Dobra, moje trzy grosze:

Pierwsza Sigma jaką miałem: 30mm na 30d - bezproblemowo, pierwsza sztuka w sklepie trafiała w punkt i była ostra od pełnej dziury

Druga Sigma jaką podpiąłem: 50mm na 30d - bezproblemowo. Później na 50d - bezproblemowo, z tym że z uwagi na gęstszą matrycę na pełnej dziurze była nieco gorsza

Trzecia Sigma jaką podpiąłem - dla jaj 17-70 do 1d mark III - poza oczywistym winietowaniem na szerokim - była zupełnie ok. Gdyby ktoś się przesiadał z cropa 1.6 na 1.3 - to spokojnie może używać.

Czwarta Sigma jaką podpiąłem - Sigma 30mm do 1d mark III - winietuje oczywiście, ale celna i ostra jest.

....

z drugiej strony: swoje 85mm/1.8 musiałem wybierać.. dopiero trzecia w sklepie była ostra i trafiająca w punkt.

Moim zdaniem - nie ma reguły. To czy obiektyw jest dobry, rozpatrywałbym tylko w połączeniu z konkretną puszką, nie generalizując, że wszystkie Sigmy są złe, bo wpadki zdarzają się też Canonowi. Tak po prawdzie - w pewnym sensie powszechna lekko negatywna opinia o współpracy Sigmy z Canonem - pozwala nabywać fajne używane obiektywy za względnie małe pieniądze. Żeby mnie ktoś nie posądził - ja tych szkieł nie gloryfikuję, ale z perspektywy własnych doświadczeń - nie mam się do czego mocno czepiać..