Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Problem z kolorem / skalibrowany monitor

Początki nałogu

Domyślnie Problem z kolorem / skalibrowany monitor

Witam,

Posiadam skalibrowany sprzętowo monitor NEC SV271. Monitor można ustawić w dwóch profilach sRGB lub adobeRGB. Można to zrobić z poziomu monitora lub oprogramowania NEC multiprofiler (bez znaczenia)

Na czym polega problem???

Robię zdjęcie Canonem w AdobeRGB, otwieram w np PS, obrabiam. Pracuję w przestrzeni Adobe, tak samo mam ustawiony monitor (przestrzeń adobe). Na końcu chcę zobaczyć jak będzie wyglądało zdjęcie przekonwertowane do sRGB, tak więc robie proof z ustawieniem na sRGB. Kompletnie nic się nie zmiania wizualnie w zdjęciu, niby rewelacja. Konwertuję zdjęcie do sRGB. Niby wszystko OK (przypominam, monitor ustawiony cały czas na przestrzeń Adobe). Przełączam monitor do przestrzeni sRGB i zdjęcie się kompletnie zmienia (nasycenie niektórych kolorów, kolor skóry itp). Jak to możliwe i jaki ma to wszystko sens. Logika podpowiada mi, że skoro zdjęcie zostało zapisane w przestrzeni sRGB na profesjonalnym monitorze to powinno wyglądać identycznie zarówno gdy monitor ustawiony jest na przestrzeń adabeRGB jak i na sRGB, ponieważ samo zdjęcie zostaje zdefiniowanie kolorostycznie w określony sposób.

Wszystkie zdjęcie które przerabiałem w adobeRGB( z monitorem ustawionym na przestrzeń adobe) i konwertowałem do sRGB są obciążone takim problemem. Przeglądam zdjęcie w Bridge, po przełączeniu monitora do sRGB wyglądają inaczej, są mniej nasycone, kolory są inne. Przecież powinno być tak samo-tak sugeruje logika.Będę niesamowicie wdzięczny za pomoc bo póki co wydaje mi się, że posiadanie takiego sprzętu nie ma sensu i powoduje wyłącznie frustrację

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Wg mnie robisz bez sensu. Rób z sRGB i tak samo ustaw monitor. Będziesz chciał pokazać komuś zdjęcia na innym monitorze i wóczas właśnie wyjdzie, że 99,9% ludzi ma sRGB. Nawet drukarnie drukują w tych kolorach.
    C 50D+grip | C 70-200/4 IS L | C 85/1.8 | T 17-50/2.8 | T 90/2.8 | S 8/3.5

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Konwertuję zdjęcie do sRGB.
    ...a potem przy zapisie do jpga na przykład masz zaznaczone w oknie dialogowym zapisu dołączenie profilu do pliku? Sama konwersja nic nie da, jeśli nie zrobisz tego ostatniego.

Cytat Zamieszczone przez Sławek-AK Zobacz posta
    Wg mnie robisz bez sensu. Rób z sRGB i tak samo ustaw monitor. Będziesz chciał pokazać komuś zdjęcia na innym monitorze i wóczas właśnie wyjdzie, że 99,9% ludzi ma sRGB. Nawet drukarnie drukują w tych kolorach.
    Wg mnie to bez sensu jest kupować mercedesa SL z 5litrowym silnikiem i wyrąbać mu bebechy zamieniając na 1.2 mpi z punto, bo sporo takich jeździ po naszych drogach. Z kolei użytkownicy Punto nie kupują mercedesów SL żeby się przekonać czy stosowanie się do przepisów ruchu drogowego odbywa się w nich inaczej ... chociaż może?

Z sensem jest poczytać i zrozumieć cały proces obróbki na monitorach szerokogamutowych z konwersją i zapisem z profilami. Wszystko będzie w porządku, a jeśli ktoś ma i używa PS, to bridge w konkretnym katalogu z przekonwertowanymi plikami jak na dłoni podaje czy zdjęcie zawiera i jaki profil (metoda na upewnienie się, że użytkownicy z sRGB będą mieli poprawny odbiór fotki)
    Ostatnio edytowane przez bob_ ; 25-07-2011 o 13:05
    piątka, trochę szkła i gadżety

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

używaj trybu sRGB tylko do programów bez obsługi zarządzania kolorem - przeglądanie katalogów w windows, internet itd. albo w ogóle o nim zapomnij
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów