Ja tam jestem ciągle amatorem i uważam, że im lepszy sprzęt tym lepiej.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Dla mnie (amatora) obrazek 5D2 jest nienaganny. A używam zazwyczaj ciemnych zoomów ale dających przyzwoitą ostrość. Po podpięciu jasnego obiektywu plastyka na pewno będzie znakomita. Niestety mam wrazenie, że aby w ślad za tym nadążał kontrast i kolory to musi być coś z serii L. Eksperymentowałem nieco ze stałkami nie-L (C35/2 i C50/1.4) i nie do końca byłem zachwycony. Może kapryśna Sigma 50/1.4 jest tu wyjątkiem. Pozostaję więc przy zoomach L.
Na marginesie, gęsta matryca FF daje spore możliwości cropowania i korekty kadru.
Planując przejście z poziomu 30D wybrałem właśnie 50D ale obrazek 5D2 mnie powalił no i tak poszło...
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
No właśnie, że nie. Finansowo stać mnie na FF tylko "po co przepłacać jak nie trzeba"
rozróżnijmy pojęcia:
amator, profesjonalista, zawodowiec
jak dla mnie:
profesjonalista to ten który jest oczytany, ma dużo praktyki i dorobił się dobrego sprzętu. Osoba która żyje fotografią, a nie traktuje ją jak kolejne zabicie czasu. ŻYJE SWOJĄ PASJĄ.
zawodowiec to ten który zarabia na ...... w tym przypadku na robieniu zdjęć nie mylić z fotografią, bo nie zawsze to idzie w parze. KASA KASA
amator to galimatias: dobry sprzęt, oczytany - mało praktyki, słaby sprzęt - dużo praktyki. dobry sprzęt - mało oczytania itd. DUŻO CHĘCI, ALE ZAWSZE CZEGOŚ BRAK.
Zamotałeś bez sensu.
Profesjonalista i zawodowiec to synonimy o praktycznie identycznych definicjach w słowniku. Ich antonimem jest amator.
Definicja w słowniku jest prosta. Profesjonalista/zawodowiec to ktoś kto zajmuje się czymś zawodowo, żyje z tego. Amator to osoba zajmująca się czymś dla przyjemności. Nie ma znaczenia poziom ich wiedzy.
Kto by miał o tym wystarczającym poziomie decydować? Bo biorąc pod uwagę, że spora grupa pstrykaczy z pierwszym plastikowym lustrem już uważa się za pro to...
...
KuchateK wszystkich pogodził, Szuler pokazał mi jakość fimów z 5dmk2 i mi szczena opadła w Zakopcu, aparat zarąbisty ale dokładać do niego 4k nieee za to mam 100-400L
![]()
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
W naukach społecznych przez wiele lat dominował pogląd wywodzący się z paradygmatu funkcjonalistycznego , że profesje powstają, by zaspokajać określone potrzeby zbiorowości, gwarantować wysoki standard usług. Stąd profesjonalizm określa wysoki standard wykonania danej czynności.
Zawodowo zajmuje się .... co nie znaczy profesjonalnie!
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Osobiście znam "profesjonalistów" z torbami eLek i lustrzankami FF i cóż im z tego jeśli zdjęcia nie oddają profesjonalizmu. Profesjonalista aparatem w telefonie jest w stanie zrobić sesję do gazety.