Witam. Odświeżam wątek.

Zastanawiałem się już nad tym w zeszłym roku, jednak wtedy nie przesiadłem się z 50D na 5D mk2. Temat jednak wraca jak bumerang. Głównie zależy mi na jakości zdjęć i jak już zostało napisane zarówno w tym jak i w innych wątkach na tym forum obrazek z pełnej klatki przebija ten z kropa. Mój zestaw szkieł do pełnej klatki to stałki Canona 28mm 1.8, 50mm 1.4 oraz 85mm 1.8 - zastosowanie amatorskie głównie portrety córki i fotografia ludzi.

Budżet na body 5D mk2 mam już odłożony i pozostaje jedynie wybór źródła zakupu. Mieszkam w UK i szukam gdzie kupię najtaniej. Biorę pod uwagę zarówno sztuki używane w dobrym stanie i z małym przebiegiem migawki jak i nowe.

Wpadła mi w oko oferta na eBay UK. Nowe body 5D mk2 za £1,283.89
http://www.ebay.co.uk/itm/E0028-NO-V...item43ae08d075

Sprzedawca jest z Hong Kongu ale ma jakiegoś przedstawiciela w UK, który wysyła aparat z Bristolu, więc nie muszę doliczać już ewentualnego cła.

Pytanie czy te "piątki" z rynku azjatyckiego różnią się jakoś w specyfikacji w porównaniu do tych które Canon przeznacza na rynki europejskie i które są sprzedawane w sklepach w UK? Wyczytałem gdzieś, że zdarza się, że nie mają wgranego całego menu językowego i jest tylko chiński i angielski - to akurat by mi nie przeszkadzało. Czy są jeszcze inne różnice?

Czy ktoś kupował 5D mk2 z rynku azjatyckiego lub z USA? Na co jeszcze zwrócić uwagę?