Witam serdecznie,

Od jakiegoś czasu posiadam Canon EOS 550d w parze z kitowym EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II oraz dokupionym EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM. Zaczynam się jednak powoli rozglądać za teleobiektywem i tutaj pojawia się duży problem. Pierwotnie planowałem zakup EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, ale wiele osób narzeka na jakość wykonania (oraz wysuwający się tubus) i dość przeciętną jakość zdjęć. Ze wszystkich stron ludzie polecają mi EF 70-200mm f/4.0L USM. Zaczynam mieć jednak wątpliwości czy jest sens wydawać ponad 2kPLN tylko po to by nieznacznie zwiększyć ogniskową. Owszem, zdaję sobie sprawę z faktu, że EF 70-300 zaczyna się spisywać dużo gorzej w zakresie 200-300, ale gdybym miał się decydować na 70-200, to nie wiem czy jest to dobry krok w tym momencie (70-200 jest chyba lepszym wyborem, gdy ktoś korzysta z 17-40 lub 24-70). Może jednak się mylę i 70-200 jest dobrym uzupełnieniem mojego zestawu? Jak często będzie przydatny tele w moim przypadku? Zdaję sobie sprawę z faktu, że nikt za mnie nie zdecyduje, ale z pewnością ktoś z Was ma dużo większe doświadczenie praktyczne w tej dziedzinie i może zechce nawet się nim ze mną podzielić

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Marcin