Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
A w wypadku ewentualnej wysyłki do kalibracji w/w Sigmy, to kalibrują z moją puszką (którą też trzeba wysłać) czy do wzorca?
Jak ma się wtedy (jeśli ewentualnie trzeba wysłać również puszkę) współpraca puszki z innymi szkłami po kalibracji, tzn. czy nic nie będzie szwankowało?
K.M.Ż
Wszystko tak jak ustalisz z serwisem.Jeśli do wzorca ,to będzie dobrze lub żle bo problem moze być w body lub w jednym i drugim.Jeśli wyślesz z aparatem i jednym szkłem ,to może tak być że po powrocie inne szkła nie będą dobrze współpracować.Nie wiem co bym zrobił.Jeśli to możliwe a szklarnia nie nazbyt wielka ,to ideałem byłoby jechać z torbą szkieł i albo być przy kalibracji albo na telefon czy maila "step by step" szkło po szkle sprawdzać i podejmować decyzje.Ale jak osiągnac taki stopień współpracy z serwisem, to nie wiem.Jeśli problem nie występuje z innymi szkłami ,to ja zacząłbym od sprawdzenia szkła i kalibracji z wzorca.Pozdrawiam
proponuję najpierw sprawdzić, nim się zacznie podpowiadać
sigma nie kalibruje do wzorca, trzeba wysłać puszkę i nieszczęsny obiektyw
w body nie wprowadzane są żadne zmiany, kalibrowany jest wyłącznie obiektyw
reszta szklarni będzie współpracować tak samo, jak przed kalibracją
przerabiałem kalibracje z sigma 70-200, po kalibracji było lepiej, aczkolwiek dalej mocno przeciętnie
... właśnie dlatego nie mam już obiektywów tej marki![]()
Janmar, niestety kolega ma rację, bo gadasz głupoty. Sigma wymaga przesłania obiektywu z body i kalibruje obiektyw pod to body. Aparatu nie dotykają (bo i jak).
I, co ważne, w znakomitej większości przypadków robią to skutecznie.
Piszę o kalibracji obiektywów: [niekoniecznie tego i u Sigmy]
[Quote] "Wszystko jak ustalisz z serwisem...." [Quote]
Problem jest wspólny dla wszystkich wymiennych obiektywów i korpusów.Ja postąpiłbym jak piszę.IMHO mogę ,prawda? Pozdrawiam
A przeczytałeś czego tyczy się temat?
Tak jak pisali poprzednicy podczas kalibracji obiektywu serwisanci Sigmy nie ingerują w korpus aparatu, więc będzie spokojnie nadal działał z innymi obiektywami. Musisz tez wiedziec, że koszt wysyłki do Gdańska ponosi klient (20-30 PLN poprzez DHL) a sama kalibracja trwa około 2 tygodnie - w tym czasie sie ma więc puszki...![]()
Dobra, moje trzy grosze:
Pierwsza Sigma jaką miałem: 30mm na 30d - bezproblemowo, pierwsza sztuka w sklepie trafiała w punkt i była ostra od pełnej dziury
Druga Sigma jaką podpiąłem: 50mm na 30d - bezproblemowo. Później na 50d - bezproblemowo, z tym że z uwagi na gęstszą matrycę na pełnej dziurze była nieco gorsza
Trzecia Sigma jaką podpiąłem - dla jaj 17-70 do 1d mark III - poza oczywistym winietowaniem na szerokim - była zupełnie ok. Gdyby ktoś się przesiadał z cropa 1.6 na 1.3 - to spokojnie może używać.
Czwarta Sigma jaką podpiąłem - Sigma 30mm do 1d mark III - winietuje oczywiście, ale celna i ostra jest.
....
z drugiej strony: swoje 85mm/1.8 musiałem wybierać.. dopiero trzecia w sklepie była ostra i trafiająca w punkt.
Moim zdaniem - nie ma reguły. To czy obiektyw jest dobry, rozpatrywałbym tylko w połączeniu z konkretną puszką, nie generalizując, że wszystkie Sigmy są złe, bo wpadki zdarzają się też Canonowi. Tak po prawdzie - w pewnym sensie powszechna lekko negatywna opinia o współpracy Sigmy z Canonem - pozwala nabywać fajne używane obiektywy za względnie małe pieniądze. Żeby mnie ktoś nie posądził - ja tych szkieł nie gloryfikuję, ale z perspektywy własnych doświadczeń - nie mam się do czego mocno czepiać..