Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: mierzenie temperatury barwowej swiatla zastanego

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie mierzenie temperatury barwowej swiatla zastanego

Witam

Wie ktos czy za pomoca swiatlomierza aparatu 5DII mozna zmierzyc temperature barowa swiatla zastanego?
    Kupilem zestaw filtrow korekcyjnych do lampy blyskowej, bo juz mnie zaczela wkurzac ta ciagla walka z kolorami w LR kiedy obrabiam zdjecia z zabawy weselnej.
    http://allegro.pl/show_item.php?item=1690122923
    Chce za pomoca tych filtrow nadac swiatu flesza zblizona barwe do panujacej na sali weselnej, tylko nie bede pewny ktory filtr nalozyc (jutro kolejny slub).
    Sa jak widac trzy filtry zmieniajace zimne swiatlo flesza w cieple swiatlo zarowe (full C.T.O. half C.T.O. quarter C.T.O.)
    Jestem pewiem, ze kazdy z tych filtrow i tak w ogromnym stopniu poprawi mi kolory mieszanego swiatla blyskowego i zastanego, jednak testowac te filtry w trakcie zlecenia to imho malo powazne..

W instrukcji do aparatu jest tylko informacja, jak recznie ustawic WB wedlug wzorca, jednak dalej nie bede wiedziec jaka to jest temp. (czyli ktory filtr zalozyc)

Opcja z zakupem zew. swiatlomierza odpada.
    Opcja z jechaniem na zlecenie z laptopem tez odpada

Z gory dzieki za porady i sorry, jezeli temat sie zdublowal (szukalem z szukajki maciejko.net , nie znalazlem)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Światłomierz nie mierzy temperatury światła. Do tego służy kolorymetr. Minolta produkowała takie ustrojstwa. Ale możesz sobie zrobić taką próbę. Załóż pełny filtr. Zrób z nim zdjęcie całkowicie białego "czegoś". Otwórz rawa w ACR i sprawdź jaką temperaturę trzeba suwakiem ustawić żeby wszystkie kanały były równe.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sławek dzieki za odpowiedz, ale twoja metoda wymaga, abym na zlecenie zabral ze soba laptopa.. a to jest u mnie niemozliwe :/
    Heh chyba pozostanie mi metoda "na czuja"..
    Swoja droga Sławek jak sobie radzisz z kolorami, kiedy na sali weselnej mieszasz swiatlo blyskowe z zastanym? (zeby nie miec w postprocessingu tego cholernego niebieskiego zabarwienia)

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Najczęściej patrze jakie światło na sali jest światłem dominującym i się do niego dopasowuję. Czyli...zrób zdjęcie np. sufitu obok głównego oświetlenia ustawiając na WB światło żarowe. Jeśli biel jest znośna załóż filtr na lampkę i jazda. Chyba że światło zastane jest do bani , wtedy próbuję się przez nie przebić. Ale trzeba się mocno przebić. Czyli kilka fleszy na sali z radiówką. Zdjęcia wyjdą poprawne ale klimat znika. Później wygląda to jak by z innego wesela.

Domyślnie

Gorzej jak na sali rozwieszone są (a często są) jakieś kolorowe materiały... Ostatnio miałem światło żarowe plus żółte materiały pod sufitem (tak mniej więcej 2m od lampy mi zwisały). I wtedy dylemat: starać się błyskać od niby-sufitu bez filtra czy błyskać bezpośrednio (ew. z bouncerem) i z filtrem... Bo z filtrem i od materiało-sufitu to była kaplica... :/
    Że też ludzie nie mogą zostawić sobie ładnego białego sufitu i ułatwić nam pracę....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W uzupełnieniu wypowiedzi Sławka[Beatx,pamiętam ze ta opcja odpada :) ]
    dodam że bodaj najlepszy dzis na rynku Colormeter Seconic 500 R oprócz pomiaru temp.barwowej wg.widzenia oka ludzkiego lub matrcy cyfrowej dobiera filtry korekcyjne.Niestety kosztował niedawno przeszło 4000 PLN.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Czyli...zrób zdjęcie np. sufitu obok głównego oświetlenia ustawiając na WB światło żarowe. Jeśli biel jest znośna załóż filtr na lampkę i jazda.
    na to nie wpadlem sprytne - jutro przetestuje w boju ten patent.

no ale generalnie z tego co czytam to nie ma rady - trzeba robic "na czuja"...
    z czasem pewnie dojde do wprawy, ze juz na pierwszy rzut oka bede wiedziec jaki filtr korekcyjny zastosowac, no ale poki co musze polegac na intuicji.

janmar: gdyby ten Colormeter Seconic 500 R kosztowal o jedno zero mniej, to jeszcze bym sie zastanowil, ale za 4000 pln to raczej podziekuje

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Colorchecker Passport za 400 zł???

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Colorchecker Passport za 400 zł???
    Ale to chyba do stworzenia profilu aparatu czy raczej matrycy. Temperatury na sali weselnej tym chyba nie zmierzy. A idea była taka żeby od razu na sali wiedzieć jaką folie założyć na palnik lampy.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jawohl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów