Strona 1 z 118 1231151101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1178

Wątek: [jacek_73] do National Geographic i tak mnie nie wezmą

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie [jacek_73] do National Geographic i tak mnie nie wezmą

Witam.
    Jak w tytule, tym bardziej że w parze z zupełnie przeciętnymi umiejętnościami przeważnie idzie brak szczęścia do pogody, do światła.

Na początku góry.
    Wierzbówka kiprzyca - roślina wysokości do 150 cm jest pospolita na terenie całego kraju. W Tatrach występuje aż po piętro łąk alpejskich. Mimo że pospolita, kojarzy mi się z Tatrami właśnie.

A jak pogoda nie sprzyja, to zostaje tylko piwko w lokalu. Towarzyszą nam różne postaci

Harwań - czyli najpiękniejsza góra w Tatrach (moim zdaniem ofkołrs)

Biały Dunajec

oraz panoramka Poronina

Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W takim razie może ja ocenię.
    1) W tle pierwszego zdjęcia lekki chaos, wydaje mi się również, że minimalnie nieostre, przeszkadza również ta pokrzywa.
    2) W tym zdjęciu balans bieli niedobrany odpowiednio do sceny (rób w RAWach, w wywoływarce Canona świetnie można tę sytuację naprawić).
    3) Tutaj niestety kanał niebieski robi swoje, należałoby trochę zdjąć z tego kanału, żeby jednak góra miała bardziej naturalny kolor tak samo drzewa i trawa.
    4) Niebo trochę przepalone, można by go lokalnie przyciemnić, góry znowu niebieskie (niestety lato nie jest dobrym sprzymierzeńcem fotografa), zdjęcie zamydlone.
    5) Również szaro-buro, w Twoich zdjęciach brakuje wyrazistości i punktu, który przyciągałby wzrok.
    Po zdjęciach widać, że nie masz filtra polaryzacyjnego ani szarego połówkowego, należałoby w nie zainwestować.
    Canon EOS 450D + 18-55 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chyba Hawrań...

Zamiast pić piwko rób fotki (albo ćwicz obróbkę), bo Cię naprawdę nie wezmą do NG.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Za tydzień znowu pojadę, będzie okazja zastosować się do wskazówek :-D W góry będę wracał często w tym wątku, ale żeby nie męczyć wyskoczmy do jakiegoś miasta...

[6] Jeden z piękniejszych gotyckich obiektów w naszym kraju. Jako że przeczytałem swego czasu książkę w której niejaki Eberhard Mock szaleje po owym mieście, a także zainspirowany filmem Murnaua "Phantom" moje zdjęcie wyszło tak właśnie:

[7] Miasto ma to do siebie, że nawet jak pada można udać się do muzeum, do kina...jednym słowem tam gdzie dach chroni nas od niesprzyjających warunków. Ja najczęściej wybieram knajpkę, gdzie można wypić sobie smacznego browarka. Trzeba jednakoż uważać by nie skończyć tak jak na zdjęciu poniżej:

[8] Pomnik upamiętniający ofiary w katyniu, charkowie i miednoje

[9] Leopoldina

[10] i [11] W hołdzie impresjonistom

Tak Igor Hawrań - mea culpa. A piwko będę sobie pił - do National Geographic i tak mnie nie wezmą.
    Jestę fotografę

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta

oraz panoramka Poronina

Tak na prawdę to zdjęcie przedstawia fragment Poronina historycznie nazywany Bańkówka. "Prawdziwy" Poronin to obecna ulica Tatrzańska - czyli nie jest to dzisiejsze centrum wsi.
    Lepszym miejscem do takiej panoramy jest albo pójść trochę wyżej i na lewo od miejsca z którego robiłeś zdjęcie albo na drugą stronę - góra nazywa się Łosiówki - widać ją zresztą na tym zdjęciu doskonale (to zalesione trochę na lewo) :cool:.
    Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Chyba Hawrań...
    Na 100% Hawrań.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak na prawdę to zdjęcie przedstawia fragment Poronina historycznie nazywany Bańkówka. "Prawdziwy" Poronin to obecna ulica Tatrzańska - czyli nie jest to dzisiejsze centrum wsi.
    Lepszym miejscem do takiej panoramy jest albo pójść trochę wyżej i na lewo od miejsca z którego robiłeś zdjęcie albo na drugą stronę - góra nazywa się Łosiówki - widać ją zresztą na tym zdjęciu doskonale (to zalesione trochę na lewo) :cool:.
    Warto wiedzieć Tak samo jak warto wiedzieć, że busy nie zatrzymują się w Poroninie przy cmentarzu - one zatrzymują się przy stadionie :-D

Przez Łosiówki prowadzi ścieżka do Furmanowej (i dalej na Gubałówkę) ale najczęściej idę dołem i na Harendzie wjeżdżam krzesełkiem...cóż Kolekcjoner, fękju weri macz...tym razem uderzę z buta.

Trochę wyżej i na lewo to nie jest moje szczęśliwe miejsce:

[12] Trochę wyżej i na lewo - najlepsze co mi się przytrafiło:

Jestę fotografę

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Warto wiedzieć Tak samo jak warto wiedzieć, że busy nie zatrzymują się w Poroninie przy cmentarzu - one zatrzymują się przy stadionie :-D
    To zależy, w którą stronę . Czy w stronę Bukowiny (kierunek też na Łysą, Białkę itd.) czy w stronę Zakopanego.

Przez Łosiówki prowadzi ścieżka do Furmanowej (i dalej na Gubałówkę) ale najczęściej idę dołem i na Harendzie wjeżdżam krzesełkiem...cóż Kolekcjoner, fękju weri macz...tym razem uderzę z buta.
    Uderz - naprawdę warto. Świetne widoki . Tak samo polecam wycieczkę na Ząb - grzbietem wzgórza, które na tym zdjęciu widać po prawej - jeden z najlepszych widoków na Tatry jakie sobie można wymarzyć.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

[13] Kościół w Zębie widziany z drogi na Furmanową (choć nie tylko)

[14] ...oraz jego wnętrze

[15] i [16] z Poronina do Zębu

[17] i [18] Z Zębu do Furmanowej

Z Furmanowej na Gubałówkę oraz z Harendy do Furmanowej może się jeszcze wybierzemy, a do Zębu to obowiązkowo bo mi zdjęcia z cmentarza amba wcięła

EDIT: i jeszcze...[19] Wierzbówka kiprzyca bez popkrzywki (wiedziałem że gdzieś mam)

Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-07-2011 o 20:07
    Jestę fotografę

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Poprawiłem :cool:.

..... a do Zębu to obowiązkowo bo mi zdjęcia z cmentarza amba wcięła
    Ten cmentarz to wyjątkowo urokliwe miejsce. Zresztą nie znam drugiego tak położonego.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-07-2011 o 20:11
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Poza tym, że pierwszych pięć zdjęć wrzuciłeś albo prowokacyjnie albo przez pomyłkę, to reszta jest bardzo ok :-) Szczególnie duży progres w Twoich pracach widać między 11:49 a 17:42 dzisiejszego dnia. O 17:42 robiłeś już super fotografie :-)

Strona 1 z 118 1231151101 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów