Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: Piractwo, legalność, licencje oprogramowania itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    W wyszukiwarkę http://maciejko.net/cbsearch/ wrzuć "gift". Miłej lektury.
    To akurat jedynie potwierdza, że społecznośc tego forum nie odbiega od średniej światowej. Mnie zaś interesuje to "99% społeczności tego forum".

Porównanie na zasadzie "piętnujesz piractwo, ale popierasz unikanie płacenia cła" jest jak porównanie "lubisz pierogi z mięsem, ale jesteś za zakazem aborcji". Co ma piernik, do bułki tartej?

Podnoszenie takiego argumentu, wg mojej dobrej woli jest niczym innym, jak utwierdzaniem siebie w przekonaniu, jaki to ja jestem cacy, a oni be. I nie ma nic do tematu "dlaczego nie piracić".
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 14-07-2011 o 13:34
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

Dowody : wystarczy przejrzec forum. Gladko i wartko tu i owdzie toczy sie dyskusja jak ominac podatki importowe. Nieskrepowane niczym instrukcje . Nikt nie sciga, nikt nie gani, nie banuje. Pelny milczacy lub werbalny akcept.

Co ma piernik... MA : albo jestets uczciwy albo nie. Na wszystkich polach.

Nie ma mentalnosci "Kalego" . I ma duzo do tematu "piractwa" : to jest rowniez kradziez. Nazwana wyraznie : oszustwo celno-skarbowe.

Polskie prawo mowi wyraznie o odpowiedzialnosci za nielegalne wprowadzanie towaru na "polski obszar celny".

Tylko , ze nadal pokutuje poglad "oszukac panstwo" to dobrze. Jesli mnie nie stac , "to mam prawo" , bo "panstwo, rzad, przepisy .... sa takie i takie".

To jest wlasnie ta paranoja, o ktorej pialem wczesniej : etyka wybiorcza.

Zreszta : uderz w stol, a nozyce sie odezwa... .

Nie, nie biore udzialu w wyborach. Zawsze bylem zdania, ze tylko zamieszkujacy na stale w PL maja do tego prawo. Choc ordynacja wyborcza twierdzi co innego - i ciezko temu rowniez odmowic logiki...
    Slucham czasem radia, przegladam niekiedy newsy w necie. I codziennie dostaje mase dowodow,ze uczynilem slusznie opuszczajac Ojczyzne na zawsze.
    Canon Elinchrom

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

stormur, mam wrażenie że ty nie odróżniasz etyki/moralności od przepisów prawa. To nie są pojęcia jednoznaczne. Takie czarno-białe postrzeganie świata charakterystyczne jest dla dzieci, a ty już chyba dzieckiem nie jesteś?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

I to właśnie irytuje mnie osobiście. Wybiórcza uczciwość. Osoby które pianę toczą na myśl , ze ktos by się powazył ręke podnieść na softłer, ale np. że abonentu nie płaci za TV to się jeszcze pochwali publicznie.

A jeśli ktoś akurat uważa odwrotnie to co? Za telewizor w domu bez abonamentu oczy bym wykłuwał, a jakiś program mnie akurat nie obchodzi...bo może akurat mam krewnych i znajomych w show biznesie a programistów mam w d...

Domyślnie

Takie tam... Piraci w MSWiA. Dobry przykład dla obywateli.
    http://tech.wp.pl/kat,1009791,title,...wiadomosc.html
    Ostatnio edytowane przez MMA Photography ; 15-07-2011 o 11:53

Domyślnie

Piractwo ( niech bedzie taka nazwa ) ma prosta geneze w Polsce : od czasow ZX Spectrum do lat konca Amigi jedyna forma "zdobycia" soft'u bylo piractwo. I dlatego zyskalo akceptacje spoleczna. 2-gie : za czasow komuny trwalo ( i slusznie ) przekonanie : co szkodzi panstwu , sluzy spoleczenstwu . Czynnik ekonomiczny to tylko jeden z elementow.
    Choc moim zdaniem chciwosc i dostepnosc sa glownym motorem tych zachowan (piractwo).

Nie popieram unikania cel, podatkow, ale rozumiem motywacje. Panstwo polskie naklada na obywateli coraz wieksze daniny, nie wywiazujac sie zupelnie z nalozonych nan obowiazkow praktycznie na kazdym polu. Nikt mi nie wmowi, ze
    a.sluzba zdrowia dziala
    b.drogi sa rowne
    c.organy panstwowe nieskorumpowane
    d.poziom bezpieczenstwa dobry
    e. dostep do edukacji rowny
    f. pociagi czyste i na czas
    e. poczta nie gubi przesylek
    , podejrzewam, ze zabrakloby mi alfabetu

I jak tu z rozrzewnieniem nie spojrzec wstecz na ten znienawidzony system feudalny, gdzie byly 2 podatki : clo importowe i podatek dochodowy.

"PIT" wraz z naleznym podatkiem skladalo sie raz do roku , podatek byl w wysokosci 10% i ta kwota potrafila utrzymac Krola, Dwor, Krolestwo i jeszcze na kilka sporych wojen starczylo

Chciwosc dzisiejszej "ekonomii panstwa polskiego" nie ma sobie rownej w historii. Nigdy nie bylo tylu podatkow i nigdy nie opodatkowywalo sie pieniedzy 2x . Nigdy tez panstwo nie wydawalo tak duzo na tak niewiele.

Dla mnie kopanie sie z koniem nie ma sensu . Kon wygra. Wiec "oszukalem" konia i ucieklem z pastwiska. Ja i moje pieniadze.

Szwajcarie tez rozwazalem , zdecydowalo to , ze mam tu kilku przyjaciol, ktorzy pomogli mi sie zorganizowac. I nie zaluje.

"Nie mam obowiązku posiadania pełnej wiedzy o towarach podlegających ocleniu." MASZ taki obowiazek. Masz obowiazek znac i stosowac sie do WSZYSTKICH przepisow prawa w kraju w ktorym przebywasz. Jak ich nie znasz, mozesz zasiegnac opinii prawnej. Kazda gmina to umozliwia, jesli nie masz na prawnika. Nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego stosowania.

"Nie spotkałem się z programem, który możnabyłoby zainstalować bez akceptacji TREŚCI licencji."

Nie znam programu, z ktorego licencja moge sie zapoznac przed kupnem,,,,

Nie mieszkam w PL, nie glosuje na polskie wladze. Biore udzial w wyborach finskich. Tu mieszkam i tu place podatki...

A propos : nie uwazacie, ze przed wydaniem karty do glosowania nie nalezaloby przeprowadzac testu na znajomosc podstawowych pojec ? Tak, zeby potencjalny elektorat wykazal sie , ze ma pojecie o tym co robi . Swoja droga placenie podatku dochodowego ( dla niebedacych uczniami/studentami) dla mnie jest MIN warunkiem uczestnictwa w wyborach powszechnych. Ale to juz OT.
    Canon Elinchrom

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Jakie to wszystko proste... To gdzie leży ta Utopia?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

podono wystarczy w wyszukiwarke wpisac "gift", jak ktorys z kolegow kilka postow wstecz napisal.

Dla mnie to juz eot. Aczkolwiek ma odniesienie do tematu watku, watle ale ma
    Canon Elinchrom

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    podono wystarczy w wyszukiwarke wpisac "gift", jak ktorys z kolegow kilka postow wstecz napisal.

Dla mnie to juz eot. Aczkolwiek ma odniesienie do tematu watku, watle ale ma
    Czyli to tylko takie trollowanie z tym nakłanianiem do łamania prawa na forum?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

wracając do meritum (jak ostatnio mówi Maleńczuk) jedna z pierwszych zasad etyki mówi że moralność nie może być relatywna. Czyli "kradnę czy też piracę bo jestem biedny" nikogo nie usprawiedliwia.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów