Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 147

Wątek: Canon 50D wymiana na 5D mark II

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturof Zobacz posta
    No i jest.
    Od wczoraj mam 5DmkII. Tak więc, mogę się wypowiedzieć w sprawie 50D vs 5DmkII. Inna klasa fotek, szczególnie na wysokim ISO. Każdy kto chce lepszej jakości zdjęć niech bierze FF. Co do AF nie przetestowałem go jeszcze solidnie, niemniej jednak centralny punkt jest prawie tak dobry jak w 50D.
    Wahałem się kilka miesięcy ale teraz żałuję, że czekałem.
    Polecam, oczywiście jak ktoś ma kasę.
    Ja miałem przed 5DII właśnie 50D.
    Kurczę jedyne czego mi brakuję to szybszych reakcji od stanu spoczynku :-) Nie ma tragedii, ale po prostu... to jest aparat do konkretnych, innych celów. Obrazek odwdzięcza się wszystkim innym :wink:
    Poza tym i tak za jakiś czas dokupię sobie Cropa i będzie jak w bajce

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturof Zobacz posta
    No i jest.
    Od wczoraj mam 5DmkII. Tak więc, mogę się wypowiedzieć w sprawie 50D vs 5DmkII. Inna klasa fotek, szczególnie na wysokim ISO. Każdy kto chce lepszej jakości zdjęć niech bierze FF. Co do AF nie przetestowałem go jeszcze solidnie, niemniej jednak centralny punkt jest prawie tak dobry jak w 50D.
    Wahałem się kilka miesięcy ale teraz żałuję, że czekałem.
    Polecam, oczywiście jak ktoś ma kasę.
    Czy można spodziewać się więcej wrażeń, temat jest interesujący i subiektywne świeże wrażenia było-jest mogłyby wnieść wiele nowego
    CMEHA - reszta to upgrade

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Wrażenia bardzo pozytywne, jedynie dźwięk migawki jakiś taki inny, ale do tego pewnie się przyzwyczaję. Więcej spostrzeżeń jak trochę więcej pofocę.

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Witam, dołączę się do tematu, staje przed wyborem takim samym jak i autor ... 50D na 5dMkII ... przeczytałem cały ten wątek i generalnie zdania są tak podzielone ... że jestem w kropce. Problem polega na tym że, nie wiem czy Kupić NOWY 5dmkII za 6k, czy używany 5dmkI za jakieś 3 - 4k a te 2k dołożyć do jakiegoś obiektywu, bo aktualnie z ff startuje tylko z 85/1.8 . Wybór wydaje się prosty 5dmk1 + obiektyw, no ale w 5mkII zyskuje nagrywanie filmów w HD a do obiektywu jakiegoś 17-40 jestem w stanie dozbierać. Pytanie jest takie czy zdjęcia (np z 85/1.8 z 5dmkII w stosunku do 50d z tym obiektywem) będą jaśniejsze? (zakładając przy tych samych ustawieniach)
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Nie będą jaśniejsze, natomiast będą szersze, ostrzejsze i ładniejsze
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Domyślnie

Oba aparaty maja inne zastosowanie, 5d mark II ma lepsza plastyke, przejscia tonalne i mniejsze szumy. Natomiast 50d ma szybszy i dokladniejszy af i wiecej zdjec w serii robi dlatego potencjalny nabywca powinien sie zastanowic co dla niego bedzie wazniejsze swietny obraz czy szybkie body. Jesli nie dostrzegasz roznicy w obrazowaniu tych dwoch puszek zostan przy 50d, szkoda twoich pieniedzy. Ja obecnie mam 50d ale w niedalekiej przyszlosci zamierzam dokupic 5dII i cieszyc sie zyciem
    Pisales ze bawiles sie 5d kolegi i ze nie zrobil na tobie wrazenia, hmm, podobno 5d ma lepsze obrazowanie od swojego nastepcy, więc...
    Ostatnio edytowane przez greg01 ; 16-11-2011 o 23:37

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg01 Zobacz posta
    Pisales ze bawiles sie 5d kolegi i ze nie zrobil na tobie wrazenia, hmm, podobno 5d ma lepsze obrazowanie od swojego nastepcy, więc...
    Nie pisałem że NIE zrobił wrażenia, bo gdyby takowego nie było to w ogóle bym się nie zastanawiał, tylko kwestia czy 5d czy 5dmk2, seria zdjęć nie jest mi potrzebna bo głównie interesują mnie krajobrazy i portrety, a co do af to są zdania podzielone 50D ma szybszy ale 5d celniejszy . . .

a2) to co myslę że przesądza wybór jest chęć robienia zdjęć ... niestety wyleciała mi nazwa z głowy ale efekt ma polegać na tym że całość kadru jest nie ruchoma poza np włosami bądź oczami...
    Ostatnio edytowane przez YouCan92 ; 17-11-2011 o 00:01
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg01 Zobacz posta
    Natomiast 50d ma szybszy i dokladniejszy af
    To nie do końca jest prawda. 5D Mark II jest precyzyjniejszy, jeżeli idzie o ustawianie ostrości, zwłaszcza przy bardzo jasnych obiektywach. Warunkiem jest używanie punkty centralnego i trybu One Shot. Przy innych ustawieniach AF 50D będzie miał chyba zawsze przewagę nad 5D Mark II.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YouCan92 Zobacz posta
    a2) to co myslę że przesądza wybór jest chęć robienia zdjęć ... niestety wyleciała mi nazwa z głowy ale efekt ma polegać na tym że całość kadru jest nie ruchoma poza np włosami bądź oczami...
    chodzi Ci animowane gify (czy jakoś tak) ale takie rzeczy możesz zrobić czymkolwiek, jakość obrazka jest tu ze względu na rozmiar publikowania w necie, najmniej istotna.
    CMEHA - reszta to upgrade

Domyślnie

Witam wszystkich! Mam pytanie techniczne dotyczące 5D Mark II. Posiadam 50D i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przesiadką na 5D Mark II. Jestem praktycznie zdecydowany, ale trapi mnie jedna rzecz. Posiadam kilka obiektywów na m42. Używam ich z 50D poprzez adapter z potwierdzeniem ostrości firmy Massa. Na 50d nie mam żadnych problemów z ostrzeniem na nieskończoność i ogólnie z pracą. Chciałbym także tych obiektywów uzywać z 5D Mark II( w szczególności chodzi mi o SMC Takumara 50/1.4 i 35/2). W sieci krąży lista obiektywów m42, których nie da się używać z 5D Mark I. Ciężko znaleźć więcej informacji na temat w/w Takumarów w połączeniu z 5D Mark II. Podobno 5D Mark II ma lustro trochę inaczej ustawione niż 5D Mark I i przez to współpracuje z większą ilością obiektywów m42. Chciałbym się przesiąśc na ff m. in. z uwagi na lepsze wykorzystanie szkieł m42, wiec tak na prawdę AF mniej mnie interesuje. Tylko czy te obiektywy nie bedą haczyć o lustro 5D Mark II ? Lub może ktoś ma 50d i 5D Mark II i może porównać w nich odległość ustawienia lustra od krawędzi wejścia obetktywu w body?

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów