Zamieszczone przez
PioterD
Karabud, zgadzam się z Tobą (wykonanie Planara średnie jak na "tamtą" epokę, strasznie fringuje na f/1,7) - jednak posiadam teraz Takumara 1,4 S-M-C i:
- Takumar ma zażółcone nieco powłoki - lepiej mi się jednak patrzy przez wizjer z założonym Planarem, bez "żółtego filtra"
- Planar jest łatwiejszy do przewidzenia jeśli chodzi o automatykę pomiaru światła - Takumar ma z tym jakieś dziwne jazdy - tu niedoświetli, tam prześwietli - dziwne (uczę się mierzyć ręcznie;-) )
- Planar lepiej pracuje bezpośrednio pod słońce - Takumar łapie podobną pomarańczową (ale mniejszą) flarę jak Canon 50/1.4 - Planar nie łapie, ewentualnie jakieś małe duszki
- Planar lepiej pracuje od Takumara na pełnym otworze w okolicach nieskończoności i generalnie na dalekich dystansach - Takumar wydaje się być lepszy w zakresie do powiedzmy 3metrów jeśli chodzi o pełny otwór przysłony - na f/4 i 10metrach różnic już raczej nie będzie
- Planar bardziej fringuje na 1,7 niż takumar na 1,4 - pozatym u Takumara znika abberacja właściwie całkowicie przy f/2
Ale już np.bokeh Takumarowe jest ładniejsze, w innym wątku pisałem że są bardzo podobne - ale tak jest na pełnych otworach - przymknięty bardziej mi pasuje Takumar - jest delikatniejszy;-)
Oddanie barw Planar ma świetne, kontrast też.