Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 147

Wątek: Canon 50D wymiana na 5D mark II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Pro czy amator to właśnie kwestia czy na zdjęciach się zarabia czy nie.
    Racja ale niestety wiekszość ludzi odróżnia profesjonalistę od amatora po jakości zdjęć ;-)

A że niektórzy zawodowcy robią amatorskie foty to już zupełnie inna sprawa ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ja tam jestem ciągle amatorem i uważam, że im lepszy sprzęt tym lepiej.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta

Czy rzeczywiscie podpinajac moje stalki do 5D mk II zauwaze duzy przeskok w jakosci zdjec? Wiem, ze wiekszy sensor to inna plastyka i glebia ostrosci ale z drugiej strony mam znajomego ktory twierdzi, ze az tak wielkiej roznicy nie bedzie.

Sam juz nie wiem.
    Dla mnie (amatora) obrazek 5D2 jest nienaganny. A używam zazwyczaj ciemnych zoomów ale dających przyzwoitą ostrość. Po podpięciu jasnego obiektywu plastyka na pewno będzie znakomita. Niestety mam wrazenie, że aby w ślad za tym nadążał kontrast i kolory to musi być coś z serii L. Eksperymentowałem nieco ze stałkami nie-L (C35/2 i C50/1.4) i nie do końca byłem zachwycony. Może kapryśna Sigma 50/1.4 jest tu wyjątkiem. Pozostaję więc przy zoomach L.
    Na marginesie, gęsta matryca FF daje spore możliwości cropowania i korekty kadru.
    Planując przejście z poziomu 30D wybrałem właśnie 50D ale obrazek 5D2 mnie powalił no i tak poszło...
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja tam jestem ciągle amatorem i uważam, że im lepszy sprzęt tym lepiej.
    Oczywiście.Mam tak samo :-)

Ale profi musi liczyć ,bo utrzymuje z tego rodzinę.Nie może nie zauważać faktu że zakup nieskalkulowany pozbawi go dochodu z pracy.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysib Zobacz posta
    Zalatuje mi to leczeniem własnych kompleksów...
    No właśnie, że nie. Finansowo stać mnie na FF tylko "po co przepłacać jak nie trzeba"

rozróżnijmy pojęcia:
    amator, profesjonalista, zawodowiec

jak dla mnie:
    profesjonalista to ten który jest oczytany, ma dużo praktyki i dorobił się dobrego sprzętu. Osoba która żyje fotografią, a nie traktuje ją jak kolejne zabicie czasu. ŻYJE SWOJĄ PASJĄ.

zawodowiec to ten który zarabia na ...... w tym przypadku na robieniu zdjęć nie mylić z fotografią, bo nie zawsze to idzie w parze. KASA KASA

amator to galimatias: dobry sprzęt, oczytany - mało praktyki, słaby sprzęt - dużo praktyki. dobry sprzęt - mało oczytania itd. DUŻO CHĘCI, ALE ZAWSZE CZEGOŚ BRAK.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zamotałeś bez sensu.

Profesjonalista i zawodowiec to synonimy o praktycznie identycznych definicjach w słowniku. Ich antonimem jest amator.

Definicja w słowniku jest prosta. Profesjonalista/zawodowiec to ktoś kto zajmuje się czymś zawodowo, żyje z tego. Amator to osoba zajmująca się czymś dla przyjemności. Nie ma znaczenia poziom ich wiedzy.

Kto by miał o tym wystarczającym poziomie decydować? Bo biorąc pod uwagę, że spora grupa pstrykaczy z pierwszym plastikowym lustrem już uważa się za pro to...
    ...

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

KuchateK wszystkich pogodził , Szuler pokazał mi jakość fimów z 5dmk2 i mi szczena opadła w Zakopcu, aparat zarąbisty ale dokładać do niego 4k nieee za to mam 100-400L
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Zablokowany

Domyślnie

W naukach społecznych przez wiele lat dominował pogląd wywodzący się z paradygmatu funkcjonalistycznego , że profesje powstają, by zaspokajać określone potrzeby zbiorowości, gwarantować wysoki standard usług. Stąd profesjonalizm określa wysoki standard wykonania danej czynności.

Zawodowo zajmuje się .... co nie znaczy profesjonalnie!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Ale profi musi liczyć ,bo utrzymuje z tego rodzinę.Nie może nie zauważać faktu że zakup nieskalkulowany pozbawi go dochodu z pracy.
    Dokładnie . Dlatego właśnie amator może sobie kupić Ds-a i stado eLek nie patrząc się na kwestię od strony - czy mu się to "zwróci".
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Osobiście znam "profesjonalistów" z torbami eLek i lustrzankami FF i cóż im z tego jeśli zdjęcia nie oddają profesjonalizmu. Profesjonalista aparatem w telefonie jest w stanie zrobić sesję do gazety.

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów