Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 147

Wątek: Canon 50D wymiana na 5D mark II

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamires Zobacz posta
    Zmieńcie fotki na B&W i nawet 300d da radę. Sam kiedyś to zrobiłem i zamieniłem RGB na B&W i różnica między CROP a FF znika :P. Wróćmy do podstaw. Nie jeździjmy automatami, czy to nie miło wajchować gałką
    Miejmy kontrolę nad tym co robimy
    Przyznam, że takiej bzdury dawno nie udało mi się wyczytać nigdzie w internecie.

A jak z piątki zamienię sobie fotki na CMYK-a, to wszystkie średniaki się chowają. Aż strach się bać, co się stanie po konwersji do LAB-a. Albo w drugą stronę, jak zmielę 16b na 8b. Kumpakt po prostu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dokładnie . Dlatego właśnie amator może sobie kupić Ds-a i stado eLek nie patrząc się na kwestię od strony - czy mu się to "zwróci".
    Dlatego warto jest być amatorem. Więcej radochy, mniej problemów :smile:
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 26-10-2011 o 01:12 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gbm_bugs Zobacz posta
    Profesjonalista aparatem w telefonie jest w stanie zrobić sesję do gazety.
    Swego czasu oglądałem w TV relację z sesji, gdzie fotograf wykonał ją jednorazówką analogową. Ot tak bo lubi efekty jakie to daje. Cała reszta była tradycyjnie, wizaż, blendy dookoła, stado asystentów...
    ...

Coś już napisał

Domyślnie

Przesiadlem sie z 40D na 5D i moge polecic kazdemu pelna klatke nawet z takim staruszkiem jak 5D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Temat sie rozwinął i pomysłów jak zwykle tyle ile piszących Jednak 50D i 5DII porównać zasadniczo nie sposób. Nie uznaje rozgraniczeń, ze coś jest dla amatora a cos do zarobkowania. Jeśli Ciebie stac kupuj to co najlepsze, bo życie jest krótkie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Temat sie rozwinął i pomysłów jak zwykle tyle ile piszących Jednak 50D i 5DII porównać zasadniczo nie sposób. Nie uznaje rozgraniczeń, ze coś jest dla amatora a cos do zarobkowania. Jeśli Ciebie stac kupuj to co najlepsze, bo życie jest krótkie
    i właśnie takie stanowisko jest mi najbliższe
    stać cię? zrób sobie przyjemność.
    dlatego do swojej amatorszczyzny kupiłem Ds-a. nic nie zastąpi tego dźwięku migawki. może to i onanizm sprzętowy, ale jak to onanizm - przyjemny
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Chętnie chciałbym pochwalić się swoją firmą tak jak i sprzętem, ale regulamin pkt.8
    Jak to się ma do osób zarabiających na robieniu zdjęć. Pisanie o swoim sprzęcie jest REKLAMA czy nie?
    I musisz się tym chwalić w wątku pt."Canon 50D wymiana na 5D mark II "
    Pisanie o sprzęcie we właściwym miejscu nie jest reklamą.
    Maszyny transportowe to nie to forum.
    Zasady reklamy na forum ,ramy i miejsce rozmowy z moderatorem na temat działań moderatorskich też określa regulamin.
    Regulamin zaakceptowałeś przy rejestracji.

Skończ proszę to trollowanie

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Na stare 5d przesiadłem się z 40D i delikatnie było znać, że to starsza pucha, ale obrazek z FF + jasne stałki jest nie do osiągnięcia na cropie. Bokeh, szczególnie po przymknięciu szkła dużo brzydszy IMHO na cropie, na w pełni otwartej przysłonie też widać różnicę gołym okiem.
    Jeśli miałbym 50D to zapewne przesiadka na zwykłe 5d była by znacznie bardziej odczuwalna. Aparat ma nie tylko dawać lepsze obrazki, bo to w większości zasługa szkła, ale ma tez być przyjemny w użytkowaniu i względnei nie przeszkadzać przy robieniu zdjęć.
    Jak zwykle dyskusja toczy się o to czy warto tyle zapłacić. Oczywiście nie ma na to pytanie oczywistej odpowiedzi, bo dla jednych warto a dla drugich nie.

Niedługo też będę się przesiadał z 5d na 5d mk2 (jak tylko się uda sprzedać 5tkę).
    Przy przesiadce z 50tki:

5dmk2
    - obrazek FF (czy jest wart takiej dopłaty?)
    - filmy w połączeniu z FF
    - wyższe użyteczne ISO , czy jest Ci potrzebne?
    - lepszy centralny AF ponoć, ale wg mnie w 50tce jest ok (bo w 40tce też był ok)
    - gorsze boczne punkty AF - przy dynamicznych zdjęciach (dzieci) może to być kluczowe
    - cięższe RAWy, ale przy małej ilości robionych zdjęć nie powinny być problemem
    Coś pominąłem ? Pewnie tak, ale to są podstawowe różnice, które pewnie znasz. Ile dla Ciebie są warte to już inna sprawa.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Tak się przyglądam tej dyskusji i chciałbym też wtrącić do niej swoje trzy grosza. Jako że sam mam 50D i myśle aby kupić 5D. Ale nie wymienic a tylko dokupić jako drugie body. Obydwa aparaty lepiej sprawdzą się w róznych zastosowaniach. 50D użwać zamierzam do fotografii przyrodniczej gdzie wazny jest szybki autofokus a przyszłą 5 raczej do statycznych fotografii architektury czy krajobrazu. Myślę, że dla amatora taki mix (FF i crop) jest też dobrym pomysłem, o ile oczywiście mozna sobie pozwolić na 2 puszki.
    7D MkII, C15-85, C 400 L 5.6, C35 IS 2.0 + statywy, plecaki i inne badziewie

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nie byłbym taki pewien, że stary 5D będzie taki lepszy do krajobrazu i architektury...
    Może lepiej na 7D zamienić?

Coś już napisał Awatar drac
    Miasto
    Bytów

Domyślnie

Dołączę się do wątku Jestem posiadaczem 50D i chce zmienaiac na 5D ale co mnie blokuje to że trzeba czyścic co jakiś czas matryce ręcznie, Czy jest to uporczywe ? Ogółem mam zamiar używać stałki więc bedzie sie brudziła, czym ja najlepiej czyscić czy dmuchanie gruszką styknie ?
    Canon 5D, C50/1.4, METZ 58

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów