Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 400D + 70-200 f4L brak AF

Domyślnie 400D + 70-200 f4L brak AF

Witam.
    Zakupiłam w sklepie internetowym EuroRTV obiektyw C70-200f4L z opcją odbioru w sklepie. Wczoraj odebrałam obiektyw w sklepie, niestety nie miałam ze sobą korpusu, wieczorem podpiełam szkło do puszki i okazało się że AF nie działa prawidłowo, a własciwie to nie działa prawie wcale, słychać delikatnie że próbuje zmienić ostrość, delikatnie przesuwa po milimetrze na podziałce, ale generalnie nie ostrzy. Dziś z rana pojechałam do sklepu razem z korpusem, wyjaśniłam i pokazałam o co chodzi, przyjeli obiektyw na jutro ma być nowy, ale sprzedawca z kierownikiem, którzy chyba mieli jeszcze gorsze pojęcie w temacie niż ja zasiali we mnie niepokój, zadając mi pytanie czy w aparacie nic się nie przestawia pod ten obiektyw, odpowiedziałam że raczej nie.

Tutaj moje pytania, czy jest jakaś opcja do przestawienia w aparacie żeby to działało oraz czy ten obiektyw jest napewno kompatybilny z moim korpusem(pytam dlatego ponieważ wydawało mi się że miał on na mocowaniu więcej styków(?) niż inne moje obiektywy)?
    Dodam jeszcze że oczywiście przełącznik na obiektywie AF/MF był ustawiony w odpowiedniej pozycji.
    Zakupu dokonałam w systemie ratalnym, nie wiem co mam zrobić jeśli drugi obiektyw który jutro przyjdzie też nie będzie działał.
    To mój pierwszy post tutaj więc proszę o wyrozumiałość.
    Pozdrawiam.

Coś już napisał
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Nie, nic się nie przestawia pod obiektyw, powinien działać normalnie.Jeżeli z innymi obiektywami jest ok, to L-ka do wymiany i już. A panom ze sklepu może chodziło o mikroregulacje AF , ale to w korpusach dwucyfrowych. Czyli nie mają żadnego pojęcia!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Aparat jest w pełni kompatybilny ze szkłem.Nic w nim nie musisz ustawiać.Jest to świetne szkło i rzadko trafia się uszkodzone.Myslę że nastepny będzie działał i będziesz z wyboru szkła b.zadowolona.Pozdrawiam
    wojciech794 mnie wyprzedził
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 10-07-2011 o 11:16

Coś już napisał
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

W dwucyfrowych tzn. 50D i wyższe modele(7D 1D,itd.,ale to już jednocyfrowe) ,oprócz 60D

Domyślnie

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
    Napiszę jutro gdy odbiorę następną sztukę czy wszystko jest ok.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jeszcze jedna rzecz.Sprawdż szkło w sklepie przed odbiorem tym razem.Powodzenia

Domyślnie

Witam.
    Odebrałam drugą sztukę ze sklepu, działa!
    Mam nadzieje że będzie mi długo służył, bo dużo czasu upłynie zanim nauczę się korzystać z jego potencjału.
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
    Temat do zamknięcia.

Uprawnienia umieszczania postów