Może to i głupie ale na 16-35L IIi 30D
z czasem wrócę do 5D lub 7D . 5DmkI jako aparat naprawdę fajny ale to szkło śniło mi się po nocach żona nie mogła spać od mojego gadania itp
![]()
Może to i głupie ale na 16-35L IIi 30D
z czasem wrócę do 5D lub 7D . 5DmkI jako aparat naprawdę fajny ale to szkło śniło mi się po nocach żona nie mogła spać od mojego gadania itp
![]()
Problem w tym, że w Kaliszu widziałem tyko jedno 5D, a użytkowniczka była z niego raczej zadowolona, nie miała się ku sprzedaży ;D ostatecznie wybiorę się gdzieś obejrzeć korpus 5D.
Swoją drogą pewnie te piątki z przebiegiem 90 tys. są sprzedawane ze strachu przed końcem migawki![]()
7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?
Tu mnie zszokowałeśJa bawiłem się co prawda d7k znajomego nikoniarza ale tylko pod kątem wysokich czułości ISO i tu naprawdę w moim subiektywnym odczuciu jest z czego być zadowolonym (a no i oczywiście zabawa AF bo ponoć sporo jest walniętych egzemplarzy)
Szczerze to nie wiem ja bym swojej piątki nie sprzedał chyba, żeby padła i nie mówię tu o migawce![]()
Wszystko zależy od tego czy będziesz wykonywał w większości ujęcia w ruchu czy raczej statyczne. Do tych pierwszych zdecydowanie polecam 7D, bo lepszy i celniejszy AF. Pełna klatka też kusi. Ja swojego 5D w bdb stanie i niewielkom przebiegu sprzedałem za 4000zł i klientów było kilku. Za 3000zł nie kupisz raczej dobrego egz. a takie z przebiegiem po 100 tyś to jednak spore ryzyko inwestycyjne.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Napewno takie duze ryzyko inwestycyjne?
Kupujesz ze 100k przebiegiem za 3k, wymieniasz migawke (jesli padnie) i caly koszt zamknie ci sie w 4000pln, przy czym masz aparat z migawka ktora ma zerowy przebieg.
A kupic slicznego, zadbanego z 30k przebiegu za 4000, i po pol roku okaze sie ze migawka i tak moze zdechnac.
Nie przesadzal bym z ta panika przed iloscia klapnieć.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
a co za znaczenie ma wygląd ? bo co porysowany ? nie trzeba rzucać aparatem, żeby go porysować... wiadomo, że bez przegięć... co do "podzespołów" to bez przesady wszystko się zużywa ale raczej nie w taki stopniu - oczywiście zawsze można trafić na minę ale czy to przy egzemplarzu z 40k albo 100k, trzeba też spojrzeć na rynek używanych piątek - ciągle jest na nie masa chętnych i jest w czym wybierać!
ale jeszcze może paść mirror box czy płyta główna itp...
Elektronika to elektronika, raczej sie nie zuzywa jak czesci mechaniczne. Wiec plyta glowna moze rownie dobrze pasc w nowym aparacie po zrobieniu pierwszego zdjecia. Mysle ze ilosc zrobionych klatek nie ma tu wiekszego znaczenia, jak masz pecha to padnie i tyle.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski