Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Martwe piksele, EOS 500d, zweryfikujcie.

Domyślnie

Znalazłem po exifie jedno z ostatnich zdjęć jakie zrobiłem przed sprzedażą i wysłałem. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź. Póki co siedzę trochę jak na szpilkach, bo i pieniądze w takim wypadku muszę zamrozić, skoro kupiec ma prawo żądać zwrotu kasy. Porażka.
    W ostateczności chyba przejdę się do rzecznika praw konsumenta i zapytam co i jak.

Dziękuję za odpowiedzi i dodanie nieco otuchy

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dariusz_Sagan Zobacz posta
    Znalazłem po exifie jedno z ostatnich zdjęć jakie zrobiłem przed sprzedażą i wysłałem. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź. Póki co siedzę trochę jak na szpilkach, bo i pieniądze w takim wypadku muszę zamrozić, skoro kupiec ma prawo żądać zwrotu kasy. Porażka.
    W ostateczności chyba przejdę się do rzecznika praw konsumenta i zapytam co i jak.

Dziękuję za odpowiedzi i dodanie nieco otuchy
    Jeśli nie jesteś sklepem to żadne przepisy dotyczące ochrony konsumentów (kupującego) nie działają tylko mają zastosowanie ogólne zasady kodeksu cywilnego - czytaj to ten Pan ma udowodnić, że sprzedałeś mu lipę, co IMHO w tym przypadku jest niemożliwe, bo jak ładnie tu pokazałeś nie sprzedałeś mu lipy. Jak mu się nie będzie podobać to niech idzie do sądu i się buja. Ja bym na Twoim miejscu na pewno nie odpuścił.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli klient sobie podrapał matrycę, to żaden serwis tego w ramach gwarancji nie naprawi, a wymiana filtra niestety kosztuje
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na podstawie cropa, którego wrzuciłes widać wyraźnie, że nie są to martwe piksele.
    Jeśli nigdy wcześniej tego nie widziałeś, to nie jest to Twoja wina. Reklamujący nie przyzna sie , że czyścił matrycę i coś tam zmajstrował, ale gdyby juz tak kupił, to nie czekałby 2 tyg z reklamacją
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Cóż, na razie sprawa toczy się dobrym torem, klient nie burzy i pyta o możliwe rozwiązania. Ja zapewniłem, że sprzęt wysłałem mu w 100% sprawny, przesłałem trochę sampli i we wszelki możliwy sposób udowodniłem że ten syf nie powstał gdy aparat był jeszcze mój.

Dzięki koledzy za pomoc, było bardzo miło pogadać na CB. Jak się sprawa rozwiąże to skrobnę coś na ten temat.

Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Proponuje zrobić zdjęcie z zamkniętym deklem. Jeżeli pixele swieca na czerwona wtedy będa też na zdjęciu, jeżeli nie to sa paprochy... (zakładam, że nie sa to martwe pixele gdyż daj jakiś kolor)

Dziwne jest, że to taki łańcuch się zrobił a nie smuga....
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna Awatar mescalito
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

za flankerp, ale wziąłbym też pod uwagę paprochy w obiektywie

Domyślnie

hmm tak sobie myślę i przyszło mi do głowy że to nie tyle porysowanie a mikro krople jakiejś substancji... może woda inny płyn ... Rysy tak nie wyglądają dają na dużych przysłonach normalnie widoczne czarne krechy(smugi). Ewentualnie może Pan piaskował filtr IR tą super pastą szwedzką do matryc....(joke) mogą to być odpryski które dają taki efekt.... ewentualnie możliwe ze coś na przedniej soczewce obiektywu.....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli byłoby coś na przedniej soczewce to nie byłoby to widoczne w ten sposób.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nawet plamka średnicy ~~ 4mm na przedniej soczewce nie jest widoczna.A te są w ułamkach mm wymiarowane.IMHO -nie to.Zresztą wystarczy zmiana szkła
    aby to sprawdzić.Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-07-2011 o 11:52

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów