Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: Piractwo, legalność, licencje oprogramowania itd.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

I to właśnie irytuje mnie osobiście. Wybiórcza uczciwość. Osoby które pianę toczą na myśl , ze ktos by się powazył ręke podnieść na softłer, ale np. że abonentu nie płaci za TV to się jeszcze pochwali publicznie.

A jeśli ktoś akurat uważa odwrotnie to co? Za telewizor w domu bez abonamentu oczy bym wykłuwał, a jakiś program mnie akurat nie obchodzi...bo może akurat mam krewnych i znajomych w show biznesie a programistów mam w d...

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta

Normalna pensja wystarcza 1 osobie na normalne zycie .Jak nie pali i kupuje w promocjach, zostanie ok 3-4 stow na miesiac... Zamienic auto na komunikacje miejska to kolejne kilka setek...
    No właśnie... 1 osobie. Kiedyś jeden facet zarabiał tyle że wystarczyło to na wyżywienie jego 4-osobowej rodziny. W dzisiejszych czasach 1 osoba takiej rodziny nie utrzyma (oczywiście nie mówię tu o lekarzach, adwokatach, ale o przeciętnym Kowalskim mającym pozaciągane kredyty).

Ktoś wcześniej wspomniał o Szwajcarii. Gdybym miał taką możliwość to już dawno bym tam uciekł. Niskie podatki, demokracja bezpośrednia - czego chcieć więcej.

Obecnie państwo doi z nas ok 60% naszych dochodów (podatki [również żywność, ubrania, sprzęt], akcyzy [ paliwo, alkohol, papierosy])
    I ja się pytam. Nie wystarczy im to? Czy naprawdę są aż tak spragnieni mojego cła?!?

Sądzę że gdyby było Nas stać to kupowalibyśmy te programy, gry, filmy, płyty.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza144 Zobacz posta
    Ktoś wcześniej wspomniał o Szwajcarii. Gdybym miał taką możliwość to już dawno bym tam uciekł.
    Co Cię zatrzymuje?

Obecnie państwo doi z nas ok 60% naszych dochodów (podatki [również żywność, ubrania, sprzęt], akcyzy [ paliwo, alkohol, papierosy])
    Nie 60, a 80%

Sądzę że gdyby było Nas stać to kupowalibyśmy te programy, gry, filmy, płyty.
    Argument, ze "nie stać mnie" nie ma zastosowania w przypadku, gdy ktoś jako towary pierwszej potrzeby wymienia alkohol i papierosy. Stać nas na bardzo dużo, tylko szukamy wytłumaczeń dla własnych słabości.

Kiedyś tu przedstawiałem bardzo pobiezne wyliczenie, w którym na dzisiejsze pieniadze wyszło, że przez 11 lat nałogowego palenia, przefiltrowałem przez swój organizm conajmniej 1DsIII z plecakiem dobrych szkieł.
    Tak jak nikt nie zmusza do palenia i alkoholizmu, jest to nasz osobisty wybór, tak nikt nie zmusza do używania danego oprogramowania.

A propos cła, to zawsze idę do bramki "Goods to declear". Cokolwiek mam "na sumieniu". I to urzędnik decyduje, czy mam zapłacić cło, czy nie. Jeśli uznał, ze mój nowo zakupiony obiektyw nie podlega ocleniu, to jest sprawa urzędu celnego i jego przedstawiciela. Nie mam obowiązku posiadania pełnej wiedzy o towarach podlegających ocleniu. Od tego są urzędnicy, którzy to prawo tworzą i mają egzekwować.
    W przypadku oprogramowania, nie ma urzędnika, który wykona czynności licencyjne za nas. Jest tekst licencji, który AKCEPTUJEMY, jeśli chcemy zainstalować program. Nie spotkałem się z programem, który możnabyłoby zainstalować bez akceptacji TREŚCI licencji.

Ja odwróce trochę to psioczenie "licencja tak, a cło to nie, hipokryto!?". Bardzo łatwo przychodzi akceptacja, że kradzież oprogramowania ma niską szkodliwość społeczną, ale niech no tylko ktoś komercyjnie wykorzysta nasze zdjęcie

Stormur, jeśli prawdą jest, że wybierając inną rzeczywistość codzienną, nie starasz się urządzać rzeczywistości codziwnnej Polakom w macierzy, zasługujesz na mój pełen szacunek.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Takie tam... Piraci w MSWiA. Dobry przykład dla obywateli.
    http://tech.wp.pl/kat,1009791,title,...wiadomosc.html
    Ostatnio edytowane przez MMA Photography ; 15-07-2011 o 11:53

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

Piractwo ( niech bedzie taka nazwa ) ma prosta geneze w Polsce : od czasow ZX Spectrum do lat konca Amigi jedyna forma "zdobycia" soft'u bylo piractwo. I dlatego zyskalo akceptacje spoleczna. 2-gie : za czasow komuny trwalo ( i slusznie ) przekonanie : co szkodzi panstwu , sluzy spoleczenstwu . Czynnik ekonomiczny to tylko jeden z elementow.
    Choc moim zdaniem chciwosc i dostepnosc sa glownym motorem tych zachowan (piractwo).

Nie popieram unikania cel, podatkow, ale rozumiem motywacje. Panstwo polskie naklada na obywateli coraz wieksze daniny, nie wywiazujac sie zupelnie z nalozonych nan obowiazkow praktycznie na kazdym polu. Nikt mi nie wmowi, ze
    a.sluzba zdrowia dziala
    b.drogi sa rowne
    c.organy panstwowe nieskorumpowane
    d.poziom bezpieczenstwa dobry
    e. dostep do edukacji rowny
    f. pociagi czyste i na czas
    e. poczta nie gubi przesylek
    , podejrzewam, ze zabrakloby mi alfabetu

I jak tu z rozrzewnieniem nie spojrzec wstecz na ten znienawidzony system feudalny, gdzie byly 2 podatki : clo importowe i podatek dochodowy.

"PIT" wraz z naleznym podatkiem skladalo sie raz do roku , podatek byl w wysokosci 10% i ta kwota potrafila utrzymac Krola, Dwor, Krolestwo i jeszcze na kilka sporych wojen starczylo

Chciwosc dzisiejszej "ekonomii panstwa polskiego" nie ma sobie rownej w historii. Nigdy nie bylo tylu podatkow i nigdy nie opodatkowywalo sie pieniedzy 2x . Nigdy tez panstwo nie wydawalo tak duzo na tak niewiele.

Dla mnie kopanie sie z koniem nie ma sensu . Kon wygra. Wiec "oszukalem" konia i ucieklem z pastwiska. Ja i moje pieniadze.

Szwajcarie tez rozwazalem , zdecydowalo to , ze mam tu kilku przyjaciol, ktorzy pomogli mi sie zorganizowac. I nie zaluje.

"Nie mam obowiązku posiadania pełnej wiedzy o towarach podlegających ocleniu." MASZ taki obowiazek. Masz obowiazek znac i stosowac sie do WSZYSTKICH przepisow prawa w kraju w ktorym przebywasz. Jak ich nie znasz, mozesz zasiegnac opinii prawnej. Kazda gmina to umozliwia, jesli nie masz na prawnika. Nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego stosowania.

"Nie spotkałem się z programem, który możnabyłoby zainstalować bez akceptacji TREŚCI licencji."

Nie znam programu, z ktorego licencja moge sie zapoznac przed kupnem,,,,

Nie mieszkam w PL, nie glosuje na polskie wladze. Biore udzial w wyborach finskich. Tu mieszkam i tu place podatki...

A propos : nie uwazacie, ze przed wydaniem karty do glosowania nie nalezaloby przeprowadzac testu na znajomosc podstawowych pojec ? Tak, zeby potencjalny elektorat wykazal sie , ze ma pojecie o tym co robi . Swoja droga placenie podatku dochodowego ( dla niebedacych uczniami/studentami) dla mnie jest MIN warunkiem uczestnictwa w wyborach powszechnych. Ale to juz OT.
    Canon Elinchrom

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Jakie to wszystko proste... To gdzie leży ta Utopia?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Co Cię zatrzymuje?

----------------------

A nie sadzisz, ze normalnym jest, ze panstwo stwarza takie warunki, aby spoleczenstwo nie chcialo/ nie musialo wyjezdzac za chlebem ?

Dla niektorych moze byc to "zaskoczeniem" : ale demokracja nie jest dobrem najwyzszym.

Spoleczenstwo, czyli ludzie sa dobrem najwyzszym, i najwiekszym potencjalem dla panstwa.

I jak ludzie uciekaja, to nie jest dobrze....

Czy normalnym jest , ze w ciagu kilku lat kilka mil ludzi "ucieka" za chlebem za granice ???

Nie sadzisz, ze kraj lezacy pomiedzy najwiekszym "surowcowym" krajem Europy i najwieksza gospodarka Europy,kraj na jedynej drogowo-kolejowej trasie do skandynawii, majacy bogate zloza naturalne / wegiel, rudy/ swietnie rozwiniete rolnictwo, przemysl stoczniowy, ciezki, zbrojeniowy, lotniczy, bardzo dobre szkoly zawodowe, techniczne i szkolnictwo wyzsze na super poziomie , 35mil obywateli nie zasluguje na to aby wladze potrafily "zagospodarowac" ten potencjal ??? Stworzyc warunki do rozwoju ?

I co z tym zrobiono przez 20 lat ????

Dam tylko 1 przyklad : reforma emerytalna : rzad "obiecal" 60-70% stopy zastapienia , dzis mowi, ze musi zabrac, zeby ( chyba , moze , wcale nie na pewno ) dac to co obiecal , czyli 30%

TRZYDZIESCI ????? KU..A !!!! to Z.....L moje 30-40 % emerytury ??????????

----------------------
    teraz juz mnie "to ne zaima"...

----------------------

Powiem ci dlaczego ludzie wyjezdzaja :

jak rozmawiam z Niemcami, Wlochami... mowia : jaki ladny kraj. Jak rozmawiam z Polakami , to mowia : jak ty mozesz zyc przy takich cenach ?.... jasne ?
    Canon Elinchrom

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[...]
    Piękna argumentacja, ale wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie, które w świetle przedstawionych przez Ciebie argumentów wydaje się być bardzo aktualne.

Co cię powstrzymuje?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

"Nie mam obowiązku posiadania pełnej wiedzy o towarach podlegających ocleniu." MASZ taki obowiazek.
    Mylisz się. Nie mam obowiązku znajomości prawa. Mam jedynie obowiązek jego przestrzegania. To jest ogromna różnica, i znaczeniowa, i logiczna.
    Masz obowiazek znac i stosowac sie do WSZYSTKICH przepisow prawa w kraju w ktorym przebywasz. Jak ich nie znasz, mozesz zasiegnac opinii prawnej.
    Takiej opinii prawnej zasiegam automatycznie, stając przed urzednikiem celnym, którego opinia jest wyrocznią. Jeśli uznał, że zakupione przeze mnie towary nie zostaną oclone, to nie będę podważał jego opinii.

"Nie spotkałem się z programem, który możnabyłoby zainstalować bez akceptacji TREŚCI licencji."

Nie znam programu, z ktorego licencja moge sie zapoznac przed kupnem,,,,
    A wersje 30-dniowe, wersje trial i demo, to niby trzeba kupić, żeby móc przeczytać licencję?

Nie mieszkam w PL, nie glosuje na polskie wladze. Biore udzial w wyborach finskich. Tu mieszkam i tu place podatki...
    Już pisałem, że za to należy CI się ogromny szacunek. Uważam, że w ten sposób powinien postępować każdy, kto wybrał inna rzeczywistośc. Co więcej uważam, że tak powinno stanowić prawo.

----------------------

A nie sadzisz, ze normalnym jest, ze panstwo stwarza takie warunki, aby spoleczenstwo nie chcialo/ nie musialo wyjezdzac za chlebem ?
    Tak sądzę. Boli mnie bardzo, że ludzie chcą stąd wyjeżdżać. Ale zwróć uwagę, że nie komentuję decyzji yakuza144, ale zapytałem jedynie, co go zatrzymuje przed wyjazdem, skoro tego pragnie. Jest wolna EUROPA, każdy może wsiąść w cokolwiek i wyjechać.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Piękna argumentacja, ale wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie, które w świetle przedstawionych przez Ciebie argumentów wydaje się być bardzo aktualne.

Co cię powstrzymuje?
    Mnie juz nic. Ja moge mieszkac i pracowac wszedzie na swiecie, doslownie gdzie dusza zapragnie.
    Mieszkam tam , gdzie mi sie podoba. Nie uprawiam masohizmu. NIE MUSZE.

Ale niektorzy nie maja tego komfortu, i nie trzeba doktoratu, zeby wiedziec "co ich powstrzymuje", bo maja np. : wymagajacych opieki rodzicow, chore dzieci, nie maja pieniedzy na przeprowadzke ( wbrew pozorom bardzo kosztowna rzecz ) , zobowiazania z tytulu umow - zycie niesie wiele takich przypadkow. Ostatnio : wiekszy kredyt niz wartosc mieszkania/domu....

I mowiac wprost , jakbym wyrazil wprost co mysle o rzadzacych Polska polowe slow automat by wyedytowal, a za druga polowe zostalbym (slusznie) zbanowany. Ba! podejrzewam, ze gdybym piszac to mieszkal w PL ustawilbym budzik na 5.45 ( czas na kawe przed wizyta ABW ) .
    Ale moja opinia dotyczy wszystkich rzadzacych po 89. Dla tych przed ta data mam inne rozwiazanie. No, ale ja jestem radykalem

I nie dziwie sie ludziom, ktorzy czuja sie swietnie robiac rzad i panstwo w konia. Oni przez nich sa robieni w konia nieustannie.
    Canon Elinchrom

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów