Jeśli po naciśnięciu spustu zaczyna pulsować symbol baterii oznacza to jeden z błędów BC. ( w Twoim EOSie nie będzie napisu BC tylko pulsująca bateria własnie ).
Czytaj poniżej:
1. BATTERY CHECK - SPRAWDŹ BATERIE
Migający napis "BC" oznacza zużyte baterie w aparacie. Wymień je i wszystko powinno być już w porządku.
2. BLOODY CONTACTS - CHOLERNE STYKI
Zły kontakt pomiędzy battery-packiem a korpusem. Odkręć battery-pack, sprawdź akumulatory i dokładnie zamontuj battery-pack z powrotem.
Należy pamiętać, że regularne czyszczenie styków w pojemniku baterii ( zewnętrznym jak i wbudowanym ) zapobiega powstawaniu takich sytuacji.
3. BAD CONNECTION - ZŁE POŁĄCZENIE
Sprawdż połączenie obiektywu z korpusem. Wymontuj obiektyw i załóż go ponownie. Jeśli to nie przyniesie efektów przetrzyj styki kontaktowe na bagnecie obiektywu i korpusu za pomocą odpowiedniego środka czyczącego ( np. alkohol izopropylowy ).
4. BUY CANON - KUP CANONA
Obiektyw, który stosujesz nie jest do końca zgodny z systemem EOS. Najczęściej oznacza to, że fokus i zoom działają poprawnie, lecz korpus nie potrafi ustawić przysłony. Rozwiązaniem tego problemu jest wykonywanie zdjęć na maksymalnej przysłonie, dobrym pomysłem jest przeszczepienie w obiektywie odpowiedniego układu scalonego ( "rechipping" ). Canon zaleca zawsze stosowanie obiektywów marki Canon lub tych posiadających pełną zgodność z systemem EOS.
5. BAD COMPONENT - USZKODZONY PODZESPÓŁ
Któryś z wewnętrznych elementów korpusu został uszkodzony. Nieodzowna jest wizyta w serwisie.
6. BAD CURTAIN - USZKODZONA MIGAWKA
Uszkodzenia migawki nie da rady naprawić w domu. Nieodzowna wizyta w specjalizowanym serwisie.
7. BAD CODE - BŁĄD OPROGRAMOWANIA
Firmware aparatu uległ uszkodzeniu. Nieodzowna wizyta w specjalizowanym serwisie.
8. BAD CARMA - NIEFART
Może Twój aparat jest chory i czas udać się z nim do szpitala dla chorych aparatów?
To znaczenia komunikatu BC.
W tej kolejności powinno się go rozpatrywać.
Kiedyś znalazłem na eosdoc.com
Tutaj też kiedyś widziałem, chyba ręką Viteza, ale nie mogłem znaleźć, więc wkleiłem swoją wersję.