Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: telekonwerter kenko x2 dziwna sprawa?? Czy błąd Canona:-)

Domyślnie telekonwerter kenko x2 dziwna sprawa?? Czy błąd Canona:-)

Otóż mam taki dziwny przypadek. Telekonterter kenko teleplus pro 300 odziwo działa z obiektywem 70-200 f/4 i boty 1d mark IIn. Że działa mam na myśli działa potwierdzenie ostrości i działa AF wszakże troszeczkę wolniej ale działa. Idziemy dalej, pełny podniety:-) podpiąłem do Jedynki 24-105 z kenko i wszystko śmiga aż miło, podobnie z 70-200 f/4 IS, canon 50 mm 1.8 też działa. Z tego co udało mi się przetestować nie działa z canonem L 100/2.8 macro.
    Pytanie????? Czy af jest po prostu taki dobry że daje radę z kenko czy to canon zapomniał zablokować działanie korpusu z telekonwerterem x2 przy obiektywach ze światłem 4????

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bo seria 1D tak ma, dziala AF do F8, reszta modeli canona dziala max do 5.6

Domyślnie

A to tego nigdzie nie doczytałem. Tylko dziwne że nie działa z 100/2.8 L macro

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szybki-pl Zobacz posta
    A to tego nigdzie nie doczytałem. Tylko dziwne że nie działa z 100/2.8 L macro
    Zgaduję, że 100/2.8 L ma tylko 8 styków i wobec tego zestaw nie wykrywa telekonwertera.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Canon produkuje konwertery do SWOICH szkieł.Konwertery Canona mają wysuniętą przednią soczewkę co uniemożliwia użycie w obiektywach Canona nie zbudowanych z gniazdem na tę wysuniętą soczewkę.O ile pamiętam to od 135mm .Kompatybilność produktów nie firmowych [co najmniej] nie obchodzi Canona.
    Tak więc ,ani dziwne ani błąd.Polecam lekturę Museum Canona oraz oczywiście instrukcji.Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 11-07-2011 o 15:31

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Bo seria 1D tak ma, dziala AF do F8, reszta modeli canona dziala max do 5.6
    Powiem tak - kiedyś sprawdzałem działanie 70-200/4LIS z jakimś telekonwerterem noname x2 (wyglądał jak jakiś klon Kenko) i AF jak najbardziej działał na 50D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Powiem tak - kiedyś sprawdzałem działanie 70-200/4LIS z jakimś telekonwerterem noname x2 (wyglądał jak jakiś klon Kenko) i AF jak najbardziej działał na 50D.
    Dziłał. A jak z szybkością celnością af w porównaniu z szybkością bez telekonwertera??

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Tak. Zgadza sie. Niektore modele TC nie maja niektorych stykow i aparat widzi obiektyw normalnie jak bez TC. Zobacz exif - pewnie miales dalej ogniskowa taka jak w szkle (np, 200mm zamiast 400).

W taki sposob to podpinajac dwa takie TC, tez bedzie dzialal AF zapewne*

*co nie znaczy, ze w cokolwiek trafi

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szybki-pl Zobacz posta
    Dziłał. A jak z szybkością celnością af w porównaniu z szybkością bez telekonwertera??
    Oczywiście działał wyraźniej wolniej, ale na tyle skutecznie, że nie trzeba było zaprzątać sobie głowy manualnym ostrzeniem. Jeśli chodzi o celność, to nie zauważyłem jakichś istotnych zmian.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Tak. Zgadza sie. Niektore modele TC nie maja niektorych stykow i aparat widzi obiektyw normalnie jak bez TC. Zobacz exif - pewnie miales dalej ogniskowa taka jak w szkle (np, 200mm zamiast 400).

W taki sposob to podpinajac dwa takie TC, tez bedzie dzialal AF zapewne*

*co nie znaczy, ze w cokolwiek trafi
    Tak - telekonwerter noname nie miał dodatkowych styków i nie modyfikował EXIF-a.
    Swoją drogą to trzeba odróżnić dwie rzeczy - blokowanie obsługi AF w wypadku TC z dodatkową "inteligencją" oraz realną niemożliwość ustawienia ostrości ze względu na przysłonięcie czujników AF. O ile pamiętam sama ilość światła nie jest w tym wypadku tak istotna, jak geometria.
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 18-07-2011 o 22:23 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Ma ktoś doświadczenia z TC kenko pro i sigmą 70-200 2.8 bo nie pamiętam dokładnie ale chyba 1d nie działało w tym duecie(za dużo podpinanych szkieł w krótkim czasie:-) mino jasności 2.8

Uprawnienia umieszczania postów