Ciekawe ostatnie zdjęcie. Można wiedzieć czym jest to coś wystające z wody? Boja?
Ciekawe ostatnie zdjęcie. Można wiedzieć czym jest to coś wystające z wody? Boja?
IMHO poler ,[stawa do cumowania].
No takPowinienem się domyślić, tym bardziej, że jestem mieszkańcem portowej Gdyni. Na moje usprawiedliwienie dodam, że w Gdyni takich polerów nie ma, są to głównie tzw. grzybki
Myślę, że tego typu polery jak ze zdjęcia to znaleźć można jedynie/głównie na rzekach. Czyżby brzeg był w tym miejscu nieumocniony? Tego się pewnie nie dowiem, ale taki może być powód. Dzięki za odpowiedź Janmar.
W Gdyni też masz np. w basenie Mariusza Zaruskiego :-)
Na morzach też.Wszędzie gdzie pływy,śluzy np. kanał Kiloński ,wejścia z morza płn,Tamiza itd.
I podobnie jak tam nabrzeże umocnione , w całej Bydgoszczy[ sporo km]ale śluz kilka,woda zmienna.Ta rzeka Brda to część kanału,szlaku między Królewcem a Berlinem , kilkaset lat ciężkie barki pływały. Więc woda uzbrojona .Miejsca postojowe przy nabrzeżu ,stawy .
Szlak odżywa, jest w budowie marina.Piękna z hotelem.
Fajna sprawa.Zaczęło się od przywilejów Kazimierza Wielkiego,spław drewna ,handel solą,mennica napędzana rzeką.Potem cesarz wybudował regularny kanał.
Jedna z największych dróg wodnych w Europie,można przepłynąć na morze śródziemne w jedna stronę i do oceanu indyjskiego w drugą systemem rzek i kanałów.W zasadzie Bydgoszcz powstała i żyła z Brdy,wzdłuż Brdy i dla Brdy.
Król Kazimierz uwolnił mieszkańców od podatku za posiadanie jednostek pływających..i się opłaciło.Szkoda że dziś inne sposoby stosują rządy...
Ostatnio edytowane przez janmar ; 17-12-2012 o 00:02
SpokojnieNie dziś i nie jutro, ale w przyszłym tygodniu na pewno. Powodem takiego stanu rzeczy jest tzw. rewitalizacja Wyspy Młyńskiej i zdjęcia z przed roku są już mocno nieaktualne. A na pewno miejsca z którego było robione ostatnie zdjęcie. Dziś już mało kto z bydgoszczan pamięta, że jeszcze kilka lat temu Wyspa Młyńska to było miejsce gdzie łatwo można było zarobić w ryło od jakiegoś żula czy innego wyrostka...
[816] [817] bydgoszczanie twarzą do Brdy
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
To co napisałeś jacku_73 to międzynarodowy truizm.Dziś już mało kto z bydgoszczan pamięta, że jeszcze kilka lat temu Wyspa Młyńska to było miejsce gdzie łatwo można było zarobić w ryło od jakiegoś żula czy innego wyrostka...
Wszędzie to samo usłyszysz..na całym świecie. :-) W Kopenhadze o Nyhavn,w Londynie o dokach ,w Amsterdamie,Rotterdamie.N Jorku
Singapurze..
Tam gdzie rewitalizuje się dzielnice portowe,przyrzeczne,kanałowe zmienia się koloryt lokalny i można z piwem w ogródku piwnym usiąść bezpiecznie.I z lustrzanka spacerować..
Ciemne mroczne złe dzielnice porzucają swoją niedobra historię,jakby zmęczone tymi latami ciężkiej pracy,kiepskiej płacy,beznadziei,braku perspektyw,kiepskiego odzienia,dziurawych butów,złej wódki,złych kobiet,krótkotrwałej pijackiej euforii,życiowych porażek....
Wraca światło,kwiaty...rodzą sie wyjątkowo atrakcyjne turystycznie miejsca..
Bo nic nie trwa wiecznie a jakaż inna zmiana może nastąpić w miejscach tak jednorodnie skrzywdzonych losem ludzi żyjących nie na ziemi lecz wodzie...
Gdy znika praca dla ludzi,odchodzą i Oni..żli..
Jakby potwierdzając upływ czasu na fotkach :
816. zniekształcony kadłub jakby pierwotnie żaglowca [sądząc po nawisie rufowym] przerobionego na parowczyk a obecnie silnik diesla.
817, stateczek na energię elektr. z baterii słonecznych umieszczonych na dachu pokładu.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 17-12-2012 o 20:50
Racja, truizmy. Jednak bardziej zdumiewa mnie (że ośmielę się użyć tak mocnego słowa) to, jak ludzie szybko zapomnieli jakie to miejsce było...zaniedbane. A z drugiej strony to może i dobrze
Nadal w budowie, lecz tak samo jak w przypadku Potopu wprawki można zacząć uskuteczniać![]()
![]()
[818] przystań Bydgoszcz
@ thomaslel - przy okazji udało mi się ogarnąć w miarę czytelnie nabrzeże, więc ciekawość Twoja (mam nadzieję) zostanie zaspokojona
[819]
Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 18-12-2012 o 19:44
Jestę fotografę
Jestę fotografę
[821] mikołajowa...
...czyli Santa Barbara![]()
Jestę fotografę
Jestę fotografę