Hejpożyczyłem ostatnio od znajomego 85l i mam do was pytanie. Czy w tym obiektywie pierścień ostrości nie działa po wyłączeniu aparatu
![]()
Hejpożyczyłem ostatnio od znajomego 85l i mam do was pytanie. Czy w tym obiektywie pierścień ostrości nie działa po wyłączeniu aparatu
![]()
Nie, nie działa.
A czym jest to spowodowane? W innych szkłach jest wręcz przeciwnie..
pierścień jest wspomagany przez silniczek dlatego po wyłączeniu aparatu lub podczas fotografowania w trybie AF ów silniczek jest wyłączony.
85/1,2 L jest obiektywem nietypowym.Wymuszone jest to wielkoscią,ilością,a więc ciężarem czesci ruchomej , przy stosunkowo małych wymiarach [@85].Nie należy nim operować niepodpietym lub przy wyłączonym body[.Uwaga moja jest wymuszona ceną obiektywu lub naprawy
]
Nie będę sprawdzał.Jeden z moich znajomych pożyczył to szkło swojemu koledze,który zaskoczony że nie ostrzy ręcznie kręcił [jak twierdzi] pierścieniem ostrości.Obiektyw się rozmontował.Fotonaprawca stwierdził że ten typ tak ma.A że jak pisze Sunders takie kręcenie sensu pozbawione jest, więc piszę to co piszę.Od tego czasu ja swojego 85/1,2 nikomu nie pożyczam.Lubię je akurat.Pozdrawiam.
[dla tych co pierwszy raz będą ostrzyć ręcznie 85/1,2. przypomnienie że w trakcie kręcenia pierścieniem ostrosci trzymamy wcisnięty do połowy spust]
Ostatnio edytowane przez janmar ; 12-07-2011 o 21:08
"Fotonaprawce" chyba powinien zmienić zawód i zostać bajkopisarzem.
MMM u mnie oczywiście też .Sorry ale za długo chyba juz siedzę i piszę czy co?:
twisted: Nie ma potrzeby wciskania spustu celem ostrzenia Napisałem głupstwo.[Oczywiście z wciśniętym spustem można ale nie to opisywałem]
Pozajączkowało mi się niestety,informuję ze skruchą.Pozdrawiam