Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: [barwena1977] Okazjonalne portrety dzieci, rodzinne, znajomych i inne moje twory.

Miasto
    BIAŁYSTOK

Domyślnie [barwena1977] Okazjonalne portrety dzieci, rodzinne, znajomych i inne moje twory.

Lustrzankę mam od jakiegoś roku i opanowanie podstaw idzie mi troszkę jak po grudzie.Jestem więc na etapie zupełnej radości z fotografowania więc się efektami specjalnie się nie łamię. Zamieszczając zdjęcia liczę oczywiście na cenne wskazówki dla początkującego.

1.Lirjana
    2.
    3.Maciejek
    4.

Ostatnio edytowane przez Merde ; 14-07-2011 o 20:52
    C40D, 100/2.0USM

Dopiero zaczyna Awatar said1
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wielkim specjalistą to ja również nie jestem i raczej amatorem i miłośnikiem, ale pozwolę sobie na subiektywny komentarz

1. przyjemne dla oka, miękkie światło, trochę rozprasza mnie to coś czerwonego na drugim planie, może warto by było inaczej skadrować
    2. soczyste kolory zawsze miło się ogląda... podobnie jak w foto 1. trochę inaczej bym skadrował... uwagę skupiają oczy dziecka, które patrzą na coś czego nie widać... w związku z tym cała prawa strona pozostaje zupełnie bezużyteczna
    3. dużo emocji na twarzy dziecka a kadr trochę za szeroki... jak już się krzywi, to trzeba go robić z bliska;-) po za tym, chyba z racji dużej ilości światła na drugim planie, skóra jakaś taki sina wyszła...
    4. a to akurat mi się nie podoba... trochę takie nijakie... niby portret, ale jakoś mnie nie poruszył

Mam nadzieje, że się mocno nie naraziłem;-)
    Życzę sukcesów i przypominam sobie, tobie i innym, że praktyka czyni mistrza;-)
    Canon EOS 60D | EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM | EF-S 60 mm f/2,8 macro USM | EF 35-135 mm f/4-5,6 USM | EF 70-300 f/4-5,6 IS USM

Miasto
    BIAŁYSTOK

Domyślnie

Dzięki serdeczne za pierwszy cenny wpis:-D. Nieśmiało będę dokładał kolejne.Przyznam że ostatnio mam problem z selekcją więc wklejam kilka następnych zdjęć z jednego spaceru.

:-D
    C40D, 100/2.0USM

Dopiero zaczyna

Domyślnie

1 przytnij do kwadratu to i tego czerwonego szala czy co tam lezy przy okazji sie pozbedziesz i niepotrzebnej przestrzeni z lewej strony, pamietaj wiecej przestrzeni zawsze zostawiaj po stronie w ktora patrzy osoba
    3 przytnij do pionu jesli chodzi o kadr i lekkie doswietlenia modela lampa mogloby pomoc
    z drugiej serii najlepsze jest z dzieckiem wygladajacym za drzewa ale tez mozna by bylo chyba troche przyciac
    ale ja amatorem jestem

Domyślnie

To i ja dorzucę 3 grosze.
    Przede wszystkim dobrze, że fotografujesz z poziomu dziecka. Popracuj trochę nad kompozycją pod kątem podziału kadru. Nie bój się robić w pionie. Popracuj nad temperaturą barwową zdjęć - często są zbyt ciepłe, wręcz zażółcone. Ponadto ustawiasz zbyt duże nasycenie barw, daje to nienaturalny efekt.

Ważne też jest aby wybrać się na "sesję" w godzinach rannych lub późnym popołudniem gdy światło jest bardziej miękkie i dające mniej ostrych cieni. Teraz masz sporo przepaleń w kadrze. To tak na szybko.

pozdrawiam
    :smile:
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Miasto
    BIAŁYSTOK

Domyślnie

Dziękuję za uwagi i komentarze.Zgubiłem trochę numerację więc się poprawiam.

9.
    10.
    C40D, 100/2.0USM

Miasto
    BIAŁYSTOK

Domyślnie

"Na grzybkach."

C40D, 100/2.0USM

Domyślnie

Na 9 fajnie uchwycona mina dzieciaka.
    10 chyba najlepsze, ma trochę dynamiki. dociąłbym bardziej prawy, górny róg, aby tylko czapka dotykała krawędzi kadru.
    Na 11 centralny kadr i trochę z góry mnie nie zachwyca. Ponadto za dużo góry na zdjęciu, a but nawet lekko przycięty na krawędzi kadru. Gałąź na drodze mocno odciąga uwagę. Takie niby szczegóły ale są ważne w odbiorze całości.

Polecam książkę, "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson.:-)
    Ostatnio edytowane przez B o g d a n ; 19-07-2011 o 17:18
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na zdjęciu nr11, faktycznie ta gałąź przeszkadza ma się wrażenie jak byś celowo ustawił ostrość na nią a twarz babci umieścił na drugim planie, nie wiem czy to zamierzone czy nie ..., ale zdjęcie takie jakieś nijakie.

za to 10-siąteczka to mistrzostwo świetna mina dziecka, ekstra kolory super zdjęcie.
    Canon EOS 6D | C 50mm 1.4 | S 70-200 2.8 | to na początek ...

Miasto
    BIAŁYSTOK

Domyślnie

Fajne dzięki za opinie i cenne uwagi.

12.
    13.
    14.

Pozdrawiam!
    C40D, 100/2.0USM

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów