kolego a kto ci powiedzial ze kazdy uwaza ich wlasnie glebia tla decyduje i tym ze szklo jest bee lub cacy
sa inne parametry i nie mozna powiedziec ze f4 produkuje znacznie gorszy obrazem niz f2.8 bo to nie jest prawda
no chyba ze zdjecia robia ludzie co patrza glownie na to czy cos duzo kosztuje badz nie
do tego powiem ci i mozesz sie zdziwic ale nie kazdy potrzebuje 2.8
f4 is to rewelacyjne szklo i do tego lekkie a jak ktos lazi 3-4 bez monopodu to roznica jest ogromna
do tego jest bardzo bardzo ostre i to tez bardzo widac na zdjeciach a przy powiekszaniu sie bardzo przydaje
nie twierdzę że jest złe -jest świetne, ale 2.8 daje lepszy obrazek -właśnie ta głębia i ma lepsze światło -przecież - tu nie ma co komentować i dyskutować -więc -"ciach bajera" kolego
pozdr.
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
dziecinada, jak w piaskownicy
- ja mam lepsze szkło bo jest jaśniejsze,
- nie to ja bo jest ostrzejsze
- a nie bo ja, bo ma większy zakres
- a moje nie winietuje
....
tak to jest jak się próbuje na podstawie jednego parametru oceniać coś tak skomplikowanego jak obiektyw
zależy też co komu potrzeba, a o jakości obrazka nie tylko jasność decyduje
a oba szkła w tym względzie bije np. 85f1,8 :-D
no to ci gratuluję wypowiedzi.
każdy ocenia innych wg. swojej miarki - to że ty jesteś "ścigaczem" nie znaczy że wszyscy są tacy. Mam 70-200 f/4.0 i jest to świetne szkło - miałem kilka dni 2.8 - robił lepsze tło/bokeh - dzięki 2.8 i to wszystko. Wolę 4.0 ze wzg. na ergonomię i tyle w temacie -dzieciaku
Niech ktoś zamknie ten wątek bo trole się zlatują.
Ostatnio edytowane przez DAWIDSON ; 28-07-2011 o 14:43
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
Panowie proszę o zakończenie tego bicia piany.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner