Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Natret do kotleta

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

Powiem szczerze chętnie porozmawiałbym sobie z fotografem który robił zdjęcia na ślubie i weselu mojego kuzyna ostatnio. Nie wiem jak sobie to załatwił, lecz nikt z gości nie starał się mu przeszkadzać (nawet ja miałem aparat tylko przez chwile i postanowiłem go schować) Młodzi określili się - nie ma kamery, jest tylko fotograf. Na wszelki wypadek był ich znajomy który również miał robić zdjęcia (dodatkowo na poprawinach). Z tego co widziałem przed ceremonią porozmawiał z fotografem głównym i tak wybierali miejsce robienia zdjęć, że sobie nie przeszkadzali. Znalazł się chyba jeden wujek, który ostro zabrał się za fotografowanie kościoła, lecz w momencie rozpoczęcia ceremonii spokojnie usiadł i dła im pracować.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Co do sytuacji gdzie na parę młodą rzuca się stado członków rodziny z aparatami i telefonami to ja na ostatnim ślubie poprosiłem parę młodą żeby uprzedzili (nie kazałem niczego zabraniać etc.) o tym że wynajęli fotografa który ma im robić zdjęcia dzięki czemu pewnie o kilka aparatów mniej pojawiło się na samym ślubie. Ludzie są niestety niereformowalni i z tym trzeba żyć, a z chamstwem po chamsku bo inaczej nie zrozumie i tyle. Sam nieraz właziłem w kadr "wujkowi Mietkowi" z iphonem w zasadzie tylko po to żeby mu coś uświadomić skoro słowa nie działają. W moim przypadku poskutkowało

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Fragment mojej umowy:

§4
    Wykonawca nie wyraża zgody na obecność podczas kluczowych momentów uroczystości innych fotografów (także gości weselnych z aparatami fotograficznymi) w trosce o najwyższą jakość swojego dzieła.
    W przypadku pojawienia się innych osób wykonujących zdjęcia podczas najważniejszych elementów ceremonii (przysięga, nakładanie obrączek), wykonawca nie odpowiada za zaniżoną jakość dzieła.

Do tego rozmowa z młodymi i sugestia o poinformowaniu gości, aby nie przeszkadzali. Tu nie chodzi tylko o to czy ktoś przeszkadza wynajętemu fotografowi. Chodzi tez o to, żeby z kościoła nie robić cyrku, gdzie 20 osób lata z aparatami (nieważne z jakimi).
    boże ta pierwsza część paragrafu to istna bzdura, a nawet głupota, druga część jak najbardziej zasadna, mam podobną formę w umowie.

kiedy widzę osoby z aparatami i widać u nich mocne parcie na focenie, podchodze grzecznie i proszę aby np podczas przysięgi nie siedział mi na plecach lub nie zasłaniał młodych, i na 99% takie zwrócenie uwagi skutkuje pozytywnie...

nie możesz zabronić wykonywać ludziom zdjęć bo inni oraz między innymi młodzi dziwnie na ciebie zareagują, może nie od razu ale gwarantuje że to wyjdzie, po drugie nie wielu wie czym jest definicja reportażu radzę się zapoznać i to czy będzie wujek czy chłopiec z aparatem można wykorzystać na plus a nie tylko psioczyć, są owszem sytuacje które diametralnie zmieniają postać rzeczy, ale na miłość boską jak się na tym zarabia, należy nauczyć się radzić z takimi sytuacjami, w końcu fotografia ślubna to nie jest prosty zwód i proszę was moi drodzy nie nazywajcie tego kotletem bo takie są śluby budżetowe ale są uroczystości które swoim szykiem i blichtrem przewyższają niektóre imprezy (właśnie ostatnio miał przyjemność na takim być :P)

p.s zapomniałem dopisać do tej części umowy o zabranianiu, wyjdzie dziadek który chce zrobić wnuczce,wnukowi pamiątkowe zdjęcie małpką z małym fleszem, co powiesz dziadek siadaj bo ja tu jestem pro?? nauczcie się pracować a nie narzekać...
    Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 17-07-2011 o 20:34
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Fajne podsumowanie tematu napisał kolega wyżej.

I tu się sprawdza, w takich sytuacjach srogi wymóg w niektórych parafiach możliwości fotografowania wyłącznie dla mających skończony kurs diecezjalny.
    I przy tym wspomnę właśnie taką sytuacje z kilku miesięcy wstecz. Ja robiłem zdjęcia, a filmować miał wujek Pary Młodej. Młodzi poinformowali nas, że mamy koniecznie pogadać z księdzem przed ceremonią. Rozmowa trwała 15 sekund. Zostaliśmy poproszeni na zakrystię, po czym ksiądz spytał o magiczną legitymację. Oczywiście kamerzysta nie miał, więc został pouczony że może filmować wyłącznie z ławki. Ja natomiast powinienem wiedzieć wiedzieć co i jak więc nie ma tematu. Aż mi się szkoda zrobiło wujka.
    Zatem dużo zależy od danej parafii, czy respektuje swoje odgórne prawo.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Domyślnie

Przemku
    Niestety co do okreslenia -KOTLET- na taka robote nie masz racji. Wlasnie ci wujkowie ,ciocie,podpici lub nadgoliwi tworza ten kotlet. Niezaleznie jak bys sie nie staral i jakiego przepychu bys nie widzial to nadal kotlet.
    Muzycy maja tez swoja definicje grania do kotleta ..ale to juz na inne forum.

Umowa o dzielo to bardzo wazna sprawa.Jezeli zleceniodawca nie akceptuje Twoich wymogow to poprostu sie nie dogadujecie i juz. natomiast jezeli mam wykonac swoja robote dobrze i co wazniejsze klient ma byc zadowolony to wybacz ale jezeli bede zmuszony wpisac klauzule nietykalnosci,zrobie to.To samo tyczy sie tych wszystkich,ktorych nagle napadlo robic zdjecia komorka z bliska.pytam sie po co? Kto z komorki bedzie drukowal fotki??
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

No cóż...z góry mówię, że nie jestem ani zawodowym fotografem,ani do tej pory nie zdarzyło mi się robić zdjęć na ślubie,jednak wyrażę swoje zdanie.
    To wynajęty fotograf ma być najważniejszy. To jemu młodzi płacą, i do od niego oczekują dobrych zdjęć. A co ma powiedzieć,gdy w najważniejszym momencie ktoś z rodziny zepsuje mu najważniejszą fotkę-ze 12 latek z iPhonem zagrodził mu drogę? Co powiedzielibyście na takie coś na własnym ślubie? Jeśli ktoś mi płaci-staram się wykonać zadanie dobrze. To nie wujek ciocia czy synek siostry ma dać im zdjęcia,tylko właśnie fotograf. Ja w takim wypadku nie przejmowałbym się takimi osobami, tylko pchał się aby zrobić zdjęcie. Bo to moje zadanie, nie ich
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Napisałeś że ślub to nie święto z myślą o fotografach i to nie oni są najważniejsi
    Tak to się zgadza z tym że w takim przypadku fotograf po młodych i księdzu w hierarchii ważności jest następną osobą. To na nim spoczywa odpowiedzialność uwiecznienia tej najważniejszej chwili i tego oczekują nowożeńcy, prosząc go lub zlecając mu zrobienie takiej fotorelacji.
    Widzisz, ja się z tym nie zgadzam, bo to impreza młodych, oni wynajmują oni płacą, oni decydują. Proste.

Jedni młodzi robią ze ślubu wielki medialny show, wszystko ma być jak w filmach i na to kładą nacisk. Wtedy wybierają fotografa odpowiednio, może nawet mają ochronę, która pilnuje kto wnosi aparat na uroczystość.

Dla innych młodych, ślub to nie sztuka teatralna, tylko święto, na którym nie są sami, tylko bawią się w gronie rodziny i znajomych. I zabawa oraz dobre samopoczucie gości jest absolutnym priorytetem ponad wszystko inne. Również ponad ilość udanych zdjęć.

Ja po prostu nie zatrudniłbym fotografa na swoim ślubie, który ustawia się zaraz po młodych i księdzu w hierarchii. Po prostu taki fotograf byłby wbrew moim oczekiwaniom, co do oferowanej usługi. Po komentarzach widzę, że moja opinia nie jest jednostkowa, Kolekcjoner nawet wprowadził tą zasadę w życie na swoim ślubie.

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    do sbogdan1: a tu sie z toba nie zgodze ze fotograf jest 3 po mlodych i ksiedzu, jest on TYLKO i wylacznie uslugodawca i znajduje sie gdzies na koncu hierarchi waznosci, duzo wyzej jest moim zdaniem blizsza/dalsza rodzina i pozostali zaproszeni goscie, a fotograf ? no coz taki tam najemnik ktory ma wykonac swoja prace najlepiej jak potrafi starając sie przy tym byc jak najmniej intruzyjnym i widocznym
    Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Pozwolę się z Tobą absolutnie nie zgodzić. Fotograf jest tak samo ważny jak orkiestra, wodzirej czy kelnerki obsługujące gości. Oczywiście tutaj, na forum kreowane są inne poglądy, niemniej jednak zostanę przy swoim zdaniu.

Dokładnie tak uważam. Czym się różni wynajęcie fotografa, od wynajęcia wizażystki, sali, kateringu itd? Wszystko to są płatne usługi, które składają się na udany ślub.

Czy ślub z paskudnym jedzeniem ale dobrym fotografem będzie bardziej udany, niż ślub z dobrym jedzeniem i kiepskim fotografem? Wszystko zależy.
    Cytat Zamieszczone przez ac3 Zobacz posta
    Niestety co do okreslenia -KOTLET- na taka robote nie masz racji. Wlasnie ci wujkowie ,ciocie,podpici lub nadgoliwi tworza ten kotlet. Niezaleznie jak bys sie nie staral i jakiego przepychu bys nie widzial to nadal kotlet.
    I tu moim zdaniem leży problem. Masz swoją wizję jak powinien wyglądać ślub i wesele i starasz się tą wizje narzucić innym, również młodym. Tylko po co? I jakim prawem? A jeśli młodzi maja inna wizje niż Twoja, co wtedy?
    Ci podpici wujkowie i ciocie, to goście, jedne z najbliższych osób, jakie posiadają młodzi. Zapraszają ich dobrowolnie i płacą za to, żeby niczego im nie zabrakło. Ciebie tylko zatrudniają i dla nich nie jesteś jakąś bliską osobą, tylko wykonujesz dla nich pracę. Mimo to uparcie twierdzisz, że wujkowie i ciocie odpowiadają za zepsucie odpowiedniego charakteru tej uroczystości, zawsze i wszędzie, zaproszeni goście są winni. Bo młodzi mieli czelność ich zaprosić na SWÓJ ślub.

To co najmilej wspominam ze swojego ślubu, oprócz widoku mojej pięknej żony, to zadowolonych gości. Kiedy ktoś ze znajomych przychodzi do mnie po latach i wspomina, że był to najbardziej udany ślub na jakim był, że świetnie się bawił, to jest to dla mnie warte więcej niż jakikolwiek obcy człowiek, który przyszedł robić mi zdjęcia, bo mu zapłaciłem. Proste. Oczywiście nie narzucam tego poglądu innym, być może dla kogoś zdjęcia są najważniejsze, ale to nie fotograf o tym decyduje, tylko młodzi.
    Umowa o dzielo to bardzo wazna sprawa.Jezeli zleceniodawca nie akceptuje Twoich wymogow to poprostu sie nie dogadujecie i juz.
    I odwrotnie, jeżeli ja nie zaakceptuje wymogów fotografa, nie mamy o czym rozmawiać. Ma dziesiątki, jeśli nie setki fotografów do wyboru. Nie zapominaj o tym.
    natomiast jezeli mam wykonac swoja robote dobrze i co wazniejsze klient ma byc zadowolony [...]
    To klient decyduje, co oznacza dobrze wykonana robota, nie fotograf, to po pierwsze, bo mam wrażenie, że myślisz, że jest na odwrót. Po drugie, nie decyduj się na wykonywanie roboty, jeśli wiesz, że nie podołasz warunkom jakie cię czekają. Być może znajdzie się inny, który sobie lepiej poradzi.
    to wybacz ale jezeli bede zmuszony wpisac klauzule nietykalnosci,zrobie to.
    A wpisuj co chcesz, to sprawa Twoja i klientów którzy zaakceptują Twoje podejście.
    To samo tyczy sie tych wszystkich,ktorych nagle napadlo robic zdjecia komorka z bliska.pytam sie po co? Kto z komorki bedzie drukowal fotki??
    A czemu chcesz wiedzieć po co? Co taka wiedza zmienia w wykonywaniu zlecenia? Nie twój interes po co, jeśli młodzi akceptują dzieciaki z komórkami. Widocznie mają swój powód i tyle.

Jednym słowem, nic na siłę. Widać młodzi i fotograf musza się dogadać, bo czasami mają zupełnie odmienne wyobrażenia na ten sam temat. Ja jestem taki dziwny, że nie zgodziłbym się, żeby mi fotograf mówił jak ma wyglądać MÓJ ślub i wesele.

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

To trochę co innego...czyli że co, zepsułem większość zdjęć,ale wujkowie i ciocie są zadowoleni, bo zły i nieważny Pan Fotograf się nie wpychał między nich?
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Domyślnie

SID jako ,ze moje wypowiedzi najczesciej cytujesz i komentujesz,pozwole sobie stwierdzic,ze pomieszales i nie zrozumiales nawet polowy tego co chcialem przekazac.
    Krotko i na temat:
    1. nie chce nikomu ukladac i ingerowac w jego swieto
    2. nie zgadzam sie na to ,zeby laik ukladal moj styl pracy i wymogi do jej wykonywania
    3. nadal twierdze ,ze jezeli ktos chce miec fotografa na slubie to nie po to,zeby ten nie robil zdjec,tylko uciekal przed rodzina mlodych bo sa VIP-ami
    4. Swietnie sie to opisuje.Co kiedy oddajesz zlecenie i mlodzi twierdza ,ze jakos tak nie do konca wyszlo.Ty natomiast obierasz linie obrony,ze wujek VIP wlazil Tobie po obiektyw z jakims telefonem.
    Ostatnio edytowane przez ac3 ; 17-07-2011 o 23:09
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    To trochę co innego...czyli że co, zepsułem większość zdjęć,ale wujkowie i ciocie są zadowoleni, bo zły i nieważny Pan Fotograf się nie wpychał między nich?
    Jeśli młodzi tego sobie życzą to jak najbardziej tak. Chcesz przekonywać młodych, że nie mają racji co do własnego ślubu?

Powtarzam, problem jest tylko wówczas, gdy efekty nie odpowiadają młodym. Nie ma problemu, kiedy to fotograf wyobraża sobie inaczej nie swój ślub, za nie swoje pieniądze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    1. nie chce nikomu ukladac i ingerowac w jego swieto
    Bardzo mnie to cieszy. O to właśnie chodzi.
    2. nie zgadzam sie na to ,zeby laik ukladal moj styl pracy i wymogi do jej wykonywania
    Masz do tego prawo. Mam tylko nadzieję, że pamiętasz o tym, że ktoś może cię właśnie z tego powodu nie zatrudnić. Jeśli tak, to mamy obopólne porozumienie i równowagę. Fotograf może nie przyjąć zlecenia, a zatrudniający może zmienić fotografa i wszyscy są szczęśliwi, bo nikt nic nie musi.

Na pewno nie jest tak, że fotograf ustala reguły gry a młodzi tylko potulnie kiwają głowami.
    3. nadal twierdze ,ze jezeli ktos chce miec fotografa na slubie to nie po to,zeby ten nie robil zdjec,tylko uciekal przed rodzina mlodych bo sa VIP-ami
    A ja nadal twierdzę, że to do czego ktoś chce fotografa zależy od zleceniodawcy i on ustala po co i do czego zatrudnia fotografa. Być może Twoja reguła sprawdza się często, ale to jeszcze nie znaczy, że sprawdza się zawsze.
    4. Swietnie sie to opisuje.Co kiedy oddajesz zlecenie i mlodzi twierdza ,ze jakos tak nie do konca wyszlo.Ty natomiast obierasz linie obrony,ze wujek VIP wlazil Tobie po obiektyw z jakims telefonem.
    Takie rzeczy ustala się przed zleceniem, a nie po jego wykonaniu. Jeśli młodzi sami się nie określą, wypada, żeby fotograf, jako profesjonalista, sam zwrócił uwagę na pewne kwestie i doszedł ze zleceniodawcą do porozumienia czego on dokładnie oczekuje i w jakich okolicznościach jest zwolniony ze swoich powinności.

Jeśli nieporozumienie następuje po wykonaniu zlecenia, to znaczy, że coś poszło bardzo nie tak jeszcze przed jego wykonaniem, na etapie negocjacji. Przebieg ceremonii nie powinien mieć nic do rzeczy, bo takie kwestie powinny być wyjaśnione wcześniej.

Mam nadzieję, że teraz jest wszystko jasne.
    Ostatnio edytowane przez sid ; 17-07-2011 o 23:19 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów