Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1178

Wątek: [jacek_73] do National Geographic i tak mnie nie wezmą

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie Odp: [jacek_73] do National Geographic i tak mnie nie wezmą

Rynek zyska jak ogródki sezonowo znikna.Odsłoni się piękna widoczna z prawej [przed biblioteką]fontanna "Dzieci bawiące się z gęsią" postawiona była naprzeciw przed apteka ,ale przewędrowała.

Wikipedia opowiada to tak:

Historia

Fontanna zwana „Studzienką” została odsłonięta 4 października 1909 roku[1]. Twórcą był rzeźbiarz Karol Kowalczewski, a jej fundatorem właściciel apteki „Pod Złotym Orłem" dr farmacji Alfred Kupffender[1]. Fundacja nastąpiła z okazji jubileuszu 100-lecia posiadania apteki przez rodzinę Kupffenderów. Fontannę z rzeźbą ustawiono na Starym Rynku przy zachodniej pierzei, naprzeciw wejścia do apteki „Pod Złotym Orłem"[1].

Gdy w 1940 r. hitlerowcy przystąpili do burzenia kościoła pojezuickiego i całej zachodniej pierzei Starego Rynku, rozebrano również „Studzienkę". Części rzeźby, złożone w składnicy ogrodów miejskich, szczęśliwie przetrwały okres okupacji[2]. Uratował je zawiadowca magazynu Franciszek Górski, chociaż brąz z rzeźby był przeznaczony na cele wojenne[3].

Po odzyskaniu niepodległości zrekonstruowaną „Studzienkę" ustawiono w dniu 1 maja 1948 roku na Starym Rynku przed gmachem biblioteki[1].

Opis

Rzeźba jest wykonana z brązu i przedstawia dwoje dzieci: dziewczynkę i chłopca, bawiących się z gęsią. Spoczywa ona na szczycie kamiennego obelisku, który znajduje się w misie fontanny. Woda wypływa zarówno z otworów w obelisku, jak również z misy fontanny do zbiornika położonego niżej. Zarówno rzeźba jak i cała fontanna zachowała się w formie oryginalnej z 1909 r.

Ciekawe że niedawno odszukany po kilkudziesięciu latach "Złoty Orzeł " odrestaurowany wrócił do apteki na Starym Rynku.Powolutku dżwiga sie słynna fontanna "Potop" .Piknie jest..
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-09-2012 o 22:04

Uprawnienia umieszczania postów