Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Lampa, ktory stofen?

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Można mieć też pod kątem np. 60 stopni. Nieraz się tak robi.
    A ten kąt 60 stopni to do góry jest czy w dol? ;-)
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    A ten kąt 60 stopni to do góry jest czy w dol? ;-)
    To znaczy co w górę czy w dół?
    Chodziło mi o kąt nachylenia palnika. Ale faktycznie z kartonikiem trudniej o cień niż z tym samym ustawieniem lampy i stofenem, jednak przy 45 stopniach już udało mi się cień uzyskać.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Imho Maver trochę:-D żartobliwie napisał.Kartonik pozwala na skierowanie większej ilości światła do przodu niż tylko w przypadku ful w sufit.Ale cieni nie usuwa.
    Nie ma jednego kąta który jest zalecany. Czasem 90 stopni ale za plecy,a czasem w przód .To extrema,a między nimi miejsce na Twoją ocenę kadru, miejsca, pomieszczenia w którym fotografujesz i decyzje.
    Sugeruję " bracketing " ustawienia kąta lampy na początek.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 27-07-2011 o 07:16

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Że się wtrace:

http://cgi.ebay.ie/Blue-Yellow-White...#ht_1698wt_907

To kosztuje grosze i za darmo wysyłaja do PL

Ja właśnie podobne zamówiłem dla mojego Nissina.

Tu masz zestaw kolorowych co przyda się przy ciekawych zdjęciach późno-wieczorowych czy w pomieszczeniach z jarzeniówkami.

Jak używać tych kolorowych dowiedz się tu na forum (poszukaj) albo kup po prostu dobra ksiżkę np. S.Kelbiego.

Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Że się wtrace:

Tu masz zestaw kolorowych co przyda się przy ciekawych zdjęciach późno-wieczorowych czy w pomieszczeniach z jarzeniówkami.

Jak używać tych kolorowych dowiedz się tu na forum (poszukaj) albo kup po prostu dobra ksiżkę np. S.Kelbiego.

Ja bym polecił zwykłego białego i do tego żel docięty do palnika żeby zmieścił się pod mydelniczkę

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ale za te żele zapłacisz więcej niż za ten komplet
    Ponadto na allegro sam biały jest kilkakrotnie droższy od tego kompletu

Ten zestaw kosztuje jakies 2,75 Euro (dostawa gratis) to tyle co duza kawa z małym ciastkiem
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Że się wtrace:

A tu do 430:
    http://cgi.ebay.ie/Blue-Yellow-white...item1c1afb51d1
    Jak bym wiedział, to olałbym "stefana" i kupił to. Tym bardziej, że już kiedyś stwierdziłem, że docieplacz i oziębiacz by się też przydał w sytuacjach, gdy ma się inną temperaturę światła gdzie flesz dociera (np. pokój) a inną poza tym obszarem (np. świat za oknem).
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Na allegro jest taki zestawik po 30 zika Tak czy siak. i tak robiliscie mi bajzel w glowie i dalej nie wiem co kupic

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do moje 430 najpierw stosowałem kartonik - taki zwykły biały, dość sztywny znalazłem, docięty odpowiednio, że nawet nie muisałem mocować go gumką tylko wsuwałem w szarę przy rozprszaczu i się trzymało wszytko ładnie (gdzieś tu czytałem, że można trafić białe z kartoników od rajstop ). Po jakimś czasie, kupiłem dyfuzor typu stofen za jakieś 30 PLN (made ich ChRLD) i moje przemyślenia są takie, że jeżli chodzi o błyskanie w pomieszczaniach to kartonik zdecydowanie lepsze efekty daje. Takie mam odczucie.
    Ale to oczywiście wszytko zależy od konkretnej sytuacji w danych okolicznościach, co będzie lepsze.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Ja posiadam pseudo-stofen za 30 zł i Lightsphere. Co do używalności to tego 2 użyłem raz w celu sprawdzenia (i od tamtej pory leży w plecaku) a "stofen" siedzi cały czas na lampie.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów