Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 147

Wątek: Canon 50D wymiana na 5D mark II

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomanio1 Zobacz posta
    Witam wszystkich! Mam pytanie techniczne dotyczące 5D Mark II. Posiadam 50D i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przesiadką na 5D Mark II. Jestem praktycznie zdecydowany, ale trapi mnie jedna rzecz. Posiadam kilka obiektywów na m42. Używam ich z 50D poprzez adapter z potwierdzeniem ostrości firmy Massa. Na 50d nie mam żadnych problemów z ostrzeniem na nieskończoność i ogólnie z pracą. Chciałbym także tych obiektywów uzywać z 5D Mark II( w szczególności chodzi mi o SMC Takumara 50/1.4 i 35/2). W sieci krąży lista obiektywów m42, których nie da się używać z 5D Mark I. Ciężko znaleźć więcej informacji na temat w/w Takumarów w połączeniu z 5D Mark II. Podobno 5D Mark II ma lustro trochę inaczej ustawione niż 5D Mark I i przez to współpracuje z większą ilością obiektywów m42. Chciałbym się przesiąśc na ff m. in. z uwagi na lepsze wykorzystanie szkieł m42, wiec tak na prawdę AF mniej mnie interesuje. Tylko czy te obiektywy nie bedą haczyć o lustro 5D Mark II ? Lub może ktoś ma 50d i 5D Mark II i może porównać w nich odległość ustawienia lustra od krawędzi wejścia obetktywu w body?
    generalnie 50 nie powinna zawadzać - zwykle ten problem pojawia się z bardzo szerokimi (np. Peleng 8mm - sprawdzone)
    odległości nie mierzyłem, bo mam 5DI, ale jest naprawdę malutka - 5mm?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Pokaż zdjęcie tylnej soczewki na ustawieniu nieskończoność.

Domyślnie

Zdjęcię będę mógł wrzucić popołudniu, ale po podpięciu Takumara 50/1.4 do adaptera i ustawieniu nieskończoności tylna soczewka wystaje poza obręb adaptera jakieś 3-4 mm.

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Witam. Odświeżam wątek.

Zastanawiałem się już nad tym w zeszłym roku, jednak wtedy nie przesiadłem się z 50D na 5D mk2. Temat jednak wraca jak bumerang. Głównie zależy mi na jakości zdjęć i jak już zostało napisane zarówno w tym jak i w innych wątkach na tym forum obrazek z pełnej klatki przebija ten z kropa. Mój zestaw szkieł do pełnej klatki to stałki Canona 28mm 1.8, 50mm 1.4 oraz 85mm 1.8 - zastosowanie amatorskie głównie portrety córki i fotografia ludzi.

Budżet na body 5D mk2 mam już odłożony i pozostaje jedynie wybór źródła zakupu. Mieszkam w UK i szukam gdzie kupię najtaniej. Biorę pod uwagę zarówno sztuki używane w dobrym stanie i z małym przebiegiem migawki jak i nowe.

Wpadła mi w oko oferta na eBay UK. Nowe body 5D mk2 za £1,283.89
    http://www.ebay.co.uk/itm/E0028-NO-V...item43ae08d075

Sprzedawca jest z Hong Kongu ale ma jakiegoś przedstawiciela w UK, który wysyła aparat z Bristolu, więc nie muszę doliczać już ewentualnego cła.

Pytanie czy te "piątki" z rynku azjatyckiego różnią się jakoś w specyfikacji w porównaniu do tych które Canon przeznacza na rynki europejskie i które są sprzedawane w sklepach w UK? Wyczytałem gdzieś, że zdarza się, że nie mają wgranego całego menu językowego i jest tylko chiński i angielski - to akurat by mi nie przeszkadzało. Czy są jeszcze inne różnice?

Czy ktoś kupował 5D mk2 z rynku azjatyckiego lub z USA? Na co jeszcze zwrócić uwagę?
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Coś już napisał Awatar Mateusz87
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

A nie zaznajamiałeś się z ofertami forumowiczów? Co rusz pojawia się kolejna piątka na sprzedaż, bo ludziska zbierają na mkIII.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Dokup eleczkę z super plastyka sobie zamiast piątki bo af w mk2 Cię zatrwoży :P
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ludzie robili zdjęcia nawet i MKI i nawet dalej robią. To, że ni trafi jadącego motocyklisty, to nie znaczy, że już w ogóle nie działa. Po prostu trzeba spokojniej. A obrazka nic nie zastąpi.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mateusz87 Zobacz posta
    A nie zaznajamiałeś się z ofertami forumowiczów? Co rusz pojawia się kolejna piątka na sprzedaż, bo ludziska zbierają na mkIII.
    Nie mam żadnego doświadczenia z tamtym rynkiem, ale ja bym poszukał tak jak piszę Mateusz87 na CB.

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Ludzie robili zdjęcia nawet i MKI i nawet dalej robią. To, że ni trafi jadącego motocyklisty, to nie znaczy, że już w ogóle nie działa. Po prostu trzeba spokojniej. A obrazka nic nie zastąpi.
    Bez przesady - motocyklistów trafiam, ale tych na chopperach

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mateusz87 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Nie mam żadnego doświadczenia z tamtym rynkiem, ale ja bym poszukał tak jak piszę Mateusz87 na CB.
    Chyba jednak zdecyduję się na zakup nowego body. Aukcje używanych 5D mk II na eBay UK kończą się w okolicach £1200 a znalazłem dwa sklepy w UK które mają w ofercie nowe z gwarancją w okolicach £1300.

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Elki pewnie z czasem też będę chciał dołożyć. Oglądając sample zachwycam się tym co produkuje 135L lub 35L, ale to może za jakiś czas. Wydaje mi się, że moje 3 stałki na początek dadzą mi sporo radości. Przecież tyle się już tu pisało o tym, że dostają kopa po podpięciu do pełnej klatki... :wink:

Naczytałem się już sporo o AF w 5D mk II ale chyba jednak zaryzykuję. Jest wiele opinii, że mimo iż wolniejszy niż w 50D jednak jest precyzyjniejszy i większy odsetek zdjęć jest trafionych. Poza tym, przed premierą 5D mk III wielu użytkowników jakoś mimo wszystko sobie z nim radziło i wielu wciąż sobie z nim radzi. Tak jak pisałem, głównie chodzi mi o portrety i priorytetem jest jakość i mityczna plastyka. :-)

Czy naprawdę tak ciężko będzie uchwycić biegnące dziecko w AI SERVO z podpiętym np. 85mm 1.8?

I jeszcze jedno pytanie. Czy ktokolwiek przesiadający się z 50D na 5D mk II żałuje swojej decyzji?
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów