Cytat Zamieszczone przez tomanio1 Zobacz posta
Witam wszystkich! Mam pytanie techniczne dotyczące 5D Mark II. Posiadam 50D i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przesiadką na 5D Mark II. Jestem praktycznie zdecydowany, ale trapi mnie jedna rzecz. Posiadam kilka obiektywów na m42. Używam ich z 50D poprzez adapter z potwierdzeniem ostrości firmy Massa. Na 50d nie mam żadnych problemów z ostrzeniem na nieskończoność i ogólnie z pracą. Chciałbym także tych obiektywów uzywać z 5D Mark II( w szczególności chodzi mi o SMC Takumara 50/1.4 i 35/2). W sieci krąży lista obiektywów m42, których nie da się używać z 5D Mark I. Ciężko znaleźć więcej informacji na temat w/w Takumarów w połączeniu z 5D Mark II. Podobno 5D Mark II ma lustro trochę inaczej ustawione niż 5D Mark I i przez to współpracuje z większą ilością obiektywów m42. Chciałbym się przesiąśc na ff m. in. z uwagi na lepsze wykorzystanie szkieł m42, wiec tak na prawdę AF mniej mnie interesuje. Tylko czy te obiektywy nie bedą haczyć o lustro 5D Mark II ? Lub może ktoś ma 50d i 5D Mark II i może porównać w nich odległość ustawienia lustra od krawędzi wejścia obetktywu w body?
generalnie 50 nie powinna zawadzać - zwykle ten problem pojawia się z bardzo szerokimi (np. Peleng 8mm - sprawdzone)
odległości nie mierzyłem, bo mam 5DI, ale jest naprawdę malutka - 5mm?