Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: APS-H i SIGMA 30 1.4 test praktyczny.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak wygladaja zdjecia z pierwszego postu po operacji odwinietowania w salonie kosmetycznym Adoba Lajtroma - widac taka winietka to nie problem:
    1.4

4.5
    4.5+ to jeszcze by trzeba ponownie lekko rogi poprawic.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 16-11-2011 o 17:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    a konkretniej chyba reszta fotek to sucha bela? btw polecam się przejść!

a odnośnie szkła. no coż jest ok, chyba trzeba AI Servo używać i będzie super, w one shot czasem nie trafia ale tylko na pełnej dziurze. Dobrze wydane złotówki według mnie, poza tym standard dla APS-C, zmusza do myślenia przy kadrowaniu
    Popieram sam macałem canona 28 1.8 i sigme 30 1.4, wybrałem sigme na AI Servo chodzi jak malina , i zniwelowanie winiety nie jest problemem.
    1d III + 70-200L 2.8 + S30m 1.4

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

dla mnie 28. 1.8 do błogosławiony obiektyw.Aczkolwiek kazde zdanie jest inne

Domyślnie

A jak wyglada sprawa z ogniskowa ? Bo jezeli 30mm na cropie to ~48mm, to jaka bedzie ogniskowa na aps-h ? Szklo projektowane pod crop, wiec przelicznik chyba na pewno nie będzie x1.3 ?

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dlaczego nie? Po przeliczeniu wychodzi 39mm, czyli zbliżamy się do okolic 35mm
    Pozdrawiam, Krzysztof

Domyślnie

Więc na 5d jest równe 30mm ? (Winietka jest niewielka, po usunięciu pewnie wyjdzie ~35mm).

edit:

Nie no, przelicznik na pewno nie jest ten sam - dla porównania http://shphotography.wordpress.com/2...sigma-30mm-14/

Ale nigdzie nie mogę znaleźć jak się zmienia kąt widzenia porównując 1d do cropa...
    Ostatnio edytowane przez naras ; 06-02-2012 o 17:28

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie

Czemu wcześniej nie wpadłem na ten test ;/ Bez namysłu kupiłbym tą sigme zamiast C 35/2... Ehhh chociaż może jeszcze nic straconego... ;]

Domyślnie

Przepraszam, że ponawiam pytanie, ale bardzo mi zależy na odpowiedzi, mianowicie jaka jest rzeczywista ogniskowa po podpięciu Sigmy 30 1.4 do APS-H. Wątpię, że jest to 30*1.3, ponieważ jest to obiektyw skonstruowany stricte pod cropa. A już w ogóle czułbym się spełniony i maxymalnie wdzięczny, gdyby ktoś wrzucił ten sam kadr z sigmy na aps-c oraz aps-h. Dosłownie nigdzie w sieci nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie, po samplach też niewiele widać, więc byłby ktoś tak uprzejmy ? Myślę, że taki test pomoże również innym użytkownikom na przyszłość dokonać właściwego wyboru.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naras Zobacz posta
    Przepraszam, że ponawiam pytanie, ale bardzo mi zależy na odpowiedzi, mianowicie jaka jest rzeczywista ogniskowa po podpięciu Sigmy 30 1.4 do APS-H.
    Rzeczywista ogniskowa to będzie oczywiście 30 mm.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

No tak.. mój błąd. Chodzi oczywiście o ogniskową na aps-h. Jaki w tym wypadku będzie ekwiwalent ogniskowej.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów