Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Piractwo, legalność, licencje oprogramowania itd.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    dopytam dla pewnosci: netto czy brutto? w sensie, czy to jest 500 dolcow po zaplaceniu podatkow (skladki emerytalnej, zdrowotnego, ...), czy to jest: "jakich podatkow?".
    Hej! Mówię o świecie realnym, czyt.:"jakich podatków?".
    Na podstawie subiektywnych wniosków wyciągniętych z relacji bliższych i dalszych krewnych i znajomych królika, 90% osób pracujących "na domkach" w USsA, nawet jak maja green kartę, płaci tylko podatki stanowe, przy sobotnim siapingu

kwestia wzgledna. sam robie w mocno specjalistycznym softwarze (kontrola deklaracji medycznych), ktorego kosztem wytworzenia sa pensje 5 programistow i 3 konsultantow. a klienci placi roczne licencje jedynie za korzystanie z wynikow srednio 4 procesow rocznie. a 8 pensji po 40.000 EUR rocznie to jednak daje pewne koszty...

a taka szopke tworzy wiecej osob niz 8... :-D
    Gdyby na fotoszopa był popyt taki, jak na "kontrolę deklaracji medycznych", to jego cena byłaby jeszcze niższa lub przestałby być rozwijany.
    O zaangażowaniu w projekt decyduje jego popularność. PS jest bardzo popularny, dlatego generuje wysokie zyski, dlatego pracuje nad nim tak duży zespół. Brak konkurencji spowodowałby zachowanie monopolistyczne, patrz swego czasu zjawisko TP SA, patrz monopolistyczne wyskoki Microsoftu itepede. Gdyby nie było konkurencji w postaci wspomnianego piractwa, dlaczego własciciele Adobe nie mieliby podnieść ceny najlepiej sprzedawanego produktu?
    Kilka lat temu Ted Turner w jednym z wywiadów powiedział mniej więcej takie zdanie: "kiedy człowiek ma taką kupę pieniędzy, jak World Trade Center, nagle zadaje sobie retoryczne pytanie, a właściwie dlaczego nie mieć jeszcze więcej?" (cytat z pamięci, może być niedokładny). Niska cena PS Elements wynika z tego, że na tym poziomie jest bardzo dużo konkurencyjnego oprogramowania o podobnej jakości. Na poziomie CS5 jest w zasadzie nikt. Dlatego uważam, że piractwo to JEDYNA konkurencja dla fotoszopa i jedyny powód jego ceny na poziomie cca. 1000,00 USD. W innym przypadku, zastosowanie miałaby zwykła ludzka pazerność, połączona z próżnością.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Hej! Mówię o świecie realnym, czyt.:"jakich podatków?".
    dziekuje za wyjasnienie

(...)
    Brak konkurencji spowodowałby zachowanie monopolistyczne, patrz swego czasu zjawisko TP SA, patrz monopolistyczne wyskoki Microsoftu itepede.
    Adobe tez nie jest bez skazy gdy dochodzi do zachowan monopolistycznych...

Gdyby nie było konkurencji w postaci wspomnianego piractwa, dlaczego własciciele Adobe nie mieliby podnieść ceny najlepiej sprzedawanego produktu?
    no to przeciez podniesli. PS przeciez kosztuje wyraznie powyzej tego co powinien, bo brak mu realnej konkurencji.

Niska cena PS Elements wynika z tego, że na tym poziomie jest bardzo dużo konkurencyjnego oprogramowania o podobnej jakości.
    sek w tym ze nie do konca sie z tym zgodze. glowna i podstawowa roznica miedzy PS a PS Elements jest... obsluga roznych przestrzeni barwnych. a to samo z siebie doskonale rozgranicza uzytkownikow amatorskich i profesjonalne studia reklamowe i rowniez wyjasnia skad sie bierze taka roznica w cenie: bo pelny PS moze kosztowac 1000 USD, bo agencja bez zajakniecia zaplaci za pelna szopke na ktorej zarobi.

co by nie gadac po proznicy:
    http://graphicssoft.about.com/cs/pho...ntscompare.htm
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

REALNIE kosztuje mniej Fina niz Polaka.

Realne dochody ( netto ) :

Salowy/ salowa : 1800eur
    Robotnik budowlany (niewykw.) : 2200 eur
    Inzynier 5-8.000eur
    Lekarz: 4-20.000 eur ( specjalista bierze ok 300eur za godz.pracy)
    Kierowca autobusu miesjkiego 2000eur dalekobieznego 3000eur
    Fotograf

Slub 1200-3000 eur za 8 godz
    Editorial 500-600 eur/dzien
    Dzien : 8 godzin, w tym 6 godzin fotografowana ( 2 godz : dojazd, powrot, rozkladanie, skladanie)
    Reklama : male firmy 1200-2000 eur za dzien, duze firmy 3-10.000eur za dzien
    podroz : 1e km lub bilet i 60eur/godz
    packshot : 10e szt ( przy 50 szt min ) na bialym, zadnych cudow
    portret studio : 150e, plener 200e ( pol godziny , kilka zdjec na CD )

nominalna stawka godzinowa : 150 eur dla pryw i 200eur+vat dla firm

Realne ceny :

chleb : 2
    mleko . 0,8
    wedlina ( dobra ) 10-17
    losos : 9
    schab : 6-7
    prad : 20/mc
    mieszkanie : wynajem lub rata w banku : 60m2 dobre miejsce, ladny widok : 700e/mc

ta sama cena dom 40km od duzego miasta , ladna dzialka min 3000m2

woda: wliczona
    ogrzewanie: wliczone
    garaz: 10
    Levisy : 60-70
    tshirt 5-40
    Nike ;40-90e
    benzyna : 1.55
    ubezpieczenie auta : 40-50 (oc) 70-80 (oc+ac)
    nowy samochod ( mercedes A150, Laguna, Focus, Avensis ) : 22.000

realnie podliczajac :

mieszkanie : 800 ( z pradem, ubezpieczeniem, garazem ), jedzenie : 300 , fajki i piwo : 200 , auto :200 ( ubezpieczenia i paliwo) , inne : 200

razem 1700 euro . Normalna pensja wystarcza 1 osobie na normalne zycie .Jak nie pali i kupuje w promocjach, zostanie ok 3-4 stow na miesiac... Zamienic auto na komunikacje miejska to kolejne kilka setek...

Sam czesto zostawiam auto i jezdze autobusami /metrem, bo po prostu szybciej....

A jak ktos mieszka z zona/kochanka/kochankiem ( zeby zachowac parytet... ) ???

Mieszkalem w PL niemal 30 lat... wiem ile co kosztuje i jak tam jest. Wiem co mam tu.

Nie ma takiej doplaty zebym sie zamienil.

I jeszcze jedna rzecz : GDZIEKOLWIEK za granice sie nie rusze, ceny sa rowne( skandynawia) , a z reguly nizsze niz mam u siebie. Zakupy w USA to codziennosc .

Wiec nie ma wo gole porownania.

I teraz powedzcie jakiejs firmie, ze oplaca sie ukrasc program, bo kosztje 300-400 euro.... Zart jakis.

Poza tym kwestia wiarygodnosci. Za taki numer : nie dostaniecie juz ubezpieczenia, zadne biuro nie bedzie chcialo robic podatkow, nie wezmiecie kredytu ..... przez min 3 lata. NIE WSPOMNINAM O WSTYDZIE !!!

Sprzet : 5dmk2 : 1900e
    24-70: 1300
    70-200 2,8 is2 : 2200e
    580ex2 400
    elinchrom Quadra set : 1400e
    rolka fimu mf 4-7e
    rolka tla 270cm : 90e

Hassel h4d 30 : 10.000e szkla 2-4.000
    Mamiya RZ 2500e dupka 5000-7000 22-33mpix
    Ostatnio edytowane przez stormur ; 14-07-2011 o 11:58
    Canon Elinchrom

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    Mieszkalem w PL niemal 30 lat... wiem ile co kosztuje i jak tam jest. Wiem co mam tu.

Nie ma takiej doplaty zebym sie zamienil.
    Mam jedynie nadzieję, że zachowując do końca logiczny tryb postępowania, nie bierzesz udziału w polskich wyborach parlamentarnych, prezydenckich ani żadnych innych.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Poza tym coz za swoista "schizofrenia" : pieczolowita dbalosc o licencje, a okradanie budzetu panstwa na naleznych clach i podatkach .... W pelni akceptowalna przez 99% ludzi na forum.
    Canon Elinchrom

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    Poza tym coz za swoista "schizofrenia" : pieczolowita dbalosc o licencje, a okradanie budzetu panstwa na naleznych clach i podatkach .... W pelni akceptowalna przez 99% ludzi na forum.
    Można prosić o jakieś konkretne przykłady?

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony

Domyślnie

W wyszukiwarkę http://maciejko.net/cbsearch/ wrzuć "gift". Miłej lektury.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    W wyszukiwarkę http://maciejko.net/cbsearch/ wrzuć "gift". Miłej lektury.
    To akurat jedynie potwierdza, że społecznośc tego forum nie odbiega od średniej światowej. Mnie zaś interesuje to "99% społeczności tego forum".

Porównanie na zasadzie "piętnujesz piractwo, ale popierasz unikanie płacenia cła" jest jak porównanie "lubisz pierogi z mięsem, ale jesteś za zakazem aborcji". Co ma piernik, do bułki tartej?

Podnoszenie takiego argumentu, wg mojej dobrej woli jest niczym innym, jak utwierdzaniem siebie w przekonaniu, jaki to ja jestem cacy, a oni be. I nie ma nic do tematu "dlaczego nie piracić".
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 14-07-2011 o 13:34

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Dowody : wystarczy przejrzec forum. Gladko i wartko tu i owdzie toczy sie dyskusja jak ominac podatki importowe. Nieskrepowane niczym instrukcje . Nikt nie sciga, nikt nie gani, nie banuje. Pelny milczacy lub werbalny akcept.

Co ma piernik... MA : albo jestets uczciwy albo nie. Na wszystkich polach.

Nie ma mentalnosci "Kalego" . I ma duzo do tematu "piractwa" : to jest rowniez kradziez. Nazwana wyraznie : oszustwo celno-skarbowe.

Polskie prawo mowi wyraznie o odpowiedzialnosci za nielegalne wprowadzanie towaru na "polski obszar celny".

Tylko , ze nadal pokutuje poglad "oszukac panstwo" to dobrze. Jesli mnie nie stac , "to mam prawo" , bo "panstwo, rzad, przepisy .... sa takie i takie".

To jest wlasnie ta paranoja, o ktorej pialem wczesniej : etyka wybiorcza.

Zreszta : uderz w stol, a nozyce sie odezwa... .

Nie, nie biore udzialu w wyborach. Zawsze bylem zdania, ze tylko zamieszkujacy na stale w PL maja do tego prawo. Choc ordynacja wyborcza twierdzi co innego - i ciezko temu rowniez odmowic logiki...
    Slucham czasem radia, przegladam niekiedy newsy w necie. I codziennie dostaje mase dowodow,ze uczynilem slusznie opuszczajac Ojczyzne na zawsze.
    Canon Elinchrom

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

stormur, mam wrażenie że ty nie odróżniasz etyki/moralności od przepisów prawa. To nie są pojęcia jednoznaczne. Takie czarno-białe postrzeganie świata charakterystyczne jest dla dzieci, a ty już chyba dzieckiem nie jesteś?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów