dla mnie 28. 1.8 do błogosławiony obiektyw.Aczkolwiek kazde zdanie jest inne
A jak wyglada sprawa z ogniskowa ? Bo jezeli 30mm na cropie to ~48mm, to jaka bedzie ogniskowa na aps-h ? Szklo projektowane pod crop, wiec przelicznik chyba na pewno nie będzie x1.3 ?
Dlaczego nie? Po przeliczeniu wychodzi 39mm, czyli zbliżamy się do okolic 35mm![]()
Pozdrawiam, Krzysztof
Więc na 5d jest równe 30mm ? (Winietka jest niewielka, po usunięciu pewnie wyjdzie ~35mm).
edit:
Nie no, przelicznik na pewno nie jest ten sam - dla porównania http://shphotography.wordpress.com/2...sigma-30mm-14/
Ale nigdzie nie mogę znaleźć jak się zmienia kąt widzenia porównując 1d do cropa...
Ostatnio edytowane przez naras ; 06-02-2012 o 17:28
Czemu wcześniej nie wpadłem na ten test ;/ Bez namysłu kupiłbym tą sigme zamiast C 35/2... Ehhh chociaż może jeszcze nic straconego... ;]
Przepraszam, że ponawiam pytanie, ale bardzo mi zależy na odpowiedzi, mianowicie jaka jest rzeczywista ogniskowa po podpięciu Sigmy 30 1.4 do APS-H. Wątpię, że jest to 30*1.3, ponieważ jest to obiektyw skonstruowany stricte pod cropa. A już w ogóle czułbym się spełniony i maxymalnie wdzięczny, gdyby ktoś wrzucił ten sam kadr z sigmy na aps-c oraz aps-h. Dosłownie nigdzie w sieci nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie, po samplach też niewiele widać, więc byłby ktoś tak uprzejmy ? Myślę, że taki test pomoże również innym użytkownikom na przyszłość dokonać właściwego wyboru.
No tak.. mój błąd. Chodzi oczywiście o ogniskową na aps-h. Jaki w tym wypadku będzie ekwiwalent ogniskowej.