Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: Piractwo, legalność, licencje oprogramowania itd.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

A pamięta ktoś że u podstaw demokracji (który sam w sobie jest bardzo młodym ustrojem) było właśnie prawo wyborcze dla tych którzy płacą podatki ?

No i zagadka - w którym roku w Szwajcarii przyznano prawa wyborcze kobietom ?

Pozdrawiam...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Hm.Czytałeś Konstytucję Finlandii?Pozdrawiam

Ps.Regulamin przypominam.Mozemy o prawach i życiu w innych krajach .Ale bez politycznych insynuacji proszę.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    ...
    Zaufaj w ciemno : nie chcialbym tak zyc jak ty.

...

Tak, tak.... W kraju zostały tylko głąby, idioci i niedorajdy.....

Zaufaj mi w ciemno. Ja bym za żadne skarby nie chciał żyć tak jak Ty. Zupełnie poważnie.

PS. Wątek już się ociera o pralnia - niestety z powodu Twoich wypowiedzi.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

@ Janusz :

Oczywiscie, ze nie same... . Naiwnoscia jest twierdzic cos takiego. I nigdzie z moich wypowiedzi nic takiego nie wynika. Gruba nadinterpretacja.

Twierdzilem ( i to sie nie zmienia ), ze polityka kolejnych rzadow zmusza czesc spoleczenstwa do wyjazdu a. za chlebem b. na stale .

Zawsze emigracja jest skutkiem problemow ekonomicznych / ustrojowych panstwa. Z tym nie da sie dyskutowac.

I kazdy , jak niepodleglosci bedzie bronil swojej decyzji. Racjonalnie lub nie.

Nie zakladalbym sie na Twoim miejscu tak odwaznie...

( tak na boku : bylem uczniem Sp nr 13 swego czasu )

Poza tym ,ze o "normalnosci" warunkow ekonomicznych w danym kraju decyduje struktura spoleczenstwa, nie pojedyncze przypadki, nie interesuje mnie zycie w kraju gdzie genialnie rozwiazywane sa problemy nieznane innym spoleczenstwom.

Jak ktos lubi : prosze bardzo. Ja nie lubie.

I nie wyjechalem " za chlebem". Chleb ( niezly ) mialem w PL. Wyjechalem za "normalnoscia".
    Canon Elinchrom

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie zakladalbym sie na Twoim miejscu tak odwaznie...

( tak na boku : bylem uczniem Sp nr 13 swego czasu )
    .....
    Przyznam, że nie rozumiem. Ja chodziłem do 31-szej we Wrocławiu ale to dawno było. A o zakład to spoko. Ja nie żyję z fotografii - to czyste hobby. A poza tym nie narzekam.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

U sąsiada trawa zawsze bardziej zielona. Jakoś nie narzekam na Polskie realia, chociaż wszelkie pro pracodawcze poluzowania przepisów skutkowały, nie wzrostem zatrudnienia, a zwiększeniem się liczby Lxusów na trasie Konstancin-Jeziorna - Warszawa. Mieszkam, gdzie mieszkam i nie zamierzam się już nigdzie przenosić. Mam tu ciszę i spokój. Mam gdzie łazić z aparatem fotograficznym i nie muszę słuchać radia, czy oglądać telewizorni. Pogoń za pieniądzem zakończyłem, gdy zasnąłem kiedyś za kierownicą, wracając o 4-tej rano z kolejnego zlecenia (nie fotograficznego). Teraz staram się zarobić tyle, ile jest mi niezbędne do życia. Staram się nie mylić celów ze środkami i cieszę się tym, co mam.

Jestem nieudacznikiem?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
    Mnie życie też poniewierało po całej europie. I prawie wszędzie gdzie pomieszkiwałem
    Na początku wydawało się tam, tak cudownie. Dziś niektórych z tych krajów już nie ma (NRD, Czechosłowacja) Bądź mają olbrzymie problemy (Hiszpania, Irlandia, Grecja. Nie mogłem zrozumieć jak to jest że nie wyróżniający pracowitością His[b]zpanie, czy Grecy mają znacznie wyższy poziom życia jak my. Cóż, ekonomia jest bezlitosna.
    Maver Zastanowiłeś się co piszesz ?
    "...A tak wogole to oby jeszcze wiecej osob z tad wyjechalo i nie wracalo. Bedzie znacznie normalniej i znacznie przyjemniej, a i konkurencja na rynku sporo sie zmniejszy przez co wzrosna zarobki itp..."

I co...
    Ostatni ma zgasić światło?
    Przecież to ucieka najzdrowsza krew z żywego organizmu. Czy nie lepiej by było gdyby to tu wzrosło zapotrzebowanie na tych co wyjeżdżają. Ktoś mądry powiedział "Wielka mądrość niesie wielki smutek" Pomyśl czy aby nie dla tego jest Ci tak dobrze.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 17-07-2011 o 18:06

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Oj, "zapachnialo" mi tu komunizmem z twojej wypowiedzi......
    Komunizmem to zapachnialo w Twojej wypowiedzi na temat tego ze panstwo powinno dazyc do tego zeby wszyscy ludzie zyli na rownym poziomie i wspierac tych ktorzy sa nierobami i nie potrafia odnalesc sie w spoleczenstwie.

Obiecaj mi po prostu ze tu do tego bagna nie wrocisz.
    Z gory dziekuje.

ps. Nie, nie zamienil bym sie z Toba. Mozesz byc tego pewny.

ps2. Z mojej strony tyle, bo za chwile zrobi sie z tego jeszcze wieksza pyskowka pozbawiona sensu. Jak chcesz podyskutowac albo "podyskutowac" to zapraszam na priv, mozemy sie tam nawet poobrzucac blotem.
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 17-07-2011 o 19:22
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Czemu na priv? Fajnie się czyta różna światopoglądy.
    Nie wiem czy za naszymi granicami jest tak źle, ale mój kolega parę lat temu pojechał do Irlandii i w krótkim czasie zamieszkał ze swoją żoną samodzielnie w dużym domu, a nie jak tu twierdzą niektórzy po 10 osób w pokoju. On i ona pracują w normalnych pracach, gdzie na początku zarabiali oboje minimalne stawki. Z czasem zarabiają nieco więcej. Stać ich jest 2 razy w roku pojechać na wakacje (nie mówiąc że tam wycieczki na wakacje są wiele tańsze), o odwiedzinach kraju rodzinnego nie wspomnę. Wybudowali sobie dom w Polsce (fakt, w Irlandii trudniej wybudować dom, bo drożej). Można powiedzieć, że stać ich na dużo tam. Tutaj z trudem wiązali koniec z końcem tak jak większość naszego społeczeństwa. Teraz pozostaje dylemat, wracać czy nie. I jak wracać to z czego będą żyć? Bowiem przyzwyczaili się do pewnych standardów. Mało tego, okazuje się, że ten sam koszyk codziennych zakupów jest tam tańszy niż tutaj! Droższe jest jedynie mieszkanie, no ale przy takich zarobkach...

W uproszczeniu to wygląda tak, że my zarabiamy prawie identycznie jak na Zachodzie ale w innej walucie. Natomiast koszt życia w przeliczeniu na złotówki jest podobny poza kosztem wynajmu mieszkania lub domu, ale i tu systematycznie gonimy Zachód.
    Prosta kalkulacja - mamy 3 do 5 razy mniej, i tyle.

Dodatkowym wyznacznikiem zamożności społeczeństwa może być zdolność jednostki do tzw. kombinowania. W tym temacie jesteśmy w czołówce europejskiej.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

@ Janusz : Sp 13 to twoje sasiedztwo... Mieszkalem kiedys niedaleko.
    ---------------------
    @ Maver : I znowu nie rozumiesz prostego tekstu. Ponadto dopisujesz sobie rozne dziwne teksty do moich.

Oryginal brzmi : "Pamietaj : NIE KAZDY musi byc zaradny , obrotny i sprytny. Panstwo ma byc tak zorganizowane, aby chronic najslabszych. Aby WSZYSTKIM obywatelom stworzyc warunki do normalnego funkcjonowania ( nie DAC ! stworzyc NORMALNE warunki ) "

Normalne rozumienie "najslabszch" : dzieci, chorzy, ludzie w podeszlym wieku, niepelnosprawni fizycznie/mentalnie, nieuleczalnie chorzy.

Twoje insynuacje : "...Twojej wypowiedzi na temat tego ze panstwo powinno dazyc do tego zeby wszyscy ludzie zyli na rownym poziomie i wspierac tych ktorzy sa nierobami i nie potrafia odnalesc sie w spoleczenstwie"

Widzisz roznice ??? Albo jest wyjatkowo malo inteligentny, albo celowo przeinaczasz moje wypowiedzi.

Ad1. Jestes nikim dla mnie , wiec zadnych zobowiazan wobec ciebie nie bede podejmowal.
    Ad 2. OdnaleZc . Zanim zaczniesz naprawiac swiat i innych naucz sie ortografii jezyka ojczystego.

I w 1 sie zgadzamy : moja dalsza dyskusja z Toba nie ma sensu.
    -----------------------------

Jakies mega nieporozumienie : NIE chcialem wyjezdzac. WOLALBYM mieszkac w Polsce. NIE PODOBA mi sie , ze ludzie musza / chca emigrowac . Jak napisalem wyzej :

"Zawsze emigracja jest skutkiem problemow ekonomicznych / ustrojowych panstwa" .

i, ze "Spoleczenstwo, czyli ludzie sa dobrem najwyzszym, i najwiekszym potencjalem dla panstwa.

I jak ludzie uciekaja, to nie jest dobrze.... "

I nie zmieniam zdania : dla mnie po przejsciu plotu, trawa nadal jest zielensza.

I skoro w Polsce jest tak dobrze, to dlaczego jest tak zle ??? Dlaczego ludzie nadal emigruja ???

PIEKNIE NAPISANE : "Przecież to ucieka najzdrowsza krew z żywego organizmu. Czy nie lepiej by było gdyby to tu wzrosło zapotrzebowanie na tych co wyjeżdżają. Ktoś mądry powiedział "Wielka mądrość niesie wielki smutek" Pomyśl czy aby nie dla tego jest Ci tak dobrze."

Ja mam takie wrazenie, ze czesc z was ( bez obrazy - absolutnie nie mam takich intencji ) po prostu nie wie, co znaczy "normalnie". Tzn jak US nie traktuje was jak bandytow, pociagi sa czyste i na czas, ludzie na ulicy uprzejmi i mili, jak nie kradna samochodow i rowerow, jak mozna w nocy bezpiecznie wyjsc do miasta na spacer.
    Moze nie wiecie, ale sa miejsca, gdzie sluzba zdrowia dziala sprawnie i szybko ( notabene skladka zdrowotn to 2% tylko ! ) , nie ma problemow ze specjalistami, drogimi badaniami... gdzie w razie potrzeby uzyja helikoptera lub malego odrzutowca , zeby pacjent przezyl .

Sa miejsca, gdzie bank jest przyjacielem czlowieka, a nie jego najgorszym wrogiem. Sa miejsca, gdzie dzieci w przedszkolu i szkole sa bezpieczne : nikt ich nie pobije i nie okradnie.
    A autobus za darmo odwiezie do szkoly i potem do domu ( ksiazki, zeszyty, piornik, itp tez sa do 6tej klasy za darmo ) . Studia sa bezplatne, a bank az sie prosi , zeby dac kredyt studentowi na utrzymanie ( gwaranowany przez panstwo ).Jest taki kraj , gdzie wszystkie ofiary wypadkow( droga-szkola-praca) podlegaja prywatnemu ubezpieczeniu ( oplacanym z automatu z podatkow ) i maja zapewnione najlepsze leczenie w prywatnych klinikach ...

/ mi kolano operowal ten sam facet, ktory operowal sciegno Achillesa Davida Beckhama... /

Jest taki kraj, gdzie nie ma bezdomnosci, a bieda jest tylko i wylacznie na wlasne zyczenie.

Jest taki kraj , gdzie drogi sa rowne, autostrady bezplatne , a pociagi ( nawet cos a la SKM ) jezdza 160-200 kmh . I sa czyste. I zawsze na czas.

Jest taki kraj, gdzie poczta nie gubi przesylek, a list idzie max 2 dni.

Jest taki kraj , gdzie rzad nie okradnie was z emerytury w ramach doraznych potrzeb, bo pieniadze na emeryture sa zabezpieczone przez prywatne fundusze ( niezaleznie od wynikow finansowych MUSZA dac zysk ponad inflacje co roku ).

Jest taki kraj , gdzie nie ma niecheci do PRACUJACYCH imigrantow . Jest do tych na wiecznym zasilku ( imported from Africa ) .

Jest taki kraj, gdzie byc bandyta, zlodziejem, oszustem , przemytnikiem TO WSTYD I HANBA, a nie powod do dumy .

Moglbym tak bardzo dlugo.

I wy mowicie, ze w Polsce jest dobrze. I ja mam w to uwierrzyc, bo nie wiem jak jest ?

Pozwalam sie nie zgodzic. I na tym zakoncze.
    Canon Elinchrom

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów