Bardzo prosto
siedzi ptak na trawie, trawa przed nim ostrzejsza niz sam ptak. Po prostu obiekt czyli np ptak ledwie się łapie na sam koniec ostrości - czyli jak siedzi do mnie dziobem, to ostro ma trawe przed sobą, dziób ale ogon juz nie. tak więc te 25cm najlepszej ostrości to w zasadzie ostra trawa, a jak siedzi na gałęzi to ...powietrze
Radze sobie ostrząc na ...ogon lub po prostu odrobine dalej i sie raczej sprawdza, lecz nie zawsze da się przecież tak zrobić![]()
Pytanie zadałem nie po to by "dociekliwi" próbowali podważyc to co widzę , tylko by ewentualnie poprawić ten satn rzeczy. Jak sie nie da to nic się nie stanie, bo ze szkiełka i jego ogólnej ostrości jestem zadowolony. Nie jestem tez "onanistą sprzetowym", bo wtedy musiałbym sie bardziej czepić autofocusa w tym tamronie![]()
Do fototechniki(serwis) pytania wysłałem - bez odpowiedzi jak na razie, dodzwonić się do serwisu nie mam szczęścia lecz będę próbował. Tylko że to w Gdańsku - dla mnie baaaardzo daleko, a puszki na pewno nigdzie nie wyslę, obiektyw może bym się skusił. Lubie osobiste rozwiązania
tak więc:
zrobili komuś ten ff lub bf i za ile ?