Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 147

Wątek: Canon 50D wymiana na 5D mark II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja się przesiadałem stopniowo na FF i nie żałuję i nie wrócę do cropa.
    Najpierw do 40D doszedł 5DII. Znaczy zastąpił ją jako główne body. 40-stka została na backup i sport. Z tym, że zazwyczaj jej rola zamykała się w nosidełku na drugie szkło.Chyba, że przychodził czas na sport. Wtedy 5D zostawało w domu. Do czasu aż pożyczyłem znajomemu 40-stke i nagle narysował mi się meczyk do zrobienia. Takie tam mecze znajomego w co prawda 1lidze, ale "podwórkowej". Ogólnie jesień, późna pora - ciemno. Jak robiłem w tych warunkach 40-stką to aż żal mi czasem było brać kasę za to. Ogólnie ciemno i szumno. No nic poszedłem z 5DII, miałem dosyć mieszane uczucia.
    No i co? I wyszło lepiej niż z 40D! AF wolniejszy, ale celniejszy! Na serię nie ma co liczyć, trzeba wyczuć dobrze shutter lag i wstrzeliwać się jednym zdjęciem, ale jako że piątki używałem już długo to nie miałem z tym problemu. Zamiast zwyczajowo ISO1600 które używałem w 40D Pozwoliłem sobie na 3200 i było lepiej.
    Znajomy przy odbiorze aż się zdziwił, że w końcu z wieczornych meczy wyszło bardzo fajnie i dostałem "premię" w postaci czteropaka i częstszych zleceń :-D
    Teraz 40D poszło do ludzi i zostałem z 2x5D2 i dalej nie żałuję.
    Reasumując 5DII i 40D czy 50D to 2 różne konstrukcje w zasadzie do innych zastosowań.
    Ale jednak 5D może lepiej zastąpić 50D niż odwrotnie.
    Jeżeli kogoś stać i ma taką chęć to niech przechodzi na FF.
    Czemu nie? Najpierw trzeba zmienić przyzwyczajenia i wczuć się w inne body. Ale moim zdaniem warto.

Jeszcze jeden przykład. Robiłem niedawno plener. Poprosiłem kumpla o pomoc w kwestii operowania blendą, lampą itd. Oczywiście jeżeli "był wolny" to sobie cykał też fotki.
    No i mam teraz moje z 5DII i 35L i jego z 30D i 24-70L
    Więc tu L i tu L czyli oddanie barw itd. powinno być na podobnym poziomie (widzę wyraźnie, że mój samyang inaczej oddaj kolory niż 35L, ale z kolei między 35L i 85/1.8 nie dostrzegam różnic w postprocesie)
    No i dobra dopieściłem sobie mojego RAWa w LR, zajęło mi to ze 30sek. , sync settings na ten kumpla (to samo, miejsce, to samo świtało itd. zdjęcia różnią się odstępem 2sek. no i tym, że moje 35@1.4 a jego 54(x1.6 crop)@2.8 naświetlenie - może różnica o 1/3EV)i co? A no jajco. Nie ma zgodności kolorystycznej. Dobra próbuję ustawiać, porównuję, 2-3min. i nic. No nie potrafię w LR.
    Eksport i kolejne kilka min. w PSie (wyginanie krzywych, warstwy, maskowanie) no i mam w końcu mniej więcej TO SAMO na co poświęciłem 30sek. w samym LR na pliku z 5DII...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Po kilku zmianach sprzętu dochodzę do wniosku, że dorady od innych fotografujących mogą jedynie pokazać kilka możliwych dróg. Oczywiście są potrzebne żeby te właściwe drogi szybko zobaczyć i nie marnować czasu na szukanie. Potem wyboru trzeba jednak dokonać samemu najlepiej po samodzielnym wypróbowaniu sprzętu.
    Z mojej strony polecam zakup najlepiej używki 5dmkI lub 5mkII (w zależności od budżetu) solidne przetestowanie równolegle z 50d a potem pozostawienie tego ,który lepiej wpasowuje się w nasze potrzeby. Sprzęt używany ma to do siebie, że w krótkim przedziale czasowym trzyma cenę dlatego ew. odsprzedaż nie będzie się wiązała z jakąś większą stratą.
    Od jakiegoś czasu mam równolegle 5dmkII i 40d i do fotografii mojego dziecka, rodzinnej i portretu bez zastanowienia wybrałbym właśnie 5d.
    Miłego dnia
    moja www

