Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: Teleobiektyw

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no. ale było powiedziane, że szkło ma być do FF, nie do cropa

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

moja wypowiedź była bardziej w kierunku autora wątku

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    Canon 70-210/3,5-4,5 USM, 70-210/4 ARC to staroć i w sumie śmieć
    na pewno 70-210/3,5-4,5 będzie szybsze, jakości tego drugiego nie znam
    Drugi choć nie jest tak szybki jak z USM i dość głośno pracuje, to jednak robi naprawdę dobre zdjęcia w pełnym zakresie ogniskowych. Dodatlowo..ostry jest juz od f/4.0
    Mam go od samego początku, będzie ze 30 lat i jak do tej pory nie trzeba było go naprawiać, czyścic i ani raz mnie nie zawiódł. Nie można tego napisać o współczesnych obiektywach, których żywotność jest wielką loterią.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Radom/powiat

Domyślnie

W opiniach jakie znalazlem m.in. na "optyczne 70-210/4 ma podobne opinie jak 70-210 USM, wic bede go bral pod uwage.
    Jak pisalem fotografia nie jest dla mnie zrodlem dochodu, wiec nie zamierzam (moze kiedys) przeznaczac kilku tys na obiektywy z gornej polki. Tym bardziej, ze aparat tez nie jest pierwszej nowosci. Graniczne 800zl tak naprawde moze sie podniesc jesli okaze sie, ze trafi sie obiektyw o 100 czy 200 zl drozszy o wiele lepszych parametrach.
    Wspomniany watek o sigmie trafilem juz na tym forum i on rowniez przyczynil sie d awersji jaka darze Sigme.
    Dziekuje za dotychczasowe wypowiedzi i poluje dalej na Tamrona 28-75/2,8 lub Tokine 28-80/2,8 i jakis zoomik.
    Sorry za brak "ogonkow", ale ALT mi padl w lapku.
    Ostatnio edytowane przez kristek ; 19-09-2011 o 21:02
    :grin:EOS30, 40D, T28-75/2.8, T70-300VC, C20-35/3,5-4,5:grin:

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez berbec_188 Zobacz posta
    ...cisza odnośnie użytkowników c 70-300 DO IS USM...czyżby na forum nikt takiego szkła nie używał?
    nie sądzę, by używał - toć jest 2x droższe od normalnego i... tu różnice się kończą
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Domyślnie

nie sądzę, by używał - toć jest 2x droższe od normalnego i... tu różnice się kończą
    ...no tak...cena jest zaporowa nowego ...ale przecież sa i używki....

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Żeby ta używka była jeszcze warta zachodu - na ebay 70-300 DO są w cenach 800$ to i tak 2/3 więcej niż nowy 70-300 bez "DO". Czy lepsze IQ na ogniskowej 300mm oraz szybszy/celniejszy AF mogą przechylić szalę na korzyść "DO", wg mnie nie.

Coś już napisał

Domyślnie

kolega sądzi i teoretyzuje czy faktycznie i praktycznie miał do czynienia z tym szkłem ?...bo widzę, że co niektórzy koledzy to strasznie dużo mówią ale tylko teoretycznie...dla nich widocznie jakość optyki to pryszcz...idąc dalej tym tokiem, to jakby np. uszczelnić 70-300 IS USM to po co szkła L? 2-3 razy droższe...a to samo....to , że ktoś zaczyna przygodę z foceniem nie znaczy, że trzeba traktować go jak idiotę i nabijać się z niego...każdy kiedyś zaczynał ...zapomniał wół jak cielęciem był....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Żeby ta używka była jeszcze warta zachodu - na ebay 70-300 DO są w cenach 800$ to i tak 2/3 więcej niż nowy 70-300 bez "DO". Czy lepsze IQ na ogniskowej 300mm oraz szybszy/celniejszy AF mogą przechylić szalę na korzyść "DO", wg mnie nie.
    j/w..ty też kolego tylko z teorii ?że zabierasz głos na temat tego szkła...każdy średnio inteligentny Polak w dzisiejszych czasach potrafi czytać różne testy...rozumiem, że swoje wywody byś podparł konkretnym linkiem czy testem...a tak ...przypał...tak wiem, zaraz się głosy podniosą bo jak śmiem..itd......na co dzień mam doczynienia z takimi teoretykami...ale jak coś konkretnie trzeba doradzić to ...nikt nic nie wie....:rolleyes:
    Ostatnio edytowane przez berbec_188 ; 21-09-2011 o 19:31 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Szkła klasy L to nie tylko uszczelnienia:
    link.

Natomiast cała heca odnośnie obiektywu 70-300 DO jest w tym, że kosztuje on niewiele mniej od od 70-300 L a jakość można ocenić samemu:
    link

Żeby nie było niedomówień zestawienie 70-300 (bezL) kontra 70-300 DO
    link

Tak jak pisałem DO jest lepsze dopiero od ogniskowej 200 w górę, a za cały zakres 70-200 dostaje w plecy.

Niestety obiektywy to nie tanie zabawki i nie da się każdego kupić i przetestować - trzeba czasem polegać na testach, nie twierdzę, że są one w 100% miarodajne ale pewien pogląd można wyrobić.
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 21-09-2011 o 19:51

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Szkła klasy L to nie tylko uszczelnienia:
    link.

Natomiast cała heca odnośnie obiektywu 70-300 DO jest w tym, że kosztuje on niewiele mniej od od 70-300 L a jakość można ocenić samemu:
    link

Żeby nie było niedomówień zestawienie 70-300 (bezL) kontra 70-300 DO
    link

Tak jak pisałem DO jest lepsze dopiero od ogniskowej 200 w górę, a za cały zakres 70-200 dostaje w plecy.
    ...i to rozumiem, konkretnie i rzeczowo podparte , że tak powiem organoleptycznie... dzięki...bez obrazy kolego za ten post wyżej...ale każdy z nas szuka odpowiedzi na konkretne pytania...jak na razie L jest dopiero w planach...a obecnie korzystam z 70-300 DO i powiem, że jestem zadowolony...co prawda aura się pogarsza ale czekam na Polską złota jesień i wówczas postaram się sprawdzić to szkło...;-)

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów