Tak na marginesie to największy zamek z epoki ma do pokazania latrynę i kuchnię?...
    A jest coś ważniejszego?

[364] Malbork - Zamek Wysoki - skarbiec
    Jestę fotografę

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja chyba bym zaległ plackiem na mokrym piachu aby mieć inną perspektywę i zdecydowanie wybrałbym ostry pierwszy plan. Nie mniej chmury fajnie wyszły.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ja zdecydowanie zaległbym na [nr. 364] na ciepłych cegłach podłogi ,aby mieć inne perspektywy i zdecydowanie wybrałbym ostre życie.

Nie mniej tylko popatrzeć tez fajnie.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...podobno pustułki i polne gawrony będą krzyczeć ponad zamkiem, aż opuści owe mury człowiecza namiętność do srebra i złota...
    ...to z legend malborskiego zamku

Zamek Wysoki zakończę, oszczędzając sobie w ten sposób dalszego wstydu, najważniejszą moim zdaniem salą; salą kapitulną.

[365] Malbork - Zamek Wysoki - Sala Kapitulna

[366]

[367] Po Zamku Wysokim z aparatem przechadzał się, a także oprowadzał Was w tym wątku, Wielki Miszcz Jacek von Zalaupaue - dziękując jednocześnie za uwagę
    Jestę fotografę

Strona 28 z 118 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów