Page 1 of 9 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 83

Thread: Ostre światło i kolory

Dopiero zaczyna

Default Ostre światło i kolory

Czy macie może jakieś wskazówki co do fotografowania w pełnym słońcu? Dokładnie mówiąc chodzi mi o kolory, w ogóle nie radzę sobie z obróbką zdjęć robionych w takim świetle. Najprościej byłoby wybierać pory dnia, kiedy światło jest "miękkie", kolory są delikatniejsze i jakby bardziej plastyczne. Niestety nie zawsze jest to taka prosta sprawa, bo np. takie zawody są na ogół rozgrywane w środku dnia.
    Chciałabym, żeby kolory na moich zdjęciach były żywe, przyciągały oko, ale nie w takim stopniu, jak przykładowo na tym zdjęciu
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4628.jpg
    (mam też wrażenie, że jest zbyt dużo żółtego)

Z kolei tutaj raczej ostrożnie używałam krzywych, ale kolory niezbyt mi odpowiadają:
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4270.jpg
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4175.jpg
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4187.jpg

Pomyślałam sobie jeszcze, że może to też kwestia GO, kiedy tło jest bardziej "rozmyte" to takie żywsze kolory wyglądają lepiej niż w wypadku zdjęć, gdzie szczegóły w tle są bardziej widoczne. Nie wiem ile mogę mieć tu racji, ale niestety na razie nie mogę sobie pozwolić na jakieś jaśniejsze tele.

Moderator Janusz Body's Avatar

Robisz w RAW czy w jpegach? Jakiego programu do obróbki używasz?

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony tryton's Avatar

Dobrze jest zainwestować w filtr polaryzacyjny. Na pewno pomoże w części sytuacji, gdy będziesz fotografować pod odpowiednim kątem do słońca.
    Natomiast reszta to kwestia odpowiedniego wywołania rawa lub odpowiedniego ustawienia stylu w aparacie jeśli robisz od razu jpg. Co do wywoływania i obróbki jest tu wielu ekspertów, na pewno się wypowiedzą. Ja ci polecam polara jako coś co jakoś wspomoże w pewnych sytuacjach.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Moderator Bangi's Avatar

Dołączę się do pytania Ill. Też mam z tym problem. Robię w RAW też, głównie RAW+JPG

Dopiero zaczyna

Quote Originally Posted by Janusz Body View Post
    Robisz w RAW czy w jpegach? Jakiego programu do obróbki używasz?
    JPG, Photoshop

Wiem, że w RAWach pewnie miałabym więcej możliwości co do różnych zmian, ale chciałabym dowiedzieć się, jak to jest w takim wypadku z JPGami. Z RAWami pewnie byłoby "trochę" zabawy, a nie wiem czy mój PS będzie otwierać RAWy z mojego aparatu (mam canona 450D).
    Próbowałam też szukać w sieci jakiś tutoriali, ale chyba musiałam robić to w niewłaściwy sposób, bo nie znalazłam nic, co by mi w jakiś sposób pomogło, dlatego postanowiłam zgłosić się tutaj.

Uzależniony trothlik's Avatar

To i ja się podepnę, chętnie poczytam sugestie...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Moderator Janusz Body's Avatar

Którego PSa uzywasz? 450 to dość stary aparat więc... Chyba CS go już potrafił obsługiwać. Tak w ogóle to jest darmowy konwerter do DNG a format DNG jest kompatybilny z każdym PS.

W RAWach jest nieco łatwiej. W Photoshopie jest w Adjustments -> Hue Saturation i jeżdżenie suwaczkami. Sposbów zmiany nasycenia w PS jest milion i trochę - pluginów też tyle samo.

EDIT: Poniżej 1 zdjęcie TYLKO z saturacją na +24.

Last edited by Janusz Body; 10-07-2011 at 09:51 PM.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie pan.kolega's Avatar

W zasadzie nie ma żadnego powodu, żeby kolory wychodziły źle w pełnym słońcu. Jest rczej odwrotnie - optymalne kolory sa w właśnie w świetle słońca, bo tak jest sprzęt ustawiony.

Problem jest w kontraście między cieniem i pełnym słońcem - tzn. tu jest pies pogrzebany. Czyli, jeżeli optymalny będzie grzbiet psa to morda będzie calkiem czarna itp. Starając sie pokazać cokolwiek w cieniu, przepalamy to co naświetlone obficie i wychodzi tak, że nic nie jest naświetlone prawidłowo i soczyście.

Z pustego i Salomon nie naleje, ale jeżeli chcesz męczyć zdjęcia zrobione w południe , żeby były znośne, to jednak RAW. No i polar owszem, pomaga.

Początki nałogu Adlatus's Avatar

Wypróbuj RawTherapee w wersji 3.0. Można obrabiać pliki jpg takimi samymi narzędziami jak rawy. Tak jak Janusz Body napisał podnosisz Saturation (nasycenie)

następnie na tej samej zakładce na samym dole rozwijasz 'Lab adjustments' i wybierasz 'Curves' tak jak poniżej i manipulując suwakami od 'Highlights', 'Lights', 'Darks', 'Shadows' i dopieszczasz fotkę.

Na koniec Ctrl+S lub klik na ikonkę w lewym dolnym narożniku. Oczywiście program posiada wiele innych przydatnych funkcji jak skalowanie, prostowanie, kadrowanie, balans bieli (działa na plikach jpg).

Program do pobrania ze strony http://rawtherapee.com/
    a tu link do wersji na Windowsa http://rawtherapee.com/downloads/lis...th-development wybierz wersję dla siebie 32-bit lub 64-bit.

Dopiero zaczyna

Dzięki za pomoc . Będę kombinować, no i po obejrzeniu zdjęć robionych z użyciem polara i bez niego, to chyba faktycznie warto zainwestować. A w przyszły weekend kolejne zawody :-D.

Aha, jeszcze jedno!

Taka żółtawa trawa jak na zdjęciu niżej to urok canona czy powinna być bardziej zielona i taki efekt to po prostu niezbyt dobra obróbka?
    Last edited by Ill; 11-07-2011 at 07:40 AM.

Page 1 of 9 123 ... LastLast