Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: Ostre światło i kolory

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Ostre światło i kolory

Czy macie może jakieś wskazówki co do fotografowania w pełnym słońcu? Dokładnie mówiąc chodzi mi o kolory, w ogóle nie radzę sobie z obróbką zdjęć robionych w takim świetle. Najprościej byłoby wybierać pory dnia, kiedy światło jest "miękkie", kolory są delikatniejsze i jakby bardziej plastyczne. Niestety nie zawsze jest to taka prosta sprawa, bo np. takie zawody są na ogół rozgrywane w środku dnia.
    Chciałabym, żeby kolory na moich zdjęciach były żywe, przyciągały oko, ale nie w takim stopniu, jak przykładowo na tym zdjęciu
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4628.jpg
    (mam też wrażenie, że jest zbyt dużo żółtego)

Z kolei tutaj raczej ostrożnie używałam krzywych, ale kolory niezbyt mi odpowiadają:
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4270.jpg
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4175.jpg
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4187.jpg

Pomyślałam sobie jeszcze, że może to też kwestia GO, kiedy tło jest bardziej "rozmyte" to takie żywsze kolory wyglądają lepiej niż w wypadku zdjęć, gdzie szczegóły w tle są bardziej widoczne. Nie wiem ile mogę mieć tu racji, ale niestety na razie nie mogę sobie pozwolić na jakieś jaśniejsze tele.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Robisz w RAW czy w jpegach? Jakiego programu do obróbki używasz?

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Robisz w RAW czy w jpegach? Jakiego programu do obróbki używasz?
    JPG, Photoshop

Wiem, że w RAWach pewnie miałabym więcej możliwości co do różnych zmian, ale chciałabym dowiedzieć się, jak to jest w takim wypadku z JPGami. Z RAWami pewnie byłoby "trochę" zabawy, a nie wiem czy mój PS będzie otwierać RAWy z mojego aparatu (mam canona 450D).
    Próbowałam też szukać w sieci jakiś tutoriali, ale chyba musiałam robić to w niewłaściwy sposób, bo nie znalazłam nic, co by mi w jakiś sposób pomogło, dlatego postanowiłam zgłosić się tutaj.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ill Zobacz posta
    Z RAWami pewnie byłoby "trochę" zabawy...
    Wbrew pozorom częściej łatwiej wywołać rawa niż bawić się w PS. Poza tym właśnie w rawie wyciągniesz więcej z cieni. I z balansem bieli dużo łatwiej i w ogóle.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy psach (tym bardziej na zawodach) wolałabym nie używać lampy (no i to już większy koszt, bo domyślam się, że ta wbudowana niewiele pomoże). Z resztą światło lampy docierałoby chyba do fotografowanego obiektu, jeśli byłby w odpowiedniej odległości, bo jeśli pies jest dalej, to przy ogniskowej 200mm światło z lampy tam nie dotrze .
    Na zawodach agility raczej nie można używać lampy - nie każdy pies jest przyzwyczajony do błysku flesha. Na pewno w tamtym roku nie pozwalali używać (przynajmniej na zawodach w Warszawie).

Ja w tamtym roku robiłam zdjęcia w pełnym słońcu 450D:
    http://farm5.static.flickr.com/4094/...511055f1_b.jpg
    http://farm5.static.flickr.com/4121/...ca6cb0a9_b.jpg
    makro na CB - zapraszam!

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Witam
    Namawiam jednak na robienie zdjęć w Rawach , a na początek można spróbować
    darmowej wersji FastStone Image Viewer 4.6 ( jest PL )
    Jest to tylko przeglądarka zdjęć , ale bardzo dobrze radzi sobie z lekką korektą Rawów i nie trzeba zatrudniać kombajnu, co dla niektórych może być problemem na początku...
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 12-07-2011 o 18:54
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

JPG, Photoshop

Wiem, że w RAWach pewnie miałabym więcej możliwości co do różnych zmian, ale chciałabym dowiedzieć się, jak to jest w takim wypadku z JPGami. Z RAWami pewnie byłoby "trochę" zabawy, a nie wiem czy mój PS będzie otwierać RAWy z mojego aparatu (mam canona 450D).
    Próbowałam też szukać w sieci jakiś tutoriali, ale chyba musiałam robić to w niewłaściwy sposób, bo nie znalazłam nic, co by mi w jakiś sposób pomogło, dlatego postanowiłam zgłosić się tutaj.
    jezeli chodzi Ci o tego typu swiatlo i kolory:

to przede wszystkim RAW, a po drugie - niestety - ale chocbys nie wiem jak sie staral i obrabial, to kolory jakie daja matryce aps-c zawsze beda "nijakie" i do konca nie satysfakcjonujace.
    takie soczyste kolory i kontrasty jak w/w zdjeciu zrobionym w pelnym sloncu sa do osiagniecia jedynie za pomoca matryc FF.
    zaprezentowane zdjecie robilem na 5DII + 100L @ f2.8 okolo godziny 16:00 jakos na poczatku lipca tego roku.
    parametry ACR:
    fill light + 50
    contrast + 50
    reszta default
    jak chcesz mojej rady, to w przypadku korzystania z 450D i checi focenia w pelnym sloncu najlepszym wyjsciem bedzie konwersja do b&w.
    przerobilem 30D na bardzo wielu sesjach plenerowych z modelkami, wiec wiem jakie sa ograniczenia tego typu matryc.
    w przypadku aps-c jak kolory, to tylko w pelnym cieniu albo w okolicach zlotej godziny.
    pozdrawiam.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za tyle odpowiedzi .
    Przekonaliście mnie do RAWów, zaopatrzyłam się w ACR, teraz chyba będę musiała kupić pojemniejszą kartę.

Dzisiaj tak na szybko zrobiłam takie zdjęcie w okolicach 12:00, moja pierwsza "zabawa" z RAWami

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dobrze jest zainwestować w filtr polaryzacyjny. Na pewno pomoże w części sytuacji, gdy będziesz fotografować pod odpowiednim kątem do słońca.
    Natomiast reszta to kwestia odpowiedniego wywołania rawa lub odpowiedniego ustawienia stylu w aparacie jeśli robisz od razu jpg. Co do wywoływania i obróbki jest tu wielu ekspertów, na pewno się wypowiedzą. Ja ci polecam polara jako coś co jakoś wspomoże w pewnych sytuacjach.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dołączę się do pytania Ill. Też mam z tym problem. Robię w RAW też, głównie RAW+JPG

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów