Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 83

Wątek: Ostre światło i kolory

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ill Zobacz posta
    Dzięki za pomoc . Będę kombinować, no i po obejrzeniu zdjęć robionych z użyciem polara i bez niego, to chyba faktycznie warto zainwestować. A w przyszły weekend kolejne zawody :-D.

Aha, jeszcze jedno!

Taka żółtawa trawa jak na zdjęciu niżej to urok canona czy powinna być bardziej zielona i taki efekt to po prostu niezbyt dobra obróbka?
    Ta trawa jest po prostu prześwietlona. Ale jeśli naświetlisz trawę prawidłowo i bedzie zielona i soczysta, to K9 - temat zdjęcia - bedzie niedoświetlony.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Trawa prześwietlona + brak obróbki. To poniżej jest trochę "bylejak" - ok 10 sek w PS - a chyba sporo lepiej.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Trawa jest prześwietlona a to urok fotografowania ciemnych rzeczy w pełnym słońcu i nie tylko ... to tak jak jak niektórzy maja problem z sfotografowaniem czarnego psa na śniegu przy czymś takim używałbym lampy błyskowej. Rozświetlisz cienie i zachowasz kolorystykę otoczenia Przy ciemnym psie automatyka aparatu daje dłuższe czasy naświetlania niż wymaga tego pozostała część kadru .
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Rzeczywiście daje się w tym jpegu manipulować kolor bardziej niż mogłoby sie wydawać na pierwszy rzut oka.

W tej wersji nie chodziło mi o optimum, ale o pokazanie, ze kolory mogą być zupełnie inne niz w oryginale.

Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 11-07-2011 o 09:13

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy psach (tym bardziej na zawodach) wolałabym nie używać lampy (no i to już większy koszt, bo domyślam się, że ta wbudowana niewiele pomoże). Z resztą światło lampy docierałoby chyba do fotografowanego obiektu, jeśli byłby w odpowiedniej odległości, bo jeśli pies jest dalej, to przy ogniskowej 200mm światło z lampy tam nie dotrze .

Jeśli chodzi o kolory to chyba będę szła w takim kierunku

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z RAWami pewnie byłoby "trochę" zabawy...
    Wbrew pozorom częściej łatwiej wywołać rawa niż bawić się w PS. Poza tym właśnie w rawie wyciągniesz więcej z cieni. I z balansem bieli dużo łatwiej i w ogóle.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy psach (tym bardziej na zawodach) wolałabym nie używać lampy (no i to już większy koszt, bo domyślam się, że ta wbudowana niewiele pomoże). Z resztą światło lampy docierałoby chyba do fotografowanego obiektu, jeśli byłby w odpowiedniej odległości, bo jeśli pies jest dalej, to przy ogniskowej 200mm światło z lampy tam nie dotrze .
    Na zawodach agility raczej nie można używać lampy - nie każdy pies jest przyzwyczajony do błysku flesha. Na pewno w tamtym roku nie pozwalali używać (przynajmniej na zawodach w Warszawie).

Ja w tamtym roku robiłam zdjęcia w pełnym słońcu 450D:
    http://farm5.static.flickr.com/4094/...511055f1_b.jpg
    http://farm5.static.flickr.com/4121/...ca6cb0a9_b.jpg
    makro na CB - zapraszam!

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Witam
    Namawiam jednak na robienie zdjęć w Rawach , a na początek można spróbować
    darmowej wersji FastStone Image Viewer 4.6 ( jest PL )
    Jest to tylko przeglądarka zdjęć , ale bardzo dobrze radzi sobie z lekką korektą Rawów i nie trzeba zatrudniać kombajnu, co dla niektórych może być problemem na początku...
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 12-07-2011 o 18:54
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

JPG, Photoshop. Wiem, że w RAWach pewnie miałabym więcej możliwości co do różnych zmian, ale chciałabym dowiedzieć się, jak to jest w takim wypadku z JPGami. Z RAWami pewnie byłoby "trochę" zabawy, a nie wiem czy mój PS będzie otwierać RAWy z mojego aparatu (mam canona 450D).
    Można otwierać JPGi jak RAWy. Otwórz jako -> TIF, CRF,NEF [...] RAW itd.
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Zabawa z RAW'em wcale nie jest trudna jak by się mogło wydawać a daje duzo więcej możliwości niż JPG ... czym jaśniejsze tym kolory bledsze więc możesz na maskach ściemnić wybrane elementy kadru i dodać trochę nasycenia ewentualnie jak opanujesz ACR'a to możesz poprawic selektywne kolory
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów