Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Wątek: Ostre światło i kolory

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    - nasycenie kolorów i sam kolor nawet zmienia się w zależności od ekspozycji
    Nasycenie może, ale kolor...?
    a to że pisze iż zdjęcie robił świetnym szkłem serii L(...)
    Nie potrzebujesz "szkła serii L" żeby zrobić dobre zdjęcie. L-ki mają inne, istotne cechy, ale każdy dostępny obiektyw pozwoli ci uzyskać prawdziwe kolory.
    (...)i o godzinie 16 gdzie jest już bardziej żółte i przyjemne światło to pewnie nic...
    Balans bieli możesz zmienić w obróbce jeżeli zrobisz zdjęcie w RAW.
    Tu bardziej chodzi kąt padania promieni słonecznych, a co z tym idzie, cienie i kontrasty.
    - zdjęcie niedoświetlone faktycznie można poprawić a może z całym szacunkiem w wyjątkowych sytuacjach naprawić nawet za to prześwietlone można sobie wsadzić w cztery litery? idąc za twiedzeniem iż w cyfrze łątwiej wypalić światła niż w analogu(to ma coś do liniowej charakterystyki matryc)
    No nie zupełnie. W cyfrze jest lepiej "przyciemnić niż rozjaśnić". Tzn. jak masz zdjęcie naświetlone z korektą +2EV to możesz je przyciemnić w dół o dwa stopy bez problemu. Natomiast zdjęcie niedoświetlone(-2EV) przy rozjaśnianiu wprowadzi ci sporo szumu.

Co do zdjęcia piesków, to światłomierz został zmylony nie tylko przez kolor psa, ale również przez odblaski z trawy.
    Jak masz nawet niekorzystne, ale stałe warunki oświetlenia, to dobrze jest zrobić kilka pomiarów i zdjęć testowych, wybrać optymalne ustawienia i zostać w trybie manualnym. Nawet jak w tle będziesz mieć jakiś biały lub czarny baner to temat będzie nadal prawidłowo naświetlony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ja zmieniłem wartości EV lokalnie i profil na "camera portrait".
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 17-07-2011 o 04:27 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów