Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Natret do kotleta

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Wszystko zależy od zwyczajów, tradycji i ogólnie kultury w konkretnym społeczeństwie.

W jednym miejscu mistrz ceremonii, ksiądz, czy kto inny, w ogóle lekceważy fotografujących, zarówno zawodowców jak i hobbystów. Traktuje ich w najlepszym przypadku jak powietrze, a częściej jak zarazę i świetokradztwo, bo to smiertelnie poważny rytuał.

W innym miejscu i okolicznościach, specjalnie zwolni, zatrzyma, powtórzy, ustawi się, usmiechnie, zrobi pozę, i jeszcze raz dla dziadka co dopiero zdjał dekiel z obiektywu i zaczął wymieniac baterie.

W trzecim miejscu (sam znam) w ogóle motłochu się nie dopuszcza do momentu ślubu i obrączek, tylko kilka osób najbliższej rodziny. Ceremonia jest zamknięta w świetej światyni i nie ma mowy o żadnych zdjęciach. Po wszystkim można sobie pstrykać do woli i nie ma problemu.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

na większość tych sytuacji wystarczy słowo "przepraszam" i uśmiech i to działa naprawdę uwieźcie, ja czasem jak ktoś zasłania to żartobliwie mówię "zmieszczę sie a jestem dużych gabarytów, i każda przekadzajka robi koło sienie miejsce.

dlatego więcej uśmiechu i radosnych min niż udawanie nie wiadomo kogo

fotograf jest w pracy a praca ma swoje plusy i minusy jak nie pasuje można zawsze zmienić zawód, ale jakby mi fotograf napisał że nie wyraża zgody na robienie przez innych zdjęć zamiast mnie poprosić to szczerze, choć by mial mega klatki i styl olał bym go totalnie i pożegnał chłodno....
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Młodzi decydując się na jakiegoś fotografa najczęściej oglądają jego portfolio. I to ono najczęściej kluczowym elementem podjęcia decyzji przez klientów. Są przekonani że ich zdjęcia nie będą gorsze. Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy to fotograf pokazał by słabe fotki ale jednocześnie przekonywał by młodych że dzięki temu że są takie wujek Jacek zrobił świetne zdjęcia swoim telefonem i cała rodzina jest szczęśliwa. I w ogóle jak chcą mieć fotografa który nie będzie rodzinie przeszkadzał w zrobieniu świetnych zdjęć, to powinni wybrać właśnie jego. Przecież taki fotograf umarł by z głodu. Trzeba walczyć opozycję i tyle. czasem wystarczy uśmiech a czasem nic nie pomoże. Jestem ślubokrętem (słowo kotleciarz też mnie nie obraża)ponad 20 lat i nie jedno już przeżyłem. Nawet to że mnie ksiądz o mało nie wyrzucił z kościoła hurtem z kilkoma innymi nadgorliwymi pstrykaczami.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 18-07-2011 o 00:30

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Nawet to że mnie ksiądz o mało nie wyrzucił z kościoła hurtem z kilkoma innymi nadgorliwymi pstrykaczami.
    To jest właściwie potencjalnie największy problem, jaki może się pojawić w związku z tytułowym Natrętem.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Napisałeś że ślub to nie święto z myślą o fotografach i to nie oni są najważniejsi
    No to tzw. oczywista oczywistość.

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Tak to się zgadza z tym że w takim przypadku fotograf po młodych i księdzu w hierarchii ważności jest następną osobą.
    Wiesz to bardzo zależy od tego czym dla kogoś jest ślub. Jeśli ma być to cyrk medialny to być może jest nawet ważniejszy niż ksiądz. Natomiast dla wielu tzw. zwykłych zjadaczy chleba ślub bierze się z dość określonego powodu. I powód ten sam w sobie dosyć ściśle ustala hierarchię ważności w której bez obrazy ale fotograf jest na szarym końcu. Przy czym jako uczestnik wielu ślubów zauważam zdecydowanie przewagę tej drugiej sytuacji nad tą pierwszą.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz to bardzo zależy od tego czym dla kogoś jest ślub. Jeśli ma być to cyrk medialny to być może jest nawet ważniejszy niż ksiądz. Natomiast dla wielu tzw. zwykłych zjadaczy chleba ślub bierze się z dość określonego powodu. I powód ten sam w sobie dosyć ściśle ustala hierarchię ważności w której bez obrazy ale fotograf jest na szarym końcu. Przy czym jako uczestnik wielu ślubów zauważam zdecydowanie przewagę tej drugiej sytuacji nad tą pierwszą.
    W większości przypadków, z jakimi się zetknąłem, jest jednak trochę inaczej. Dla Młodej Pary najważniejsze osoby na ślubie to własnie fotograf, orkiestra i ksiądz. Z całym szacunkiem należnym rodzicom, dziadkom, wujkom, ciotkom i tak dalej, Pary Młode często zdają się właśnie na doświadczenie fotografa czy DJ-a. I całkiem słusznie! Podchodzą, dopytują i za pomoc są zazwyczaj wdzięczni. To zwykle wykonawcy są bardziej obeznani w organizacji całego przedsięwzięcia, jakim jest ślub z weselem. Ten przysłowiowy figiel polega chyba na tym, żeby ten wykonawca zachował się na zleceniu profesjonalnie - to znaczy jasno określił swoje miejsce, ale respektował przy tym to co istotne podczas całego wydarzenia. Nie wyobrażam sobie na przykład zupełnie ustąpić gościom pstrykającym pod samym ołtarzem - na zasadzie, że goście są ważniejsi. Tutaj potrzebne jest opanowanie, spokojne ale stanowcze słowo i wcześniejsze uzgodnienie z Młodymi za co się odpowiada podczas zdjęć i w jakich warunkach.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

W Stanach często słabe zdjęcia ze ślubu kończą się w sądzie. Tłumaczenie że "nie chciałem cioci przeszkadzać" nie pomoże. Fotografowie mają wykupione ubezpieczenie od takich wypadków. Więc chyba nie ma co traktować tego tak lekko.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Jeden, jedyny raz spotkałem się z bardzo rozsądnym podejściem księdza do problemu "błyskających małpek". Wszedł, powitał zgromadzonych, i przekazał im, że Państwo Młodzi poprosili fotografa oraz kamerzystę o udokumentowanie uroczystości, i w związku z tym prosi, aby inne osoby nie przeszkadzały im w wykonywaniu pracy. Do końca uroczystości był spokój, ani jednego błysku nawet z ławek. Szkoda, że to był jeden taki przypadek.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem, domaganie się od gości ślubnych, aby nie robili zdjęć, bo to przeszkadza wynajętemu fotografowi, to domaganie się przez kuriera, aby inni kierowcy nie jeździli po ulicach, w czasie gdy on wiezie pilną przesyłkę, bo mu przeszkadzają...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

mc_iek niech robia do woli ,tylko z zachowaniem jakiegos zdrowego rozsadku.To troche tak jak z wychowaniem dziecka i potem w zyciu doroslego czlowieka.Jak ktos przestrzega pewnych zasad i norm spolecznych,sam zalapie.Jezeli jest odwrotnie...
    Juz chyba nie mam sily tlumaczyc,zeby kurier wykonal swoja robote dobrze i na czas to fajnie by bylo,zeby nikt mu specjalnie drogi nie blokowal. Niech sobie inni jada i nie przeszkadzaja.
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów