Teoretycznie zdjecie wyglada jak by bylo swiecone dwiema lampami. Z lewej glowna, z prawej wypelniajaca. Swiatla nie na sali nie musisz gasic, jak ustawisz krotszy czas to pewnie i tak wyjdzie czarno (no chyba ze jest tam wyjatkowo jasno.
Tanie przyzwoite wyzwalacze to Yongnuo RF602. Kosztuja grosze, sprawuja sie bardzo dobrze.
Czy uda ci sie zrobic zdjecie dwiema lampami? Jak sie dobrze postarasz to pewnie tak. Nie wiem czy efekt wyjdzie taki jak na tym zdjeciu, ale trzeba po prostu ustawic lampy i pokombinowac.
Teoretycznie druga moze byc 430, bo jako wypelnienie i tak bedzie na mniejsza moc ustawiona.
Z softboxami, (choc w takim przypadku zwykla parasolka byla by chyba wygodniejsza) mozna pokombinowac, chociaz przy takim oswietleniu imho nie beda niezbedne, ostrych cieni i tak sie pozbedziesz odpowiednio ustawiajac druga lampe ktorej zadaniem bedzie wlasnie zniwelowanie cieni ktore zrobi pierwsza (ta z lewej strony), jak ja ustawisz na polowe mocy tej pierwszej to pewnie bedzie OK, ewentualnie troche dalej.
Moim skromnymj zdaniem zadnego duzego softboxu tu nie bylo.
Jesli chcesz taka duza grupe osob oswietlic w miare rowno, ustawiasz lampe tak zeby nie blyskala w srodek grupy tylko w jej dalszy koniec. W ten sposob osoby oddalone dalej, oswietla "srodek blysku" a osoby ktore sa blizej "brzeg blysku". W ten sposob "srodek blysku" majacy w pewnym sensie wieksza moc, bedzie oswietlal osoby ktore sa dalej od lampy (czyli jego moc bedzie relatywnie mniejsza), a "brzeg blysku" w ktorym swiatlo powoli zaczyna zanikac i ma mniejsza moc, bedzie oswietlal osoby blizej (czyli w pewnym sesie bedzie mial wieksza moc).
Sorry za tak idiotyczny opis, ale staram sie w miare łopatologicznie przekazac o co mi chodzi.
Przy takim ustawieniu powinno Ci sie udac w miare rowno oswietlic cala grupe. Potem tylko wyreguluj druga lampe ustawiona w podobny sposob z drugiej strony tak, aby zniwelowala "brzydkie cienie" i powinno byc ok.
Wydaje mi sie ze na tym zdjeciu nie bylo nic ponad to.
Jak by co pisz na priv.
ps. Lampy ZAWSZE w manualu ustawiasz. Chyba ze lubisz miec calkowicie niekontrolowany efekt na zdjeciu.
ps2. Jesli wystarczy Ci mocy z lampach to mozesz blysnac przez parasolke. Ale imho gole lampy tez dadza rade jak dobrze je ustawisz.
Jak bys mial jeszcze jakas trzecia, to mozesz ustawic ja za druzyna i zrobic sobie jakas ladna kontre, np z jakims kolorowym filtrem albo cos w ten gust.