Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem z bateriami w EOS 3000v

Mieszany widok

yogero
    Guest

Question Problem z bateriami w EOS 3000v

Mam eos 3000v i mam wielki problem z bateriami. Wchodza do niego cr2. Niestety nawet nowiutkie baterie prosto z pudelka nie dzialaja. Bez lampy [wbudowanej] zrobie pare zdjec, ale natomiast jezeli chce zrobic chociaz jedno zdjecie z lampa to odrazu wyskakuje wskaznik zużytej bateri. Prubowalem na kilku kompletach nowych baterii i za kazdym razem jest to samo.Jesli ktos cos wie na ten tema prosze o informacje. Dodam jeszcze ze aparat jest polroczny i jedynie na pierwszej parze baterii wyrobilem pare klisz bez problemu. A i czy niewiecie czy sa akumulatorki z ladowarka wielkosci cr2?
    Baterie ktore wkladalem mialy zawsze date waznosci powyżej 2010roku i probowalem na trzech kompletach ,kazdy innej firmy.
    Ostatnio edytowane przez yogero ; 02-01-2006 o 22:17

Początki nałogu Awatar kane
    Miasto
    Tychy/Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogero
    Mam eos 3000v i mam wielki problem z bateriami. Wchodza do niego cr2. Niestety nawet nowiutkie baterie prosto z pudelka nie dzialaja.

Wydaje sie ze po prostu te nowe z pudelka byly rozladowane? Sprawdzales dat przydatnosci?

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No niestety - chyba aparat ma problem. Ja miałem coś podobnego z 50E. Przy naciśnięciu spustu migawki mrugał wskaźnik baterii i aparat się zawieszał. Pomagało wyłączenie i włączenie. Na szczęście mu przeszło (a było to na wyjeździe i miałem jeden aparat) ale wciąż myślę czy się nie powtórzy. Musisz się niestety udać do serwisu. No chyba, że trafiłeś na jakieś lewe baterie, ale to chyba nie to... Z tego co wiem są akumulatorki odpowiedniki CR2.

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    ... Z tego co wiem są akumulatorki odpowiedniki CR2.
    przepraszam tak offtop czy CR2 to samo co CR123? bo te drugie widziałem akumulatorki
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gr86
    przepraszam tak offtop czy CR2 to samo co CR123? bo te drugie widziałem akumulatorki
    Z tego co pamiętam to rózne baterie. CR123A - też 3V ale jest większa.

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Z tego co pamiętam to rózne baterie. CR123A - też 3V ale jest większa.
    dzięki za odpowiedź, zanleazłem dokładne wymiary CR123 jest grubsza o 1mm i większa o 7mm
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gr86
    a moze widziales tez 2CR5 w wersji akku?
    ...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk
    a moze widziales tez 2CR5 w wersji akku?
    http://www.e-trade.com.pl/sklep/index.php?cPath=49
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No niestety - chyba aparat ma problem. Ja miałem coś podobnego z 50E. Przy naciśnięciu spustu migawki mrugał wskaźnik baterii i aparat się zawieszał. Pomagało wyłączenie i włączenie.
    ja mam to nadal w 50E - gdy tylko spróbuję włozyć jakiś obiektyw M42 - po prostu moja przejściówka zwiera taki dzyndzel (przesuwa go mechanicznie) i robi się efekt dokładnie taki, jak opisałeś. dodam, że w 350D tego dzyndzla nie ma i ta sama przejściówka działa bez problemu.

a co do tematu wątku: odpowiedź Silenta chyba go wyczerpała
    pozdro.,
    m.

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Jeśli po naciśnięciu spustu zaczyna pulsować symbol baterii oznacza to jeden z błędów BC. ( w Twoim EOSie nie będzie napisu BC tylko pulsująca bateria własnie ).

Czytaj poniżej:

1. BATTERY CHECK - SPRAWDŹ BATERIE
    Migający napis "BC" oznacza zużyte baterie w aparacie. Wymień je i wszystko powinno być już w porządku.

2. BLOODY CONTACTS - CHOLERNE STYKI
    Zły kontakt pomiędzy battery-packiem a korpusem. Odkręć battery-pack, sprawdź akumulatory i dokładnie zamontuj battery-pack z powrotem.
    Należy pamiętać, że regularne czyszczenie styków w pojemniku baterii ( zewnętrznym jak i wbudowanym ) zapobiega powstawaniu takich sytuacji.

3. BAD CONNECTION - ZŁE POŁĄCZENIE
    Sprawdż połączenie obiektywu z korpusem. Wymontuj obiektyw i załóż go ponownie. Jeśli to nie przyniesie efektów przetrzyj styki kontaktowe na bagnecie obiektywu i korpusu za pomocą odpowiedniego środka czyczącego ( np. alkohol izopropylowy ).

4. BUY CANON - KUP CANONA
    Obiektyw, który stosujesz nie jest do końca zgodny z systemem EOS. Najczęściej oznacza to, że fokus i zoom działają poprawnie, lecz korpus nie potrafi ustawić przysłony. Rozwiązaniem tego problemu jest wykonywanie zdjęć na maksymalnej przysłonie, dobrym pomysłem jest przeszczepienie w obiektywie odpowiedniego układu scalonego ( "rechipping" ). Canon zaleca zawsze stosowanie obiektywów marki Canon lub tych posiadających pełną zgodność z systemem EOS.

5. BAD COMPONENT - USZKODZONY PODZESPÓŁ
    Któryś z wewnętrznych elementów korpusu został uszkodzony. Nieodzowna jest wizyta w serwisie.

6. BAD CURTAIN - USZKODZONA MIGAWKA
    Uszkodzenia migawki nie da rady naprawić w domu. Nieodzowna wizyta w specjalizowanym serwisie.

7. BAD CODE - BŁĄD OPROGRAMOWANIA
    Firmware aparatu uległ uszkodzeniu. Nieodzowna wizyta w specjalizowanym serwisie.

8. BAD CARMA - NIEFART
    Może Twój aparat jest chory i czas udać się z nim do szpitala dla chorych aparatów?

To znaczenia komunikatu BC.
    W tej kolejności powinno się go rozpatrywać.

Kiedyś znalazłem na eosdoc.com
    Tutaj też kiedyś widziałem, chyba ręką Viteza, ale nie mogłem znaleźć, więc wkleiłem swoją wersję.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów