Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 85l - pierścień ostrości

Domyślnie 85l - pierścień ostrości

Hej pożyczyłem ostatnio od znajomego 85l i mam do was pytanie. Czy w tym obiektywie pierścień ostrości nie działa po wyłączeniu aparatu

Uzależniony

Domyślnie

Nie, nie działa.

Domyślnie

A czym jest to spowodowane? W innych szkłach jest wręcz przeciwnie..

Uzależniony

Domyślnie

pierścień jest wspomagany przez silniczek dlatego po wyłączeniu aparatu lub podczas fotografowania w trybie AF ów silniczek jest wyłączony.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

85/1,2 L jest obiektywem nietypowym.Wymuszone jest to wielkoscią,ilością,a więc ciężarem czesci ruchomej , przy stosunkowo małych wymiarach [@85].Nie należy nim operować niepodpietym lub przy wyłączonym body [.Uwaga moja jest wymuszona ceną obiektywu lub naprawy ]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Nie należy nim operować niepodpietym lub przy wyłączonym body [.Uwaga moja jest wymuszona ceną obiektywu lub naprawy ]
    Kręcenie pierścieniem ustawiania ostrości w niepodpiętym obiektywie lub przy wyłączonym body mu nie zaszkodzi, tylko nie ma żadnego sensu :smile:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nie będę sprawdzał .Jeden z moich znajomych pożyczył to szkło swojemu koledze,który zaskoczony że nie ostrzy ręcznie kręcił [jak twierdzi] pierścieniem ostrości.Obiektyw się rozmontował.Fotonaprawca stwierdził że ten typ tak ma.A że jak pisze Sunders takie kręcenie sensu pozbawione jest, więc piszę to co piszę.Od tego czasu ja swojego 85/1,2 nikomu nie pożyczam.Lubię je akurat.Pozdrawiam.
    [ dla tych co pierwszy raz będą ostrzyć ręcznie 85/1,2. przypomnienie że w trakcie kręcenia pierścieniem ostrosci trzymamy wcisnięty do połowy spust]
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 12-07-2011 o 21:08

Domyślnie

"Fotonaprawce" chyba powinien zmienić zawód i zostać bajkopisarzem.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    [ dla tych co pierwszy raz będą ostrzyć ręcznie 85/1,2. przypomnienie że w trakcie kręcenia pierścieniem ostrosci trzymamy wcisnięty do połowy spust]
    Ale w jakim celu? W swoim egzemplarzu normalnie ustawiam ostrość pierścieniem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

MMM u mnie oczywiście też .Sorry ale za długo chyba juz siedzę i piszę czy co? : twisted: Nie ma potrzeby wciskania spustu celem ostrzenia Napisałem głupstwo.[Oczywiście z wciśniętym spustem można ale nie to opisywałem]
    Pozajączkowało mi się niestety,informuję ze skruchą.Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów