Witam,

Posiadam skalibrowany sprzętowo monitor NEC SV271. Monitor można ustawić w dwóch profilach sRGB lub adobeRGB. Można to zrobić z poziomu monitora lub oprogramowania NEC multiprofiler (bez znaczenia)

Na czym polega problem???

Robię zdjęcie Canonem w AdobeRGB, otwieram w np PS, obrabiam. Pracuję w przestrzeni Adobe, tak samo mam ustawiony monitor (przestrzeń adobe). Na końcu chcę zobaczyć jak będzie wyglądało zdjęcie przekonwertowane do sRGB, tak więc robie proof z ustawieniem na sRGB. Kompletnie nic się nie zmiania wizualnie w zdjęciu, niby rewelacja. Konwertuję zdjęcie do sRGB. Niby wszystko OK (przypominam, monitor ustawiony cały czas na przestrzeń Adobe). Przełączam monitor do przestrzeni sRGB i zdjęcie się kompletnie zmienia (nasycenie niektórych kolorów, kolor skóry itp). Jak to możliwe i jaki ma to wszystko sens. Logika podpowiada mi, że skoro zdjęcie zostało zapisane w przestrzeni sRGB na profesjonalnym monitorze to powinno wyglądać identycznie zarówno gdy monitor ustawiony jest na przestrzeń adabeRGB jak i na sRGB, ponieważ samo zdjęcie zostaje zdefiniowanie kolorostycznie w określony sposób.

Wszystkie zdjęcie które przerabiałem w adobeRGB( z monitorem ustawionym na przestrzeń adobe) i konwertowałem do sRGB są obciążone takim problemem. Przeglądam zdjęcie w Bridge, po przełączeniu monitora do sRGB wyglądają inaczej, są mniej nasycone, kolory są inne. Przecież powinno być tak samo-tak sugeruje logika.Będę niesamowicie wdzięczny za pomoc bo póki co wydaje mi się, że posiadanie takiego sprzętu nie ma sensu i powoduje wyłącznie frustrację