Domyślnie

Jeśli lubisz też nagrywać córę to bierz mark II (nawet filmy nią kręcą) a jeśli nie i masz wciąż kasę kub se jakąś Elkę z zakresu jaki ci byłby najbardziej potrzebny. Wtedy powinieneś dopiero zobaczyć znaczną różnicę. Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    ZPL

Domyślnie

Stałem równie przed ciężkim wyborem.Sprzedałem 50d i dziś rano odebrałem 5d2.Po przeczytaniu miliona testów i opini, przemysleniu moich zastosowań(co uwazam za najwazniejsze)sadze, ze nie będę żałował przesiadki.Narazie czytam instrukcje wiec o 5d2 się nie wypowiadam.
    Ostatnio edytowane przez Maximo ; 26-07-2011 o 12:08

Domyślnie

mimo wszystko wybrałbym piątkę. ze snobizmu. przyjemności pozamerytorycznej i pozazmysłowej
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    No chyba, że mowa jest o ślęczeniu nad 200% cropami na minimum 24calowym wyświetlaczu z linijką i kalkulatorem w ręku, co by się dokładnie tych punkcików na linię doliczyć ;-)
    13x18 w 300dpi to trochę ponad 3 megapiksele. Jeśli na jakiejkolwiek lustrzance nie jesteś w stanie uzyskać ostrego zdjęcia, to raczej nie jest wina konstrukcji aparatu.
    Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    Tak czy inaczej nie było moją intencją wywoływanie kolejnej wojny na wykłady z optyki i elektroniki dzisiejszych konstrukcji, a jedynie rozsądne podejście do tematu szeroko rozumianej "jakości" fotografowania w kontekście zamiany cropa na FF. Niemniej siedzę już cicho, bo i tak mnie tu zlinczujecie :-D
    Padło pytanie, padła odpowiedź. Nie ma to nic wspólnego z wojną, ani z wykładami. Nie chciałeś odpowiedzi, wystarczyło nie pytać

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za wiele cennych uwag.

W kilku postach przewijala sie kwestia kasy i chyba do tego to sie sprowadza. Ja sie tylko zastanawialem, czy warto jest az tyle doplacac. Gdybym mial nadmiar gotowki to bym sie nie zastanawial tylko kupil 5D II i sam sie przekonal.

Kazdy kto juz foci na pelniej klatce pisze, ze do cropa nie wroci i to chyba najlepiej swiadczy o tym, ze jest to naturalna droga ktora kroczy kazdy fotograf w poszukiwaniu lepszej jakosci zdjec. Jeden przejdzie ta droge szybciej, drugi wolniej a jeszcze inny zacznie od razu od pelniej klatki.

Coz, rzuce jeszcze raz okiem na swoje konto bankowe, sprawdze balans na karcie kredytowej i... podejme decyzje.

Dzieki raz jeszcze.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Dopiero zaczyna Awatar monart

Domyślnie

Ja zamierzam przesiąść się na 5d ze względu na wysokie użyteczne iso, które jest mi potrzebne. Skok między 50d a 5d jest ogromy. Przeglądając internet natknąłem się na to i mnie rozwaliło. Zdjęcia przy ISO 10000 i więcej :

http://froknowsphoto.com/first-impre...-with-samples/
    Trójmiasto - studio do wynajęcia.

Domyślnie

tylko że te zdjęcia są zrobione Nikonem D3s a to całkiem inna półka sprzętowa

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

dobrze naświetlony i obrobiony RAW z 5D2 na ISO6400 w druku też wygląda bardzo przyzwoicie...
    A do cropa wrócę, ale do 1DmkIV(może mkV?) 1.3x to jeszcze jest dobry kompromis między cropem a jakością obrazka. Ale to też równolegle z FF.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów