Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Fluid Head - Glowica Hydrauliczna ?

Domyślnie Fluid Head - Glowica Hydrauliczna ?

Witam

Czy ktoś zakładał duże tele na 504hd lub 505 (mechaniczna) manfrotto lub inne typy i modele moze miał styczność z nimi , oglądam gimbale ale zawsze mam jakies ale ...
    Chce wsadzić 5,7 kg szkło + 1,4 kg body i nie wiem co wybrać.

chodzi mi o taki "ballet "

http://www.youtube.com/watch?v=KXo5X0zNbP0

pozdrawiam Darek
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 10-07-2011 o 21:41
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

504HD ma udźwig 7,5kg będziesz więc na styk. Bez sprawdzenia w praktyce bym nie brał. 505 daje już pewien zapas. Z drugiej strony to są typowe głowice video a ich podstawowa zaleta jak płynność ruchu i regulacja oporu w przypadku zdjęć tracą znaczenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    504HD ma udźwig 7,5kg będziesz więc na styk. Bez sprawdzenia w praktyce bym nie brał. 505 daje już pewien zapas. Z drugiej strony to są typowe głowice video a ich podstawowa zaleta jak płynność ruchu i regulacja oporu w przypadku zdjęć tracą znaczenie.
    Witaj Przemek
    Video zgadza sie ale to nie znaczy ze nie można wykorzystać inaczej.
    Jak masz 400 +ex2 płynność tez się liczy , przy 400mm na torze i czasach poniżej 1/100 tez.

Nie mam gdzie pomacać w sumie muszę pochodzić i popatrzeć ale wątpię ze u kogoś gdzieś w sklepie leży na testy.
    Widziałem ze ludzie sobie chwalą i gimbale lub fluidy , tylko pytanie czy ktoś miał oba do testów bo kupić jedno i zachwalać to nie sztuka- w końcu nie ma do czego się odnieść.

pozdrawiam Darek

Darek
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 10-07-2011 o 22:56
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja mam frotkę 503HDV i na pewno takich baletów nią nie zrobisz. Zakres regulacji w Manfrotto nie jest tak duży. I to chyba w żadnej głowicy tej firmy. W każdej, z którą miałem do czynienia już na "zero" występował jakiś opór. Ty nawet nie potrzebujesz tłumienia olejowego do takich baletów. Właściwie to potrzebujesz albo szalenie drogiej głowicy SACHTLER albo taniej chińskiej z której wylazł już smar spowalniający . Mam taką jedną która w płaszczyźnie poziomej nie trzyma już wcale ale w pionowej aż za mocno.

Domyślnie

Witam

Dzieki za komentarz Slawek
    Ballet taki nie zrobie to wiem ledwo sobie radzi z kamera wideo- widziałem na youtubie .
    Podzwoniłem i maja 504hd kit i uzywke SACHTLER , pytanie do ciebie
    Na filmach one maja kule pod spodem i 546 statyw do niego , w sklepach tez są dodawane do trimana manfrotto studyjnego.

Z jakim statywem ty uzywasz ??? - bo wygląda ze mój miesięczny 055xprob z głowicą 804c4 do 7kg idzie na sprzedaż

Darek
    pozdrawiam Darek

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    Witam

Dzieki za komentarz Slawek
    Ballet taki nie zrobie to wiem ledwo sobie radzi z kamera wideo- widziałem na youtubie .
    Podzwoniłem i maja 504hd kit i uzywke SACHTLER , pytanie do ciebie
    Na filmach one maja kule pod spodem i 546 statyw do niego , w sklepach tez są dodawane do trimana manfrotto studyjnego.

Z jakim statywem ty uzywasz ??? - bo wygląda ze mój miesięczny 055xprob z głowicą 804c4 do 7kg idzie na sprzedaż

Darek
    pozdrawiam Darek
    Zasadniczo są dwa standardy półkul. 75mm i 100mm. I właściwie to załatwia sprawę zgodności różnych systemów. Nie ma problemu założyć głowicę manfrotto na statyw miller`a , itp. Tylko żeby standard średnicy półkuli się zgadzał. Jeśli głowica ma półkulę 75mm a statyw 100mm to też nie jest problem bo są redukcję które wstawia się w gniazdo statywu i sprawa załatwiona. Gorzej odwrotnie. Dla tego zdecydowanie lepiej mieć statyw z gniazdem 100mm. bo każdą głowicę wpasujesz. Są oczywiście również głowice bez półkuli, z gwintem do którego dokręca się półkule bądź montuje na zwykłym statywie fotograficznym. Nie da się wtedy na szybko wypoziomować głowicy. Trzeba regulować nogami. Ja mam taki jeden statyw. Jak robię jakiś materiał w teatrze czy jakimś innym lokalu gdzie podłoga jest równa to nawet wystarcza. Pozostałe mam na półkuli 75mm. Ale dziś kupił bym na 100. I jeszcze jedno. Statywy filmowe mają taką rozpórkę na dole, która ułatwia rozkładanie i składanie statywu. A dodatkowo wzmacnia nogi żeby się nie rozjechały. Ale ona też lepiej się sprawdza na płaskim terenie. W warunki ekstremalne lepiej już zabrać coś w stylu manfrotto 058b. Bardzo praktyczny. Ale głowica tylko z mocowanie w płaszczyźnie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Odnośnie rozpórki to Benro KH-25 ma umieszczoną ją nie na samym dole ale w 2/3 wysokości. Zmniejsza to stabilność ale ułatwia pracę w nierównym terenie jak np. filmowanie samolotów z usypanej przez spotterów górki. Sławek, czy miałeś styczność z głowicą 505? Z tego co czytam ma ona półkulę 75mm, taką jak Benro a że głowica od KH-25 w poziomie działa bardzo słabo to szukam jakiejś alternatywy do filmowania.

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Odnośnie rozpórki to Benro KH-25 ma umieszczoną ją nie na samym dole ale w 2/3 wysokości. Zmniejsza to stabilność ale ułatwia pracę w nierównym terenie jak np. filmowanie samolotów z usypanej przez spotterów górki. Sławek, czy miałeś styczność z głowicą 505? Z tego co czytam ma ona półkulę 75mm, taką jak Benro a że głowica od KH-25 w poziomie działa bardzo słabo to szukam jakiejś alternatywy do filmowania.
    Tak, miałem.
    Ale nie była to moja głowica. Kiedyś robiliśmy materiał większa ekipą i jeden z kolegów miał statyw a tą głowicą. Jeszcze pachniała nowością. Trochę się nią pobawiłem, ale za mało by coś konkretnego powiedzieć. Wiem że była żle dobrana sprężyna do wagi kamery. Tam jest taki system że trzeba wymieniać sprężyny jeśli zmienia się wagę kamery. Chodziła bardzo ładnie. Ale żeby właściwie ocenić jakość głowicy, trzeba trochę nią popracować. I najlepiej na długiej ogniskowej. Wtedy widać czy nie haczy i czy nie odbija. To jest zmora tanich głowic. Po szwenku kamera wraca odrobinę do tyłu.

Domyślnie

witam

Ja potestowałem głowice i statyw 1d + 200mm i powiem ze robi wrażenie.
    Jak było pisane wyżej manfrotto nie zrobi balletu z youtube ale reszta ok.
    Biegi / ustawienia balans i inne dziwnie chodzą albo mi brakuje instrukcji gość w sklepie tez nie wiedział bo to nowość.
    Głowica i statyw ładnie tłumią drgania , uderzenie w osłonę obiektywy powodowało lekkie zachwiania i powrót do normalności ( drgania nie występowały jak w mechanicznych ) - powiem ze bylem pod wrażeniem.

kit głowica + statyw546 = 600euro

Jak dojdzie 400mm to tez się przejdę do sklepu

Darek

Domyślnie

witam

wróciłem ze sklepu z 546 + 504hd

Głowica fajnie się prezentuje działa dość płynnie trza się pobawić żeby znaleźć środek ciężkości dla poprawnego balansu.
    Przy maksymalnym skręceniu / blokadzie pełnej zachowuje się jak mechaniczna , powstają drgania na długich ogniskowych.
    Nie miałem okazji testować jej przy śledzeniu szybkich celów jak auta / samoloty.
    Statyw kitowy 546 jest dobrze wykonany ciężki i duży ale to najmniejszy problem.

tu film
    http://www.youtube.com/watch?v=gDyaMZdhOBA

Dzis testowałem 400mm + 1,4 / 2.0 i 300mm na 055xprob powiem ze niebo a ziemia.Ogólnie polecam za stabilność i jakość wykonania do video jak i do fotografii.

Darek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów