Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 21 z 21

Wątek: micro adjustment af

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    ...
    I jak pisalem to nie moje tezy tylko standard Canona o ktoryms kiedys przeczytalem. Jak znajde to podesle linka, jak nie to moze byc "po twojemu"
    Wiesz, mnie chodzi o zasadę. To nie to, że "może być po Twojemu" bo to nie o to chodzi. Napisałeś dość kategoryczne tezy więc chciałbym zobaczyć źródła - googlać tyż umim. Chodzi o powielanie legend, powtarzanie plotek i niesprawdzonych informacji co "at the end of the day" prowadzi do dezinformacji, internetowych legend i temu podobnych. Mam 1Ds3 i co? I nic. AF jest szybszy, bardziej precyzyjny, myli się rzadziej ale dalej mu się zdarza pomylić. Gadanie o super precyzji w rodzaju 1/3 i 2/3 (jak to sprawdzić dla odległości 10 m?) w świetle tego co widzę w działaniu swojego AF to... baśnie i legendy. Tak, w 1Ds3 AF jest lepszy niż w 300D tak samo jak hamulce w Maybachu są lepsze od tych w Maluchu ale dalej to tylko AF, któremu zdarza się nietrafić.

EDIT: aha i "...focus spec is within 1/3 of the DOF..." zupełnie nie oznacza 1/3 i 2/3. To tylko określa precyzję AF. Coś jak różnica pomiędzy centymetrem krawieckim, suwmiarką i śrubą mikrometryczną - niby wszystkie 3 mierzą długość czegośtam ale jakoś nieco inaczej.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-07-2011 o 23:30

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów