Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
Napisałeś że ślub to nie święto z myślą o fotografach i to nie oni są najważniejsi
Tak to się zgadza z tym że w takim przypadku fotograf po młodych i księdzu w hierarchii ważności jest następną osobą. To na nim spoczywa odpowiedzialność uwiecznienia tej najważniejszej chwili i tego oczekują nowożeńcy, prosząc go lub zlecając mu zrobienie takiej fotorelacji.
Widzisz, ja się z tym nie zgadzam, bo to impreza młodych, oni wynajmują oni płacą, oni decydują. Proste.

Jedni młodzi robią ze ślubu wielki medialny show, wszystko ma być jak w filmach i na to kładą nacisk. Wtedy wybierają fotografa odpowiednio, może nawet mają ochronę, która pilnuje kto wnosi aparat na uroczystość.

Dla innych młodych, ślub to nie sztuka teatralna, tylko święto, na którym nie są sami, tylko bawią się w gronie rodziny i znajomych. I zabawa oraz dobre samopoczucie gości jest absolutnym priorytetem ponad wszystko inne. Również ponad ilość udanych zdjęć.

Ja po prostu nie zatrudniłbym fotografa na swoim ślubie, który ustawia się zaraz po młodych i księdzu w hierarchii. Po prostu taki fotograf byłby wbrew moim oczekiwaniom, co do oferowanej usługi. Po komentarzach widzę, że moja opinia nie jest jednostkowa, Kolekcjoner nawet wprowadził tą zasadę w życie na swoim ślubie.

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
do sbogdan1: a tu sie z toba nie zgodze ze fotograf jest 3 po mlodych i ksiedzu, jest on TYLKO i wylacznie uslugodawca i znajduje sie gdzies na koncu hierarchi waznosci, duzo wyzej jest moim zdaniem blizsza/dalsza rodzina i pozostali zaproszeni goscie, a fotograf ? no coz taki tam najemnik ktory ma wykonac swoja prace najlepiej jak potrafi starając sie przy tym byc jak najmniej intruzyjnym i widocznym
Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
Pozwolę się z Tobą absolutnie nie zgodzić. Fotograf jest tak samo ważny jak orkiestra, wodzirej czy kelnerki obsługujące gości. Oczywiście tutaj, na forum kreowane są inne poglądy, niemniej jednak zostanę przy swoim zdaniu.

Dokładnie tak uważam. Czym się różni wynajęcie fotografa, od wynajęcia wizażystki, sali, kateringu itd? Wszystko to są płatne usługi, które składają się na udany ślub.

Czy ślub z paskudnym jedzeniem ale dobrym fotografem będzie bardziej udany, niż ślub z dobrym jedzeniem i kiepskim fotografem? Wszystko zależy.
Cytat Zamieszczone przez ac3 Zobacz posta
Niestety co do okreslenia -KOTLET- na taka robote nie masz racji. Wlasnie ci wujkowie ,ciocie,podpici lub nadgoliwi tworza ten kotlet. Niezaleznie jak bys sie nie staral i jakiego przepychu bys nie widzial to nadal kotlet.
I tu moim zdaniem leży problem. Masz swoją wizję jak powinien wyglądać ślub i wesele i starasz się tą wizje narzucić innym, również młodym. Tylko po co? I jakim prawem? A jeśli młodzi maja inna wizje niż Twoja, co wtedy?
Ci podpici wujkowie i ciocie, to goście, jedne z najbliższych osób, jakie posiadają młodzi. Zapraszają ich dobrowolnie i płacą za to, żeby niczego im nie zabrakło. Ciebie tylko zatrudniają i dla nich nie jesteś jakąś bliską osobą, tylko wykonujesz dla nich pracę. Mimo to uparcie twierdzisz, że wujkowie i ciocie odpowiadają za zepsucie odpowiedniego charakteru tej uroczystości, zawsze i wszędzie, zaproszeni goście są winni. Bo młodzi mieli czelność ich zaprosić na SWÓJ ślub.

To co najmilej wspominam ze swojego ślubu, oprócz widoku mojej pięknej żony, to zadowolonych gości. Kiedy ktoś ze znajomych przychodzi do mnie po latach i wspomina, że był to najbardziej udany ślub na jakim był, że świetnie się bawił, to jest to dla mnie warte więcej niż jakikolwiek obcy człowiek, który przyszedł robić mi zdjęcia, bo mu zapłaciłem. Proste. Oczywiście nie narzucam tego poglądu innym, być może dla kogoś zdjęcia są najważniejsze, ale to nie fotograf o tym decyduje, tylko młodzi.
Umowa o dzielo to bardzo wazna sprawa.Jezeli zleceniodawca nie akceptuje Twoich wymogow to poprostu sie nie dogadujecie i juz.
I odwrotnie, jeżeli ja nie zaakceptuje wymogów fotografa, nie mamy o czym rozmawiać. Ma dziesiątki, jeśli nie setki fotografów do wyboru. Nie zapominaj o tym.
natomiast jezeli mam wykonac swoja robote dobrze i co wazniejsze klient ma byc zadowolony [...]
To klient decyduje, co oznacza dobrze wykonana robota, nie fotograf, to po pierwsze, bo mam wrażenie, że myślisz, że jest na odwrót. Po drugie, nie decyduj się na wykonywanie roboty, jeśli wiesz, że nie podołasz warunkom jakie cię czekają. Być może znajdzie się inny, który sobie lepiej poradzi.
to wybacz ale jezeli bede zmuszony wpisac klauzule nietykalnosci,zrobie to.
A wpisuj co chcesz, to sprawa Twoja i klientów którzy zaakceptują Twoje podejście.
To samo tyczy sie tych wszystkich,ktorych nagle napadlo robic zdjecia komorka z bliska.pytam sie po co? Kto z komorki bedzie drukowal fotki??
A czemu chcesz wiedzieć po co? Co taka wiedza zmienia w wykonywaniu zlecenia? Nie twój interes po co, jeśli młodzi akceptują dzieciaki z komórkami. Widocznie mają swój powód i tyle.

Jednym słowem, nic na siłę. Widać młodzi i fotograf musza się dogadać, bo czasami mają zupełnie odmienne wyobrażenia na ten sam temat. Ja jestem taki dziwny, że nie zgodziłbym się, żeby mi fotograf mówił jak ma wyglądać MÓJ ślub i wesele.