Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: LV pudłuje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie LV pudłuje

ze szkłem T17-50/2.8 i C50/1.8; nie bardzo, ale jednak.
    LV to (niby) wolny, ale pewny sposób ostrzenia. U mnie na C 60D zachowuje się dziwnie. Kiedy przełączam na ostrzenie manualne, jest o niebo lepiej. Czy to się zdarza? To mój pierwszy aparat z LV, szkła manualne sprawują się z tym body wyśmienicie (system OM Olka).
    Generalnie "normalny" af jest OK.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

pod statyw podepnij i testuj na przedmiotach, oba te szkła na pełnej dziurze to nie brylują to weź pod uwagę...lv do ruchu to się nie nadaje zupełnie tylko do statycznych scen.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

Jeśli masz na myśli ostrzenie w LV za pomocą detekcji kontrastu to mam dokładnie to samo w 60D, we współpracy z Sigmą. Zawsze da się ustawić ręcznie ostrość lepiej niż LV (kontrast). Za to detekcja fazy działa dokładnie. Z obiektywami Canona tu i tu jest wszystko w porządku, choć nie mam niczego o jasności f/1.8.

Odnosze wrażenie że winny może być zbyt duży kolejny krok (detekcja kontrastu) przy którym sprawdzana jest ostrość.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, o to mi chodzi.
    Ustawiając ostrość w LV, od razu widzę na wyświetlaczu (powiększenie!), że jest nieostro, próbuję jeszcze raz - to samo (i trwa to b. długo). Lepiej i szybciej robię to ręcznie... Może zbyt dużo sobie obiecywałem po tej funcji. Najcześciej jednak używam "klasycznego" af.

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie

Zauważyłem następującą rzecz przy używaniu LV przez komputerek - sterowanie przez USB. Nie jestem obecnie pewien czy tak samo LV funkcjonuje bez komputera. Otóż, używając jasnego obiektywu, ostrząc manualnie "na oko" na podglądzie, na zdjęciu wychodziło nieduże BF lub FF. Okazało się, że w trybie LV przysłona była ustawiana na 2.8, a dopiero w momencie zwalniania migawki ustawiana na żądane 1.4 czy 1.6. W moim przypadku różnica dwóch f-stopów powodowała niedokładność ustawienia ostrości, gdyż f2.8 było całkiem akceptowalne. Oczywiście, aparat koniecznie na statywie podczas użycia af contrast detection.

Uzależniony

Domyślnie

Kliknij podgląd głębi ostrości to będziesz miał przysłonę jaką trzeba

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Jestem może laikiem, a to mój 1 post na tym forum, ale sorki, kto kupuje sprzęt typu C 60D, żeby używać LV???? To nie jest aparat do takich zdjęć. Sam kupiłem jakiś czas temu 60D, ale od dawna nie używam LV. Przy okazji też mam obiektyw C50/1.8 i to trzeba wiedzieć, że jest to szmelc - tani bo dobry, dobry bo tani - nie należy oczekiwać od tego szkła za wiele... To jest dobry słoik przy normalnych warunkach - ba, to jest super obiektyw, daje fantastyczne kolory itd, ale ma ograniczenia... Przede wszystkim trzeba pamiętać, że af tego szkła jest z czasów wojny secesyjnej. I właściwie tyle o tym...

Samo używanie LV dla mnie jest dziwne przy takim body, może trzeba było kupić jakiś model z wbudowanym szkłem?
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Domyślnie

^^^sorry, ale jak Cie czytam to dosłownie jak bym czytał jakiegoś 13 letniego "gimbusa". Co Ty za jakieś oderwane od rzeczywistości farmazony opowiadasz?

"Samo używanie LV dla mnie jest dziwne przy takim body, może trzeba było kupić jakiś model z wbudowanym szkłem?" żal komentować...

Mam 5d mk2 i tez w 99% procentach przypadków używam LV, bo tak jest w wielu przypadkach, WYGODNIEJ, DOKŁADNIEJ i po prostu LEPIEJ. Poza tym proponuje się zapoznać z zasadą działania AF-u w oparciu o detekcję kontrastu i nie gadać głupot.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

LV używam też do ostrzenia ze szkłami manualnymi. Z poprzednią puszką (350d) nie było szans, teraz jest super!

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie poważnie?

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    ^^^sorry, ale jak Cie czytam to dosłownie jak bym czytał jakiegoś 13 letniego "gimbusa". Co Ty za jakieś oderwane od rzeczywistości farmazony opowiadasz?

"Samo używanie LV dla mnie jest dziwne przy takim body, może trzeba było kupić jakiś model z wbudowanym szkłem?" żal komentować...

Mam 5d mk2 i tez w 99% procentach przypadków używam LV, bo tak jest w wielu przypadkach, WYGODNIEJ, DOKŁADNIEJ i po prostu LEPIEJ. Poza tym proponuje się zapoznać z zasadą działania AF-u w oparciu o detekcję kontrastu i nie gadać głupot.
    No to przepraszam, że żyję.. Napisz, w jakkich sytuacjach stosujesz LV i pokaż jakieś fajne fotki. Jak już wspomniałem, jestem laikiem....
    Ostatnio edytowane przez seti_60d ; 17-08-2011 o 00:13
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów