Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
No właśnie... 1 osobie. Kiedyś jeden facet zarabiał tyle że wystarczyło to na wyżywienie jego 4-osobowej rodziny. W dzisiejszych czasach 1 osoba takiej rodziny nie utrzyma (oczywiście nie mówię tu o lekarzach, adwokatach, ale o przeciętnym Kowalskim mającym pozaciągane kredyty).
Ktoś wcześniej wspomniał o Szwajcarii. Gdybym miał taką możliwość to już dawno bym tam uciekł. Niskie podatki, demokracja bezpośrednia - czego chcieć więcej.
Obecnie państwo doi z nas ok 60% naszych dochodów (podatki [również żywność, ubrania, sprzęt], akcyzy [ paliwo, alkohol, papierosy])
I ja się pytam. Nie wystarczy im to? Czy naprawdę są aż tak spragnieni mojego cła?!?
Sądzę że gdyby było Nas stać to kupowalibyśmy te programy, gry, filmy, płyty.
Co Cię zatrzymuje?
Nie 60, a 80%Obecnie państwo doi z nas ok 60% naszych dochodów (podatki [również żywność, ubrania, sprzęt], akcyzy [ paliwo, alkohol, papierosy])
Argument, ze "nie stać mnie" nie ma zastosowania w przypadku, gdy ktoś jako towary pierwszej potrzeby wymienia alkohol i papierosy. Stać nas na bardzo dużo, tylko szukamy wytłumaczeń dla własnych słabości.Sądzę że gdyby było Nas stać to kupowalibyśmy te programy, gry, filmy, płyty.
Kiedyś tu przedstawiałem bardzo pobiezne wyliczenie, w którym na dzisiejsze pieniadze wyszło, że przez 11 lat nałogowego palenia, przefiltrowałem przez swój organizm conajmniej 1DsIII z plecakiem dobrych szkieł.
Tak jak nikt nie zmusza do palenia i alkoholizmu, jest to nasz osobisty wybór, tak nikt nie zmusza do używania danego oprogramowania.
A propos cła, to zawsze idę do bramki "Goods to declear". Cokolwiek mam "na sumieniu". I to urzędnik decyduje, czy mam zapłacić cło, czy nie. Jeśli uznał, ze mój nowo zakupiony obiektyw nie podlega ocleniu, to jest sprawa urzędu celnego i jego przedstawiciela. Nie mam obowiązku posiadania pełnej wiedzy o towarach podlegających ocleniu. Od tego są urzędnicy, którzy to prawo tworzą i mają egzekwować.
W przypadku oprogramowania, nie ma urzędnika, który wykona czynności licencyjne za nas. Jest tekst licencji, który AKCEPTUJEMY, jeśli chcemy zainstalować program. Nie spotkałem się z programem, który możnabyłoby zainstalować bez akceptacji TREŚCI licencji.
Ja odwróce trochę to psioczenie "licencja tak, a cło to nie, hipokryto!?". Bardzo łatwo przychodzi akceptacja, że kradzież oprogramowania ma niską szkodliwość społeczną, ale niech no tylko ktoś komercyjnie wykorzysta nasze zdjęcie![]()
Stormur, jeśli prawdą jest, że wybierając inną rzeczywistość codzienną, nie starasz się urządzać rzeczywistości codziwnnej Polakom w macierzy, zasługujesz na mój pełen szacunek.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
----------------------
A nie sadzisz, ze normalnym jest, ze panstwo stwarza takie warunki, aby spoleczenstwo nie chcialo/ nie musialo wyjezdzac za chlebem ?
Dla niektorych moze byc to "zaskoczeniem" : ale demokracja nie jest dobrem najwyzszym.
Spoleczenstwo, czyli ludzie sa dobrem najwyzszym, i najwiekszym potencjalem dla panstwa.
I jak ludzie uciekaja, to nie jest dobrze....
Czy normalnym jest , ze w ciagu kilku lat kilka mil ludzi "ucieka" za chlebem za granice ???
Nie sadzisz, ze kraj lezacy pomiedzy najwiekszym "surowcowym" krajem Europy i najwieksza gospodarka Europy,kraj na jedynej drogowo-kolejowej trasie do skandynawii, majacy bogate zloza naturalne / wegiel, rudy/ swietnie rozwiniete rolnictwo, przemysl stoczniowy, ciezki, zbrojeniowy, lotniczy, bardzo dobre szkoly zawodowe, techniczne i szkolnictwo wyzsze na super poziomie , 35mil obywateli nie zasluguje na to aby wladze potrafily "zagospodarowac" ten potencjal ??? Stworzyc warunki do rozwoju ?
I co z tym zrobiono przez 20 lat ????
Dam tylko 1 przyklad : reforma emerytalna : rzad "obiecal" 60-70% stopy zastapienia , dzis mowi, ze musi zabrac, zeby ( chyba , moze , wcale nie na pewno ) dac to co obiecal , czyli 30%
TRZYDZIESCI ????? KU..A !!!! to Z.....L moje 30-40 % emerytury ??????????
----------------------
teraz juz mnie "to ne zaima"...
----------------------
Powiem ci dlaczego ludzie wyjezdzaja :
jak rozmawiam z Niemcami, Wlochami... mowia : jaki ladny kraj. Jak rozmawiam z Polakami , to mowia : jak ty mozesz zyc przy takich cenach ?.... jasne ?
Canon Elinchrom
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Mylisz się. Nie mam obowiązku znajomości prawa. Mam jedynie obowiązek jego przestrzegania. To jest ogromna różnica, i znaczeniowa, i logiczna.Takiej opinii prawnej zasiegam automatycznie, stając przed urzednikiem celnym, którego opinia jest wyrocznią. Jeśli uznał, że zakupione przeze mnie towary nie zostaną oclone, to nie będę podważał jego opinii.Masz obowiazek znac i stosowac sie do WSZYSTKICH przepisow prawa w kraju w ktorym przebywasz. Jak ich nie znasz, mozesz zasiegnac opinii prawnej.
A wersje 30-dniowe, wersje trial i demo, to niby trzeba kupić, żeby móc przeczytać licencję?"Nie spotkałem się z programem, który możnabyłoby zainstalować bez akceptacji TREŚCI licencji."
Nie znam programu, z ktorego licencja moge sie zapoznac przed kupnem,,,,
Już pisałem, że za to należy CI się ogromny szacunek. Uważam, że w ten sposób powinien postępować każdy, kto wybrał inna rzeczywistośc. Co więcej uważam, że tak powinno stanowić prawo.Nie mieszkam w PL, nie glosuje na polskie wladze. Biore udzial w wyborach finskich. Tu mieszkam i tu place podatki...
Tak sądzę. Boli mnie bardzo, że ludzie chcą stąd wyjeżdżać. Ale zwróć uwagę, że nie komentuję decyzji yakuza144, ale zapytałem jedynie, co go zatrzymuje przed wyjazdem, skoro tego pragnie. Jest wolna EUROPA, każdy może wsiąść w cokolwiek i wyjechać.
---Moje zdjecia na FB---
Skoro mamy takie straszne ceny, a mimo to ludzie spokojnie sobie w tej "zgnojonej Polsce" zyja, kupuja mieszkania, po dwa samochody etc... to znaczylo by ze zarabiamy lepiej niz nasi sasiedzi z "bogatej zagranicy".
Problem w tym ze tacy jak ty patrza na zarobki i widza 2000pln tu, 2000euro tam. Ale nie widza ze chleb kosztuje tu 5zeta, a tam 5euro.
Roznica jest taka ze importujemy towary po cenach w euro, bo nie robimy nic sami. Moze dlatego ze glownie zajmujemy sie siedzeniem na dupie i pier.... jak to nam jest zle i niedobrze.
A tak wogole to oby jeszcze wiecej osob z tad wyjechalo i nie wracalo. Bedzie znacznie normalniej i znacznie przyjemniej, a i konkurencja na rynku sporo sie zmniejszy przez co wzrosna zarobki itp...
Mnie tam tu dobrze, nie mam na co narzekac, nie zbijam tez kokosow, ale radze sobie na tyle dobrze zeby miec gdzies placze emigrantow ktorzy swego czasu wyjezdzali do anglii mieszkajac w wynajetych mieszkaniach/domkach po 10ciu i wiecej, jedli chleb z woda a pieniadze wydawali w polsce.
Rownie dobrze mozna wyjechac 100km poza granice wiekszego miasta i koszt zycia spadnie o polowe, nie trzeba w tym celu jechac za granice.
A najlepsza jest juz polonia mieszkajaca w USA. Ludzie ktorzy nie wiedza nawet jak polska wyglada, ale czuja sie polakami pełną geba, glosuja pier... nam swiety spokoj w kraju itp...
Moim skromnym zdaniem ludzie na emigracji powinni byc pozbawiani prawa glosu w wyborach wszelkiego rodzaju. To tak na marginesie.
Ostatnio edytowane przez Maver ; 17-07-2011 o 09:11
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
Poza tym coz za swoista "schizofrenia" : pieczolowita dbalosc o licencje, a okradanie budzetu panstwa na naleznych clach i podatkach .... W pelni akceptowalna przez 99% ludzi na forum.
Canon Elinchrom
---Moje zdjecia na FB---
W wyszukiwarkę http://maciejko.net/cbsearch/ wrzuć "gift". Miłej lektury.![]()