Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: Regulowany filtr szary - fader ND

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Kup sobie tego podobno bardzo dobry http://www.photo4b.pl/index.php?p583...400-mk-ii-77mm

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Parę dni temu dotarł do mnie Fader, więc miałem już trochę czasu się pobawić - wrażenia jak najbardziej pozytywne - rzeczywiście lekko ociepla obraz (nie jest to jakiś duży problem), ale w żaden inny zauważalny sposób go nie degraduje. Brakuje mi tylko blokady przy min i max, i przy każdej zmianie muszę patrzeć na podziałkę gdzie jestem. Do filmowania - idealny

Zdziwiłem się tylko, że często muszę używać okolic maksymalnego tłumienia... i dlatego mam pytanie - czy można bezkarnie łączyć Fadera z normalnymi filtrami ND ? Podejrzewam, że nie, ale chciałbym, żeby jednak bardziej obeznani w temacie się wypowiedzieli
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jakbys bardzo chcial zakladac uchwyt do prostokatow na fadera. ja tam trzymam Hitechy 85 w lapie. tez sie da
    Też parę razy udawało mi się trzymać w ręce, ale to chyba na dłuższym naświetlaniu już nie takie łatwe? A w sytuacji kiedy Fadera 77 nakładasz na 17-40 i cokina (trzeba 82 "przelotkę") to wchodzi w kadr kawałek mocowania (pytanie też podobne zadaję też tutaj) sprawdzałeś? Chciałbym mieć analogię to 10-22.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Też parę razy udawało mi się trzymać w ręce, ale to chyba na dłuższym naświetlaniu już nie takie łatwe? A w sytuacji kiedy Fadera 77 nakładasz na 17-40 i cokina (trzeba 82 "przelotkę") to wchodzi w kadr kawałek mocowania
    nadal trzymam w lapie. czasem po 15 sekund. dlugo, ale co zrobic
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar Skarabeus
    Miasto
    zachodnie rubieże

Domyślnie

Odgrzewam temat ale mam jedno pytanie.
    Czy filtr Fader ND zachowuje się nadal tak jak polaryzacyjny?
    Generalnie chodzi mi o zastosowanie do panoram. Czy obracając aparat z założonym filtrem Fader ND będziemy mieli różny efekt polaryzacji? Jeżeli tak to zostanę przy zwykłym ND.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skarabeus Zobacz posta
    tak. to jest nawet gorzej - Fader to sa dwa polary i polaryzacja zawsze dziala przynajmniej w jednym wymiarze

Generalnie chodzi mi o zastosowanie do panoram. Czy obracając aparat z założonym filtrem Fader ND będziemy mieli różny efekt polaryzacji? Jeżeli tak to zostanę przy zwykłym ND.
    tez mi sie to wydaje duzo bezpieczniejsze rozwiazanie.

dla osob nie kminiacych zasady dzialania Fadera:
    1. wziac dwa polary. jesli oba sa kolowe, to jeden z nich obrocic tyl na przod (znaczy sie gwintem wewnetrznym na zewnatrz i vice versa)
    2. poobracac jeden wzgledem drugiego i popatrzyc na efekty.
    3. poobracac oba razem i popatrzyc co sie dzieje z odbiciami swiatla.

to najprostsza symulacja dzialania Fadera. zaleta dedykowanego filtra jest tylko to, ze zachowuje pelne (wiekszosc) spektrum barw. zwykle dwa polary na 99,99% tego nie zrobia.
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Są też zamienniki Fader ND - ostatnio pojawiły się 2 opcje:

Od Polaroid za 30 - 45 dolarów (plus koszty przesyłki).
    http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&x=0&...%3Delectronics

Chińskie no name'y za 38 - 50 dolarów (bez dodatkowych kosztów przesyłki)
    http://photography.shop.ebay.com/i.h....c0.m270.l1313

Ani jednych ani drugich nie testowałem i nie wiem czego można się po nich spodziewać.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Acha - w kwestii filmów i filtrów to polecam ten tekst.

Domyślnie

To ja jeszcze raz odgrzeję temat: czy posiadając Fader ND i kręcąc sobie nim, czy otrzymuję efekty jak z normalnego polara kołowego? czyli że mam ładniejsze chmurki itp., sorry za infantylne pytanie ale nie jestem w tym specem, a kwestia takiej zabawki wydaje mi się bardzo ciekawa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

A ja mam pytanie o jakość z Faderem, na testach widziałem że mocno leci ostrość.. Mam dylemat między Faderem i zwykłymi filtrami szarymi..
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów