Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Upadł mi T 17-50 f 2.8

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Upadł mi T 17-50 f 2.8

Witam,
    Wczoraj moja torba z aparatem spadła z wys ok. 2m w rezultacie czego uszkodził się obiektyw. nie działa pierścień przesłony( chodzi lekko, ale nie zmienia) i ogniskowej( zablokował się całkowicie). Na moje oko wygląda to tak, że podczas upadku coś się tam przestawiło, przesunęło. W związku z powyższym mam pytanie: Czy jest jakaś szansa na naprawę i czy zna ktoś serwis gdzie mógłbym to zrobić.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez blend ; 16-07-2011 o 10:16
    40D T17-50 2.8 C 50 1.8

5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Domyślnie

Szansa na naprawę jest zawsze niezależnie czy skasowaniu uległ obiektyw, samochód czy pralka.
    Problem jedynie w opłacalności. Trzeba dokładanie wiedzieć co się zepsuło a to można stwierdzić po oględzinach lub częściowym rozebraniu sprzętu.
    Zamiast się pytać tu na forum rzuć monetą i poznasz odpowiedź, która bedzie tak samo prawdopodobna jak uzyskane tu informacje.
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To prawda, trzeba zapytać serwisu Tamrona lub jakiegokolwiek lokalnego o przybliżony koszt naprawy i decyzja jest prosta. jeśli koszt używanego szkła to ok 1000zł to jego naprawa IMHO jest opłacalna jeśli nie przekroczy 40-50% szacunkowej wartości obiektywu
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Mam podobną awarię mojego Tamrona 17-50/2,8.
    U mnie ni z tego ni z owego zablokował się pierścień zmiany ogniskowej, po czym przez własną głupotę zepsułem go całkowicie tak, że można było nim kręcić bez oporu. AF i przysłona działały normalnie.
    Za naprawę pierścienia mam zapłacić 150zł + 40zł za tasiemkę.
    Niestety poinformowano mnie że paprochy z części pierścienia zablokowały przysłonę i nie działa, a tym się serwis na Czapskich nie zajmuje, tylko serwis Tamrona.
    Podczas odbioru założyłem obiektyw do aparatu i okazało się że przysłona działa normalnie, w serwisie lekko zdziwieni tym faktem, ale kazali zostawić obiektyw do sprawdzenia i przedmuchania.
    Tak więc póki co czekam i modlę się aby przysłona była sprawna.

Coś już napisał Awatar fabian
    Miasto
    krk/ski

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dzięki wszystkim
    40D T17-50 2.8 C 50 1.8

Uprawnienia umieszczania postów